Dagens overblik: Minister vil afsætte 10 millioner til ensomme handicappede

NYHEDSOVERBLIK: 10 millioner kroner skal øremærkes til at hjælpe handicappede ud af den ensomhed, som coronakrisen skaber, lyder nyt forslag. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye overvejer at åbne grænsen for udlændinge med dansk ægtefælle. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Vi kaster os først over forsiden på Kristeligt Dagblad, hvor social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har et forslag til en ny hjælpepakke. 

Hun vil øremærke 10 millioner kroner til Danske Handicaporganisationer, der skal gå til at hjælpe danskere med handicap ud af den ensomhed, som flere af dem oplever under coronakrisen.

”Coronakrisen har været hård for os alle, men der er ingen tvivl om, at særligt nogle borgere har skullet betale en ekstra høj pris, for at vi kunne bekæmpe smittespredningen,” siger Astrid Krag til Kristeligt Dagblad og tilføjer:

”Nogle af disse mennesker er selvfølgelig personer med handicap. Derfor gør det stort indtryk på mig, at ensomheden og utrygheden er stor. Både fordi vi som samfund ikke kan tilbyde den hjælp, mange er vant til at få, men også fordi mange sociale aktiviteter er lukket.”

Ministeren foreslår, at pengene blandt andet skal bruges til udviklingen af nye metoder, der begrænser ensomheden blandt de handicappede. Det kunne blandt andet være i form af digitale sociale arrangementer.

Tesfaye overvejer at åbne grænsen for udenlandske ægtefæller
I forbindelse med den gradvise genåbning af samfundet er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) også klar til at se på en lempelse af det nuværende indrejseforbud i Danmark.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten. 

Som reglerne er nu, må udlændinge ikke besøge deres ægtefælle, samlever eller nære familiemedlemmer i Danmark, da det ikke betragtes som et anerkendelsesværdigt formål. Men nu vil regeringen undersøge, om der kan ske en udfasning af restriktionerne for ægtefællers indrejse.

”I lyset af at grænsekontrollen er forlænget, kigger vi nu på, om vi kan åbne grænsen for besøg for for eksempel ægtefæller som led i en gradvis og kontrolleret genåbning af Danmark,” skriver Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Kåre Mølbak: Behov for social afstand i mindst et år
På forsiden af dagens udgave af Berlingske kommer Kåre Mølbak, der er faglig direktør på Statens Serum Institut, med dårlige nyheder til de danskere, der længes efter at vende tilbage til en hverdag med håndtryk, kram og kys. 

Store forsamlinger som koncerter og teaterforestillinger samt tæt personlig kontakt skal undgås i lang tid fremover. Der kan faktisk gå mere end et år, før danskerne kan droppe den sociale distancering, siger Kåre Mølbak.

”Det betyder, at vi ikke behøver at stimle sammen til fredagsmorgenmad på arbejdspladsen, og det betyder også, at vi skal holde igen med håndtryk, kram og kindkys. Til gengæld kan man jo mødes på andre måder. Eksempelvis via Skype eller på Zoom, som mange gør i dag,” siger Kåre Mølbak til Berlingske.

Det er vigtigt, at det danskerne bibeholder den sociale afstand, fordi det er et af de mest effektive våben mod udbredelsen af coronavirussen, tilføjer han.

Løsgænger kritiserer statsministeren for manglende orientering
Folketingets fem løsgængere bliver ikke inviteret med, når statsminister Mette Frederiksen (S) orienterer Folketingets partiledere om den seneste udvikling i coronakrisen. De får derfor først informationerne om nye tiltag og lignende sammen med resten af danskerne, når Mette Frederiksen afholder pressemøde.

Det er ærgerligt, lyder det fra alle fem løsgængere ifølge Politiken.

”Der er et eller andet demokratisk problem eller i hvert fald underskud, når fire mf’er først hører det samme som alle mulige andre, når Mette Frederiksen holder et pressemøde,” siger Uffe Elbæk til Politiken med henvisning til sin gruppe af fire tidligere Alternativet-medlemmer.

De fem løsgængere er de fire tidligere medlemmer af Alternativet – Uffe Elbæk, Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique, der sammen har lavet et politisk samarbejde under navnet Frie Grønne Stemmer – og Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der tidligere har været medlem af Liberal Alliance og nu har stiftet det nye parti Fremad.

Fagbevægelsen inviterer til virtuel 1. maj
Det nuværende forbud mod forsamlinger på mere end 10 personer har spændt ben for fagbevægelsens traditionsrige markering af 1. maj, der normalt finder sted i blandt andet Fælledparken i København og andre parker og pladser landet over.

Men nu bliver 1. maj-fejringen gjort virtuel. Fagbevægelsen sender i anledningen af dagen en times liveudsendelse på Facebook med taler af både statsminister Mette Frederiksen og formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard. Derudover vil der også være live-fællessang med blandt andre Pernille Rosendahl, Katinka, Magtens Korridorer og Peter Sommer.

 

Det sker i dag

  • En række erhverv må åbne igen, da de i slutningen af sidste uge blev en del af udvidelsen af den første fase af genåbningen. Det gælder blandt andet frisører, tatovører og køreskoler. I forbindelse med genåbningen har Sundhedsstyrelsen lavet en række retningslinjer til erhvervslivet. Få overblik over dem her
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00