Dagens overblik: "Man kan ikke tælle vores politik fra, men vores mandater til"

POLITISK OVERBLIK: Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, dropper Radikale og går til valg på at danne en ren S-regering. Radikale afviser at lægge mandater til, hvis der ikke kommer politiske indrømmelser. Og så er regionerne og regeringen blevet enige om en ny økonomiaftale. Få dit politiske overblik her.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ganske særlig dag i dansk politik.

Det er grundlovsdag, men det er ikke det, der gør dagen speciel. Efter en melding fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, mandag aften vågner det politiske Danmark op til en ny situation, hvor den 30 år gamle alliance mellem Socialdemokratiet og Radikale er død.

”Vi går efter at danne en S-mindretalsregering, såfremt mandaterne måtte tilsige det efter næste valg.”

Sådan siger Mette Frederiksen til Jyllands-Posten. Dermed dropper hun endegyldigt parløbet med Radikale, som Socialdemokratiet har siddet i regering med både under Poul Nyrup Rasmussen og Helle Thorning Schmidt og gået til valg sammen med under de borgerlige regeringer i nullerne.

Forholdet mellem de to partier har i løbet af den seneste tid været i modvind på grund af uenighed i udlændingepolitikken, hvor Radikale kritiserer Socialdemokratiet for at samarbejde med Dansk Folkeparti.

Netop derfor afviser Morten Østergaard, at Radikale vil lægge mandater til, at Mette Frederiksen kan blive ny statsminister, hvis hun planlægger at føre sin politik med Dansk Folkeparti. Han kræver, at Radikale får indrømmelser på udlændingepolitikken, hvis de skal være parlamentarisk grundlag.

”Man kan ikke tælle vores politik fra, men vores mandater til. Hvis Mette Frederiksen vil bedrive politik på DF's værdier og vej, må hun spørge dem, om de vil gøre hende til statsminister. Sådan en regering vil vi jo ikke kunne støtte,” siger Morten Østergaard til Jyllands-Posten.

Manøvredygtighed
Mette Frederiksen argumenterer i en kronik i Jyllands-Posten for valget om at droppe Radikale og gå alene. Ifølge hende er det den eneste måde, hvor partiet både kan få en strammere udlændingepolitik, en grønnere politik og styrke velfærden.

Det handler også om manøvredygtighed, tilføjer hun og peger på, at Socialdemokratiet vil være åbne for, at alle laver politiske aftaler på kryds og tværs i Folketingsalen.

”Når vi søger opbakning til at danne en socialdemokratisk etpartiregering, er det også, fordi en sådan regering vil være den mest manøvredygtige i lang tid. Det forpligter. Vi vil bestræbe os på at bringe alle mandater i spil. Partier, der vælges til Folketinget, repræsenterer alle et antal vælgere, hvis synspunkter fortjener at blive hørt,” skriver hun.

EL og ALT skal lige sunde sig
Hos Folketingets andetstørste oppositionsparti, Enhedslisten, kræves der også stadig indflydelse på udlændingepolitikken i kølvandet på Mette Frederiksens udmelding. Partiet har imidlertid endnu ikke gjort op, hvor dets såkaldte røde linje går i forhold til, hvornår de ikke længere kan pege på S-formanden som statsminister.

Det siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, til Berlingske.

”For os handler det ikke om ministrene, der sidder på taburetterne, men om den politik, der bliver ført. Det vil i sidste ende komme an på regeringsgrundlag og resultatet af en valgkamp. Denne melding ændrer hverken til den ene eller anden retning for os,” siger Pernille Skipper til Berlingske.

Foruden Radikale og Enhedslisten kæmper Alternativet også for en anden kurs indenfor udlændingepolitikken på den anden side af et valg. Her roser partiets politiske leder Uffe Elbæk først og fremmest Mette Frederiksen for endelig at melde klart ud, hvor hun står.

Det gør dansk politik mere interessant, fordi det også stiller de øvrige oppositionspartier mere fri, og det giver en anden politisk dynamik. Han vil endnu ikke tage stilling til, hvordan Alternativet placerer sig, hvis Socialdemokratiet udelukkende laver udlændingepolitik med Dansk Folkeparti.

”Det vil vise sig. Det er for tidligt at kloge sig på,” siger Uffe Elbæk til Berlingske.

Dagens analyse
Altingets chefredaktør Jakob Nielsen har set nærmere på, hvad en etpartisregering vil give af udfordringer for Mette Frederiksen. Han peger på, at den nye kurs kan sætte S-formanden under et nyt pres – blot fra den anden fløj.

”Som leder af en etpartiregering vil Mette Frederiksen få mange parforhold at pleje. Og det er ikke givet, at forholdet til Morten Østergaard vil vise sig at være det mest besværlige,” skriver Jakob Nielsen.

Læs hele analysen her.

Regionerne får milliardløft i ny aftale
På falderebet skal vi lige have med, at Danske Regioner og regeringen i nat blev enige om en ny økonomiaftale for regionerne. Aftalen sikrer regionerne et økonomisk løft på yderligere en milliard kroner. Heraf er der blevet øremærket 200 millioner kroner til psykiatrien.

"Med aftalen har vi endnu engang valgt at prioritere danskernes sundhed meget højt. Siden 2015 har vi allerede tilført over 3 milliarder kroner ekstra til det regionale sundhedsområde. Med aftalen sikrer vi nu en rigtig god økonomi for sundhedsområdet i 2019 gennem et løft på 1 milliard kroner, som kommer oven i de 110 millioner kroner i 2019, som vi allerede har afsat på tidligere finanslovsaftaler," siger finansminister Kristian Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose kalder aftalen for et gedigent løft af sundhedsvæsenet.

”Jeg er meget tilfreds med, at regeringen har lyttet til vores argumenter og anerkendt behovet for et substantielt løft til det sundhedsvæsen, som vi alle nyder godt af. Regionerne er garant for, at pengene bliver brugt forsvarligt til gavn for patienterne,” siger hun i en pressemeddelelse.

Styrelse forventer masseopsigelser efter udflytning
75 procent af Miljøstyrelsens 500 medarbejdere vil ikke flytte med til Odense, når styrelsen flytter fra København.

Det skriver Altinget, der har fået aktindsigt i interne notater.

Notaterne viser, at Miljø- og Fødevareministeriet skønner, at kun 25 procent af de ansatte stadig arbejder i styrelsen i 2020.

Det er stadig styrelsens prognose, bekræfter Miljø- og Fødevareministeriets afdelingschef David Fjord Nielsen overfor Altinget. 

”Der kunne selvfølgelig komme nogle afvigelser, positive eller negative, men det er stadig et realistisk scenarie. Her skal man også huske, at der altid vil være en vis naturlig udskiftning i styrelsen, også hvis ikke den var blevet flyttet," siger han.

Læs også

Det sker i dag
Det er grundlovsdag, og i den anledning holder folketingsmedlemmerne grundlovstaler landet over. Få overblik over hvor og hvornår lige her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)









0:000:00