Dagens overblik: Minister klar til drøfte økonomisk hjælpepakke til landbruget

NYHEDSOVERBLIK: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil hjælpe tørkeramt landbrug. Politiet skal have adgang til flypassagerers oplysninger, og politikere kræver svar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Få dit politiske overblik her.

Foto: Plastindustrien
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en håndsrækning. Den kommer fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), der åbner for en økonomisk hjælpepakke til de danske landmænd.

Det skriver Børsen.

Efter en lang tørkeperiode tyder prognoser på, at det danske landbrug får den værste kornhøst i 100 år.

”Det er en helt ekstrem situation, og det kommer til at få store konsekvenser. Man skal tage sådan en prognose med et gran salt, men det indikerer meget klart, at der kan være brug for en håndsrækning,” siger Jakob Ellemann-Jensen til Børsen.

Allerede i midten af juli iværksatte regeringen sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti en række tiltag, der skulle gøre nemmere for landbruget at få adgang til foder. Men det er ikke nok ifølge Jakob Ellemann-Jensen, der nu er klar til at drøfte muligheden for en hjælpepakke, ligesom det er set i Sverige. Den svenske regering har netop for få dage siden fået vedtaget en støttepakke på knap en milliard kroner.

Flertal vil give adgang til flypassagerers oplysninger
For fremtiden skal politiet have automatisk adgang til oplysninger om dine flyrejser, når du booker en flybillet.

Det foreslår regeringen, der efter sommerferien vil sende et lovforslag i høring, der vil samle de såkaldte passagerlisteoplysninger (PNR-oplysninger) i en central enhed under Rigspolitiet.

Det skriver DR.

Konkret betyder det, at når du som passager bestiller en flybillet, får politiet at vide, hvilket kreditkort du har betalt med, hvor du skal hen, og hvem du rejser med.

”Formålet er at kunne efterforske alvorlig kriminalitet. Hvis en person eksempelvis gentagne gange rejser til Colombia, så kan det indikere, at personen er involveret i narkosmugling. Og hvis man flere gange i træk rejser til Damaskus i Syrien, så kan man nok regne med, at politiet gerne vil høre lidt mere om, hvad man laver der,” siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, til DR.

SØM-arkitekt afviser S-drøm her og nu
Fredag udkommer en ny bog skrevet af de to socialdemokratiske politikere Pernille Rosenkrantz-Theil og Ane Halsboe-Jørgensen, hvor de opfordrer til en ændring af Finansministeriets regnemetoder.

De to politikere vil gerne medregne økonomiske effekter af velfærdsinvesteringer, men det kan ikke lade sig gøre med de nuværende regnemodeller, og derfor foreslår de, at der gøres brug af den socialøkonomiske investeringsmodel SØM.

Det skriver Børsen.

Det egner modellen sig dog ikke til, mener manden bag den, Rasmus Højbjerg Jacobsen, der er seniorforsker i VIVE, det nationale forskningscenter for velfærd.

"SØM er konstrueret til at vurdere en social indsats i en relativt lille målestok. Finansministeriets modeller ser mere samlet på hele samfundsøkonomien, så der er et slags clash mellem de to modeltyper, og hvad de kan bruges til," siger han til Børsen.

Pernille Rosenkrantz-Theil er enig i, at SØM i sin nuværende form ikke kan bruge til ændre regnemodellen i Finansministeriet. Men hun holder fast i, at SØM-modellen på langt sigt kan bruges til at løse problemet.

Altinget bringer lørdag et interview med de to forfattere, hvor de uddyber indholdet og hensigten med deres nye bog.

Politikere efterlyser svar fra Pape
Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kræver svar fra justitsminister Søren Pape Poulsen, efter det er lykkedes for en fange at slippe fri fra Vestre Fængsel.

Det skriver TV 2.

Den mandlige fange slap onsdag aften fri, efter han byttede tøj med en besøgende. Begge partier kalder hændelsen for grotesk og vil have ministeren til svare på, hvordan det kan gå til.

”Det er jo med henblik på, at det ikke kan ske igen, for sådan noget må ikke ske. Derfor skal ministeren redegøre for, hvad der er op og ned i den her sag, hvordan det kan foregå, og hvad man vil gøre for at undgå det i fremtiden,” siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, til TV 2.

Søren Pape Poulsen oplyser til TV 2, at han først vil udtale sig om sagen, når forløbet er blevet undersøgt.

Fagfolk: Giv flygtninge ferien tilbage
Flygtninges ret til ferie bør genindføres, mener sproglærere, pædagoger og socialrådgivere.

Det skriver Jyllands-Posten.

De tre faggrupper har kontakt til flygtninge gennem kommunernes integrationsprogrammer, og de peger på, at flygtninge hverken lærer dansk eller kommer i job hurtigere, efter de har fået frataget retten til ferie.

”Alle mennesker, også flygtninge, har brug for en pause til at restituere og lade batterierne op. Ellers kører man sur i undervisningen. Vi kan ikke se nogen som helst positiv virkning af, at de ikke har sommerferie,” siger Hanne Pontoppidan, der er formand for Uddannelsesforbundet, til Jyllands-Posten. Det er Uddannelsesforbundet, der organiserer sprogskolernes lærere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00