Dagens overblik: "Nu må den hovedstads-bashing stoppe"

POLITISK OVERBLIK: Regeringen vil styrke København med en ny hovedstadspolitik, de danske EU-forbehold fylder 25 år og Søren Papes kæreste er blevet overfaldet. Få dagens overblik her.

Foto: Katja Holm/Altinget
Cecilie Gormsen

Regeringen går til kamp for København, og seks ministerier med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i spidsen skal nu formulere en ny hovedstadspolitik.

Det skriver Berlingske.

Skal Danmark for alvor klare sig i den internationale konkurrence, er det nemlig afgørende, at København er velfungerende. Og derfor må "den hovedstads-bashing stoppe", siger Brian Mikkelsen.

"Vi laver en egentlig hovedstadspolitik, og det kan jeg ikke erindre, at nogen regering har gjort før," siger Brian Mikkelsen.

Udover Brian Mikkelsen består regeringens arbejdsgruppe af finansminister Kristian Jensen (V), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), transportminister Ole Birk Olesen (LA), miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V). De seks ministre vil have særligt fokus på fire områder:

  • Fokus på vækst og viden i hovedstadsområdet
  • Plads til flere borgere
  • Effektiv mobilitet
  • Et aktivt, attraktivt og grønt hovedstadsområde

Det samlede udspil i forventes præsenteret i slutningen af 2018 eller i starten af 2019.

"Jeg opfatter det også som en tilståelsessag fra regeringens side"
Og det er på høje tid, at regeringen nu vil styrke hovedstaden, mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

"Jeg opfatter det også som en tilståelsessag fra regeringens side. En erkendelse af, at den totalt har sovet i timen, når det handler om at interessere sig for hovedstaden. Jeg har i flere år efterlyst konkret handling og ikke bare ord om, hvordan den vil sikre, at København også i fremtiden er attraktiv at bosætte sig i," siger Frank Jensen til Berlingske.

Frank Jensen har for nyligt kritiseret udligningsaftalen, der har flyttet penge fra København, ligesom en ny stramning af parkeringsindtægter vil koste hovedstaden mange millioner. 

Og selv om overborgmesteren vil tage imod regeringens fremstrakte hånd, er det ikke helt uden bekymring. Ifølge Frank Jensen er der nemlig blevet taget penge fra København, når regeringen tidligere har rakt hånden frem.

Danmark får to advarsler fra EU
Danmark har modtaget to advarsler fra EU-Kommissionen i forbindelse med traktatkrænkelser. Der skal rettes ind på området om deling af oplysninger for overtrædelser af færdselsloven, og så skal der gøres noget ved håndteringen af atomaffald. Det skriver Altinget.

Danmark har fået en deadline på to måneder af EU-Kommissionen til at få rettet op på de to områder, og sker det ikke, kan Kommissionen hive Danmark for EU-Domstolen.

Læs mere her

Livgarden sænker højdekrav for kvindelige gardere
Ligestillingsloven har fået Den Kongelige Livgarde til at justere højdekravet for kvindelige gardere. Det skriver Berlingske.

Indtil nu har både kvinder og mænd skulle være mindst 175 centimeter høje for at blive soldater i Den Kongelige Livgarde, men højdekravet for kvinder sænkes nu 6 centimeter til 169 centimeter for at undgå diskrimination af kvinder.

Højdekravet blev oprindeligt indført i Den Kongelige Livgarde, fordi det ud fra forsvarets erfaring giver en vis autoritet at være høj.

"Jeg mener dog ikke, at det lavere højdekrav for kvinder vil have konsekvenser for de kvindelige garderes autoritet," siger generalmajor Hans-Christian Mathiesen til Berlingske.

Ændringen sker, efter at Institut for Menneskerettigheder har henvendt sig til forsvaret.

Dagens fødselsdag: De danske EU-forbehold fylder 25 år
Fredag er det præcis 25 år siden, at de fire danske EU-forbehold blev indført med folkeafstemningen om Edinburgh-aftalen. Et lille flertal sagde ja til aftalen, der gav Danmark de fire EU-forbehold i forhold til Maastrichttraktaten, som var forkastet af et snævert flertal i 1992.

I den anledning har Steen Gade, der er formand for Nyt Europa og tidligere folketingsmedlem for SF, forfattet en kronik, hvor han blandt andet skriver, at diskussionen om EU-samarbejdets indhold er gået fuldstændig i stå.

"Det værste er dog forbeholdene. I dag er de blevet en møllesten om halsen på os alle sammen, men især den del af venstrefløjen, der stadig forsvarer dem, burde være i store vanskeligheder," skriver Steen Gade og fortsætter:

"For forbeholdene er reelt blevet overtaget af både det nationalistiske højre og det fremmedfjendske højre. Man kan roligt tale om en "fjendtlig overtagelse", for de var tænkt i en anden tid og langt mere med et centrum-venstre-fortegn."

Find kronikken her.

Søren Papes kæreste overfaldet i København
Justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forlovede, Josue Vasquez, blev natten til torsdag overfaldet i det indre København. Det oplyser Københavns Politi på Twitter.

Ifølge Ekstra Bladet har den sigtede oplyst, at han er fra Slovakiet, men at han har bopæl i den polske hovedstad, Warszawa, hvor han arbejder. Han kom til Danmark mandag for at se VM i ishockey sammen med nogle venner.

Manden er efter et grundlovsforhør torsdag blevet varetægtsfængslet i 13 dage.

Søren Pape Poulsen har ikke andre kommentarer til overfaldet, end at parret bearbejder hændelsen, så godt som det kan.

Mange politikere har taget afstand fra overfaldet, hvor den sigtede eftersigende skulle have sagt "I don't like homoes".

Det sker i dag:
Kl. 12.45: EU's budgetkommissær, Günther Oettinger, besøger fredag København for at drøfte EU-Kommissionens forslag til et nyt langtidsbudget med finansminister Kristian Jensen (V) og Folketingets Europaudvalg.

Kl. 13.30: Udskudt møde om medieforlig bliver genoptaget. Mødet skulle oprindeligt være holdt 12. maj, men kulturminister Mette Bock (LA) valgte at udskyde mødet, da hun havde brug for tænketid.

Kl. 14.30: Lars Løkke Rasmussen (V) giver formandskabet for Europarådet videre til Kroatien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00