Dagens overblik: Minister vil luge ud i reglerne for kommunernes jobindsats

POLITISK OVERBLIK: Kommunerne skal have større frihed til at tilrettelægge jobindsatsen på landets jobcentre, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Folkemødet slog rekord, og så er S og R måske mere enige, end de selv siger. Få dit overblik her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen, og velkommen til ugens første nyhedsoverblik.

Oven på en forlænget weekend på Bornholm fyldt med politik lader det til, at det politiske Danmark er en anelse træt denne mandag morgen.

Med undtagelse af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der ifølge Avisen.dk er klar til at rydde op i reglerne for kommunernes beskæftigelsesindsats.

Han forventer, at han inden sommerferien vil præsentere en aftale, der ændrer loven for aktiv beskæftigelsesindsats. Ændringen skal give kommunerne bedre mulighed for selv at tilrettelægge beskæftigelsesindsatsen på deres jobcentre, mens en række krav til dokumentation og papirarbejde bliver fjernet.

"Vi tager et opgør med et alt for bureaukratisk regelsystem og giver kommunerne frihed under ansvar," siger Troels Lund Poulsen ifølge Avisen.dk.

Men den nye frihed kommer ikke uden en pris. Fremover skal kommunerne i stedet måles på deres resultater, og det vil have konsekvenser, hvis en kommune ikke lever op til sin målsætning. Kommuner bliver sat under administration, hvis de ikke har styr på deres økonomi, og her foreslår Troels Lund Poulsen, at der bliver en indført en lignende model på beskæftigelsesområdet

Kommuner glæder sig over udsigt til nye regler
Nyheden om Troels Lund Poulsens ambitioner om en ny aftale vækker glæde hos kommunerne, der ifølge Jyllands-Posten længe har sukket efter nye regler.

"Arbejdsmarkedssystemet, som det er i dag, er meget regel- og administrationsbefængt. Vi trænger virkelig til en sanering, hvor vi får gjort op med mange af de her proceskrav, som vi har i dag," siger Thomas Kastrup-Larsen (S) ifølge Jyllands-Posten. Han er borgmester i Aalborg Kommune og formand for Kommunernes Landsforenings Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.

Han tilføjer dog, at beskæftigelsesministeren skal afholde sig fra trusselsretorikken angående nye konsekvenser for de kommuner, der ikke kan leve op til målsætningerne. Ifølge Thomas Kastrup-Larsen gør alle kommuner deres bedste for at få ledige i arbejde.

S stemmer oftere sammen med R end DF
Uenighed om udlændingepolitikken var en af hovedårsagerne til, at Socialdemokratiet lod sig skille fra Radikale og i stedet vil gå efter at danne en ren S-regering efter folketingsvalget.

Partiet vil i stedet have mulighed for at samarbejde om udlændingepolitikken med de blå partier, der også ønsker en strammere politik.

Men en ny opgørelse viser, at Socialdemokratiet faktisk stemmer oftere sammen med Radikale, end med den nye ven i blå blok, Dansk Folkeparti.

Det skriver Altinget.

I det netop afsluttede folketingsår stemte Socialdemokratiet og Radikale ens i seks ud af ti afstemninger på udlændinge- og integrationsområdet.

Socialdemokratiet er dermed oftere enige med Radikale end med Dansk Folkeparti, som partiet kun i hvert andet lov- og beslutningsforslag stemte sammen med.

Læs også

Ung SF-profil vinder årets Dialogpris
Det blev SF's gruppeformand, Jacob Mark, der kunne tage Folkemødets Dialogpris med sig hjem fra Bornholm.

Det skriver Altinget.

Dialogprisen bliver traditionen tro uddelt søndag på Folkemødet efter en onlineafstemning med en række nominerede politikere, der er blevet indstillet af en jury på forhånd.

Her fik 26-årige Jacob Mark flest stemmer i et felt bestående af Mette Abildgaard (K), Pernille Rosenkrantz-Theil (S), Dan Jørgensen (S) og Jan E. Jørgensen (V).

"Det bliver jeg rigtig stolt af, fordi det viser, at der er en del mennesker, der synes, at jeg lytter og måske endda også gør noget ved det, der er vigtigt for dem," siger Jacob Mark til Altinget og tilføjer:

"Det at gøre en forskel er i min optik essensen af at være i politik. Så derfor betyder det rigtig meget, at der er nogle, der har den holdning, og de har stemt på mig."

Læs hele artiklen her, hvor Jacob Mark også giver et råd til sine kollegaer på Christiansborg.

Folkemødet slog rekord
Allerede på åbningsdagen forudså Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), at 2018-udgaven af Folkemødet ville blive det mest velbesøgte nogensinde.

Ifølge Jyllands-Posten holdt den spådom stik.

Allerede lørdag slog Folkemødet rekord, da antallet af besøgende rundede 100.000.

Den høje antal glæder direktøren for Folkemødet, Mads Akselbo Holm, der havde været bekymret for, om det var muligt at overgå successen fra 2017.

"Men det har vi jo gjort. Vi må konstatere, at vi har fat i noget helt fantastisk, som vi med rettidig omhu og fokus på kvalitet frem for kvantitet har mulighed for at tage endnu større og bedre steder hen over de kommende år. Det glæder vi os til," siger han ifølge Jyllands-Posten.

Det sker i dag
11 medlemmer af Forsvarsudvalget tager på tur til USA for at se på F35-kampfly, som er den type fly, Danmark har købt 27 styks af. Derudover skal politikerne til Washington, D.C. for at mødes med Raytheon, som er verdens største producent af såkaldte guided missiles, ligesom udvalget skal mødes med danske virksomheder inden for forsvarsindustrien for at høre om deres erfaringer med at drive virksomhed i USA. Programmet omfatter også møder i Kongressen og i Pentagon. Turen slutter lørdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00