Dagens overblik: ”Nu bliver det finansministeren med tre gange Bølle Bob i nogle af de vigtigste forhandlinger”

POLITISK OVERBLIK: Rasmus Jarlov (K) bliver ny erhvervsminister i dag, og det samler de frække drenge i klassen i et vigtigt udvalg, lyder en analyse. Og så truer DF Thyra Frank med fyring.

Foto: Elias Nielsen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til det, der kan blive en hæsblæsende torsdag i dansk politik.

Klokken 12.30 præsenterer Lars Løkke Rasmussen (V) konservative Rasmus Jarlov for dronningen som ny erhvervsminister.

Brian Mikkelsens overraskende jobskifte til direktør i Dansk Erhverv gav ifølge Politiken partiformand Søren Pape Poulsen (K) sølle 12 timer i går til at finde en ny mand eller kvinde til posten.

Valget faldt på en gut, som af kommentatorerne i dag beskrives som ”en troublemaker”, ”det sorte får” og ”kantet”. Han er kendt som en værdikriger, som tit mener noget andet end regeringen – og ikke er bange for at give udtryk for det. Nu skal han ind og være mere diplomatisk, lyder analysen fra blandt andre Børsens Helle Ib på TV2 News.

Bølle Bob i økonomiudvalget
Med hvervet som erhvervsminister følger også en plads i det meget magtfulde økonomiudvalg i regeringen, hvor Troels Lund Poulsen (V), Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og Kristian Jensen (V) allerede sidder.

Politisk redaktør på Jyllands-Posten Marchen Neel Gjertsen peger på, at det bliver en ”spændende konstellation":

”Nu bliver det finansministeren med tre gange Bølle Bob i nogle af de vigtigste forhandlinger. Det er alle de frækkeste drenge i klassen samlet ved et bord, og det kan blive interessant, da det i høj grad er i den rolle, at De Konservative skal have den interne armlægning med resten af regeringen om, hvordan man skal lægge snittet frem mod valget - og undgå diverse nederlag,” siger hun.

Brian M har spillet central rolle
Med Rasmus Jarlovs ministerdebut siger vi samtidig farvel til en markant politiker gennem 24 år. Det giver flere kommentatorer anledning til at evaluere hans rolle hidtil, og der er bred enighed om, at Brian Mikkelsen har spillet en central rolle i regeringen.

Læs for eksempel Altingets politiske kommentator Erik Holsteins korte analyse, hvor han forklarer, hvor Brian Mikkelsen bliver svær at undvære for de konservative frem mod et valg.

Enhedslisten: Indfør karensperiode for ministre
Brian Mikkelsens skifte til en topposition i det private erhvervsliv får også politisk kritik.

Både Enhedslisten og Region Hovedstadens formand Sophie Hæstorp Andersen (S) er på banen med argumentet om, at den slags jobskift kan give mistillid til politikerne – fordi man kan mistænke ministeren for at have plejet erhvervslivets interesser frem for det danske samfunds i et forsøg på at skaffe sig jobbet.

Pelle Dragsted foreslår som løsning, at man indfører en karensperiode for ministre, så de ikke kan gå direkte over i visse job.

Ulveudspil: Man må skyde problemulve
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har præsenteret et udkast til en ny definition af problemulv for partierne i Folketinget. Det skriver blandt andre Altinget, som har set udspillet.

Her lægges der blandt andet op til, at man kan sætte ind over for ulve, der angriber husdyr eller er til fare for menneskers sikkerhed. I yderste konsekvens må ulven skydes.

"Jeg håber, at det nu bliver meget, meget nemmere at definere en ulv som problemulv. Så der bliver bedre mulighed for at skyde de ulve, som folk er bange for, og som tager landbrugets dyr," siger miljøordfører for Dansk Folkeparti Pia Adelsteen.

En ny definition af problemulven har været helt centralt i ulvedebatten de seneste måneder, fordi det er muligt at gribe ind og eventuelt skyde problemulve.

Rigsrevisionen giver skarp kritik af Sundhedsplatformen
De ansatte på hospitalerne i Region Hovedstaden har måttet tage det nye it-system, Sundhedsplatformen, i brug, selvom systemet var ufærdigt og behæftet med fejl og mangler.

Det konstaterede Folketingets statsrevisorer onsdag i en skarp kritik af Region Hovedstadens ledelse.

I deres beretning konkluderer statsrevisorerne, at Region Hovedstadens forberedelse har været ”uprofessionel og kritisabel”. Og nu har også overlægerne fået nok, skriver blandt andre Altinget.

”Vi er naturligvis glade for den anerkendelse af vores udtalte bekymringer og kritik, men det afgørende er, at Region Hovedstaden løser problemerne nu. Hvis den ikke kan det, må konsekvensen blive at skrotte sundhedsplatformen”, siger overlægernes formand Lisbeth Lintz i en pressemeddelelse.

DF truer Thyra Frank med fyring
Liberal Alliances ældreminister Thyra Frank udretter så lidt, at Dansk Folkeparti nu stiller konkrete betingelser for fortsat at støtte hende som minister. Det fortæller DR.

Hvis ikke hun senest efter sommerferien kommer med nogle markante forslag til forbedringer for de ældre, vil DF afsætte hende, lyder truslen.

”For at vi fortsat holder hånden under ældreministeren, så bliver ældreministeren nødt til at fremlægge nogle konkrete tiltag i forhold til at imødegå det aldrende samfund, imødegå de mange flere tusinde demente, der kommer i de kommende år, og ikke mindst den tikkende bombe under ældreplejen, som ligger i, at vi ikke kan rekruttere personale for tiden,” siger ældreordfører, Jeppe Jakobsen (DF).

Det sker i dag

  • 10.00 Dansk nederlag i vente på EU-møde
    Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ventes til et møde med EU’s socialministre i Luxembourg at lide nederlag i opgør om blandt andet fædreorlov og indeksering af sociale ydelser, der sendes til andre lande.

  • 12.00 Mercado skal stå på mål for ghettoudspil
    Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i åbent samråd svare på, om hun finder forslag om tidlig opsporing af udsatte børn og bortfald af børnecheck nødvendige i regeringens ghettoudspil.

  • 12.00 EU og Irland drøfter irsk grænse i Brexit-forhandling
    Formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, drøfter de igangværende Brexit-forhandlinger med Irlands premierminister, da spørgsmålet om en landegrænse mellem Nordirland og Irland volder problemer.

  • 12.30 Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer Rasmus Jarlov (K) som ny erhvervsminister for dronningen.

  • 13.00 Ammitzbøll-Bille skal redegøre for bevidst mørklægning
    Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skal i åbent samråd redegøre for, om han bifalder instruks til ansatte i ministeriet om at tilrettelægge arbejdet, så der ikke kan gives aktindsigt.

  • 14.00 Afgående erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) overdrager sit ministerium til Rasmus Jarlov (K).
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

0:000:00