Dagens overblik: Mercado vil tvinge flere udsatte til bortadoption

POLITISK OVERBLIK: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil tvinge flere forældre til bortadoption frem for at få deres barn i plejefamilie, og regeringens forslag til at undgå ghettogymnasier faldt på gulvet. Få overblik over morgenens nyheder i dansk politik.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det er torsdag, og regeringen fortsætter stilen med at offentliggøre udspil her i slutspurten før sommerferien.

I dag er børne- og socialminister Mai Mercado (K) på banen med et forslag om udsatte børn. 

For der er et lille antal børn, hvis forældre ikke kan tage vare på dem, hvor den bedste løsning er en bortadoption ved tvang, mener ministeren. Derfor vil hun udbrede brugen af adoption uden samtykke ved at gøre sagsbehandlingen hurtigere og enklere.

Det siger hun til Berlingske forud for de politiske forhandlinger om en ny aftale for anbringelsesområdet, der indledes i næste uge.

”Vi må konstatere, at der er forældre, som spiller sig selv ud af banen, når det handler om at have en rolle i barnets liv. Det er med barnets tarv for øje, at jeg ønsker, at vi får flere tvungne adoptioner, fordi jeg tror, de er bedre tjent med at vokse op med adoptivforældre end hos en plejefamilie, hvor de biologiske forældre stadig kan spille en rolle på sidelinjen,” siger Mai Mercado.

Siden 2015 er der gennemført adoption uden samtykke af seks børn.

Ingen initiativer mod ghettogymnasier i ny aftale
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) og resten af regeringen kom tidligere på året med fem forslag, der skulle sikre en bedre fordeling af gymnasieelever og gøre op med de såkaldte ghettogymnasier. Men i den nye, politiske aftale med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er der ikke et eneste ord om fordeling af eleverne.

Det skriver Jyllands-Posten.

Rektorerne for gymnasierne er bekymrede over, at politikerne ikke griber ind. Og nu åbner et flertal uden om regeringen for et opgør med det frie skolevalg.

DF vil gerne afgrænse, hvilke gymnasier elever kan søge til. SF-gruppeformand Jacob Mark kalder det "en god idé", og S er heller ikke afvisende. 

Merete Riisager er helt uenig: ”Vi må ikke smadre elevernes rettigheder og frie valg, fordi vi har en integrationsudfordring. Det vil være en voldsom omkostning i forhold til problemet,” siger hun.

Danske politikere: Vestbalkan ikke klar til EU
I dag torsdag mødes EU's statsledere med deres modparter fra Serbien, Montenegro, Makedonien og Albanien, som er kandidater til at blive medlemmer af EU. De to potentielle kandidatlande Bosnien-Hercegovina og Kosovo også til stede, og officielt handler mødet om, hvorvidt EU skal se mere i deres retning.

En mulig udvidelse er altså ikke officielt på tale, men det er målet i Vestbalkan.

Altinget har talt med en række danske politikere, og der er bred enighed om, at landene på Vestbalkan ikke er klar til EU endnu.

”Vi skal tænke os meget nøje om. Vi skal ikke stikke nogen blår i øjnene. Hvis vi kan se, at der er lande, der ikke i en overskuelig fremtid kommer til at leve op til kriterierne, så skal vi sige det ærligt,” siger EU-ordfører Peter Hummelgaard (S). Han ser udvidelsen som et fredsprojekt, men det skal gøres ordentligt, siger han.

Læs også

Partier føler sig ført bag lyset af regeringen i sag om skattesnyd
Og så skal det handle om skat, for Brian Mikkelsen får kritik fra både S og DF for ikke at have lagt en rapport frem for Folketinget. Rapporten skulle evaluere konsekvenserne af lempelsen af revisionspligten.

TV2 har fået et udkast af konklusionerne, der viser, at at skattesnydere i høj grad fravælger at få hjælp fra en revisor til at kigge regnskaberne igennem. Og at de virksomheder, der ikke har revision, mangler at betale meget mere i skat end de virksomheder, der får hjælp af en revisor.

Rapporten blev aldrig gjort færdig, og derfor kan den ikke bruges til noget, siger Erhvervsstyrelsen.

Men DF synes, ”det ligner en bevidst handling, at man holder det skjult for Folketinget”. Og skatteordfører Jesper Petersen (S) siger ”Det er motivforskning, men hvis regeringen ikke er indstillet på at køre lempelserne af revisionspligten tilbage, ville sådan en undersøgelse jo være ubelejlig.”

Politiet undersøger udtalelser fra topforhandlere
To af hovedpersonerne fra de langvarige overenskomstaftaler i foråret bliver nu undersøgt af Københavns Politi.

Det er udtalelserne fra kommunernes topforhandler Michael Ziegler og daværende formand for FOA Dennis Kristensen, der skal tjekkes efter for, om tavshedspligten blev brudt undervejs. En borger har meldt de to til politiet, som forventer at behandle sagen hurtigt.

I værste fald kan de to se frem til en bødestraf. Men de tager begge sagen roligt.

”Hvis der for alvor var noget at komme efter, er det min vurdering, at det var noget, som Forligsinstitutionen selv ville have rejst,” siger Michael Ziegler til TV2.

Det sker i dag

9.15 EU-topmøde
EU's statsledere torsdag mødes med EU-kandidatlandene fra Vestbalkan i Bulgariens hovedstad, Sofia.

13.00 Pape i samråd om ulovlige data
Åbent samråd med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om PET's opbevaring af slettede data og ministerens kendskab til dem. 

16.20 Telefonforliget kan falde på plads
En bred aftale om regeringens teleudspil om blandt andet bedre mobildækning kan falde på plads. Der er doorstepmøde i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

21.00 Stoltenberg besøger Trump
Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, besøger den amerikanske præsident, Donald Trump. Besøget er led i forberedelserne til det næste Natotopmøde i juli.

Europarådet holder ministermøde
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Kronprinsen deltager i det årlige udenrigsministermøde i Europarådet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00