Dagens overblik: Messerschmidt-effekten udebliver, og Pensionsselskaber har investeret milliarder i atomvåben

Ny rapport afslører store problemer med patientsikkerheden. Pensionsselskaber har investeret milliarder i atomvåben. Fem interessante nedslag i spørgetimen med Mette Frederiksen. Og prisstigninger sætter stop for flere byggeprojekter. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Kampagnen om forsvarsforbeholdet ser heller ikke ud til at rokke ved opbakningen til DF, til trods for at Messerschmidt er nej-sidens mest profilerede politiker.
Kampagnen om forsvarsforbeholdet ser heller ikke ud til at rokke ved opbakningen til DF, til trods for at Messerschmidt er nej-sidens mest profilerede politiker.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets hurtige gennemgang af onsdagens vigtigste politiske nyheder, hvor vi begynder med at stille skarpt på målinger om Dansk Folkeparti.

Ifølge Altingets vægtede gennemsnit af målinger, som statskundskabsprofessor Kasper Møller Hansen udarbejder, har opbakningen til partiet stået stille, siden Morten Messerschmidt for fire måneder siden overtog ledelsen.

Op til formandsvalget i december stod Dansk Folkeparti til at få opbakning fra 5,6 procent af vælgerne, mens partiet nu står til at kunne indkassere 5,1 procent af stemmerne ved et folketingsvalg.

Heller ikke kampagnen om forsvarsforbeholdet ser ud til at rokke ved billedet, til trods for at Messerschmidt er nej-sidens mest profilerede politiker, som tidligere har slået vælgerrekord på sin EU-modstand.

Ved EP-valget i 2014 fik han mere end 465.000 stemmer.  

Dansk Folkepartis René Christensen forklarer stilstanden ved, at der i tiden efter formandsvalget har hersket uro i partiet.  

”Det har givet en del uro og kedelige historier i medierne, og det bliver man ikke belønnet for, og det skal man sådan set heller ikke,” siger han til Altinget.

”Politik handler også om at vinde vælgere, men det handler mest om, hvor vi gerne vil have Danmark hen. Så udviklingen af politik fylder i partiet, hvor vi blandt andet er i gang med at lave nyt principprogram. Når vi er færdige med det arbejde, forventer vi også, at vælgerne vil kvittere for det.”

Dyk ned i flere af tallene og læs hele nyhedsanalysen fra redaktør på Altinget Christiansborg Emma Qvirin Holst og politisk redaktør Esben Schjørring her.

Ny rapport afslører store problemer med patientsikkerheden
Styrelsen for Patientsikkerheds stikprøvekontroller viser store problemer med patientsikkerheden på bosteder og i den kommunale plejesektor.

På kontrolbesøgene finder styrelsen således større eller kritiske problemer i 28 procent af tilfældene, skriver Altinget.

I hjemmesygeplejen og på kommunale akutpladser konstateres der større eller kritiske problemer ved 19 procent af tilsynsbesøgene, fremgår det af en ny rapport.

Ifølge Danske Patienter bør tallene få politikerne på Christiansborg til at skride til handling og henviser til de igangværende forhandlinger om en ny sundhedsreform.

"Tallene kommer desværre ikke som en overraskelse. Men det er dybt problematisk, at vi ser de kvalitetsbrist," siger direktør Morten Freil.

"Det er afgørende, at der kommer fokus på plejehjem, hjemmepleje og bosteder i kvalitetsplanen, og at man får forpligtet kommunerne. Pleje- og behandlingsydelser skal ikke afhænge af den enkelte kommunes serviceniveau, men ligge under rammerne af sundhedsloven," tilføjer han.

Læs også

Pensionsselskaber har investeret milliarder i atomvåben
En række af de største pensionsselskaber har tilsammen investeret 2,2 milliarder kroner i firmaer, som bidrager til fremstilling af atomvåben.

Lægernes Pension, PensionDanmark, Industriens Pension og P+ har alene investeret to milliarder kroner i atomvåben, skriver Dagbladet Information og Danwatch.

Flere af selskaberne forklarer til Dagbladet Information, at investeringerne harmonerer med Natos og Danmarks forsvarspolitiske linje.

”PensionDanmarks ageren i forhold til investeringer i våbenproduktion er i tråd med Danmarks og NATO’s forsvarspolitiske linje samt internationale konventioner,” lyder det fra investeringsansvarlige Jan Kæraa Rasmussen til avisen.

Fem interessante nedslag i spørgetimen med Mette Frederiksen
Tirsdag løb sæsonens sidste spørgetime med statsministeren af stablen i Folketingssalen.

Her blev Mette Frederiksen (S) spurgt ind til alt fra checks til pensionister, sigtelsen af Claus Hjort Frederiksen, asylcentre i Rwanda og afstemningen om forsvarsforbeholdet.

Altinget har samlet fem centrale nedslag fra spørgetimen her.

Line Barfod kommer utålmodige vælgere i møde
I et længere interview med Altinget medgiver Enhedslistens teknik- og miljøborgmester, Line Barfod, at efterårets markante valgsejr i København endnu ikke har ført til lige så markante politiske forandringer.

"Jeg forstår godt folks utålmodighed, for jeg har den selv. Jeg er mødt ind med rigtig mange ting, jeg gerne vil, og jeg synes, at det skal ske med det samme. Og jeg ved jo godt, at alting ikke kan lade sig gøre på en gang," siger Line Barfod. 

Har du måttet sande, at der er udfordringer på dit område, som du reelt set er magtesløs overfor, fordi beslutningerne skal træffes på Christiansborg?

"Jeg er ikke magtesløs. Jeg bruger meget tid på at henvende mig til Christiansborg og få de andre på rådhuset til at gå til Christiansborg," siger Line Barfod.

"Men det er jo et politisk vilkår, at vi ikke kan bestemme alt på rådhuset. Derfor har jeg også indført, at vi med al ny politik skal have klarlagt, hvilket handlerum vi har som politikere. Så vi ikke risikerer at sidde med hænderne i skødet, fordi noget strander på Christiansborg, men i stedet siger: "Okay, hvad kan vi så gøre?

Læs hele interviewet hos Altinget Hovedstaden her.

Læs også

Kommuner og regioner sætter stop for byggeprojekter
Prisstigninger på op imod 30 procent på byggematerialer har allerede fået flere kommuner og regioner til at droppe eller udsætte udvidelser af alt fra børnehaver, skoler, plejehjem og sygehuse, skriver Jyllands-Posten. 

Og ifølge økonomiprofessor ved Københavns Universitet betyder den nye situation, at det også kan blive nødvendigt at tage den store infrastrukturaftale på 160 milliarder kroner op til revision.

”Når prisen for at bygge projekterne stiger 20-30 procent, bliver den samfundsøkonomiske forretning dårligere. Hvis udgifterne bliver større, skal gevinsten ved at bygge en vej også blive større for at give samme værdi. Lige nu går det den forkerte vej på begge fronter,” konstaterer han i Jyllands-Posten.

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Møde i Folketingssalen med spørgetid
  • Klokken 19:30: Partilederdebat før folkeafstemning
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)









0:000:00