Dagens overblik: Økonomer advarer Hummelgaard mod flaskehalse

EU-Kommissionen retter søgelyset mod svingdørslobbyismen i Danmark, embedsmænd skal udspørges om coronaudbrud på plejehjem, og Tunesiens præsident fyrer premierministeren. Få mandagens nyhedsoverblik.

Økonomer opfordrer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at finde reformer frem, der kan levere ekstra hænder på det brandvarme arbejdsmarked.
Økonomer opfordrer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at finde reformer frem, der kan levere ekstra hænder på det brandvarme arbejdsmarked.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Velkommen til en ny uge i dansk politik og til et rids af mandagens vigtigste politiske nyheder.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal straks finde reformer frem, der kan levere ekstra hænder på det brandvarme arbejdsmarked, hvor virksomhederne har svært ved at finde arbejdskraft. Det skriver Børsen, som har lavet en undersøgelse blandt 19 førende økonomer.

11 ud af de 19 økonomer ser flaskehalse bygge sig så kraftigt op i industrien, at det er en produktionsbegrænsning og dermed en vækstdræber, og ti ud af de 19 økonomer peger på et behov for reformer, der kan øge arbejdsudbuddet i dansk økonomi allerede i år, mens kun fem mener, at det ikke er nødvendigt endnu.

"Da vi åbnede økonomien sidste sommer, fik vi en smagsprøve på, hvor hurtigt det gik. Det blev en varm sommer i økonomisk forstand. Nu begynder vi at være der, hvor der ikke er så mange restriktioner tilbage, og vi ser samme mønster," siger Søren Hove Ravn, lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, til Børsen.

Det har ikke muligt for Børsen at få en kommentar fra Peter Hummelgaard. Fungerende politisk ordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) siger, at "det er let for folk udefra at komme hertil. Jeg vil hellere kigge ind i de mere end 100.000 arbejdsløse i Danmark, og hvordan vi kan få dem sat i sving".

EU-rapport retter søgelyset mod svingdørslobbyismen i Danmark

EU-Kommissionen vurderer i sin nye retsstatsrapport, Rule of Law, at svingdørslobbyismen i Danmark kan "potentielt medføre interessekonflikter". Det skriver Altinget.

"Danmark skiller sig ud ved, at vi har ufatteligt lidt regulering sammenlignet med EU-systemet selv, hvor der for eksempel er meget klare regler for karensperioder for kommissærer," siger professor Anne Rasmussen, der forsker i svingdørslobbyisme ved Københavns Universitet, til Altinget.

Tidligere klima,- energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) sidder i dag i bestyrelsen hos affaldskoncernen Marius Pedersen. Han håber, at "endnu flere virksomheder" vil drage nytte af de kompetencer og erfaringer, som for eksempel tidligere ministre eller folketingsmedlemmer har.

Embedsmænd skal udspørges om coronaudbrud på plejehjem

Centrale aktører i ministerier, styrelser, regioner og interesseorganisationer skal udspørges om, hvad der kan være gået galt, da coronasmitten i et massivt omfang trængte ind på plejehjem og kostede hundreder af ældre livet. Det skriver Berlingske.

Et flertal på Christiansborg har besluttet at sætte en undersøgelse i gang af coronasmitten på plejehjem, som Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, skal stå for.

Baggrundsmaterialet til den undersøgelse viser, at Vive skal granske de tiltag, som aktører på nationalt, regionalt og kommunalt niveau tog for at forebygge smitte og dødsfald blandt ældre på plejehjem og i hjemmeplejen.

Vive skal ifølge baggrundsmaterialet blandt andet zoome ind på "brugen af test, herunder lyntest, til borgere og ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen på forskellige tidspunkter af epidemien".

Folkeskoler er lukket på stribe siden kommunalreformen

Hver tredje folkeskole i provins- og landkommuner er forsvundet siden 2007, hvor kommunalreformen trådte i kraft. Det viser Børne- og Undervisningsministeriets seneste opgørelse over skoler, som Avisen Danmark omtaler.

Mens kommunalpolitikerne har lukket folkeskoler i særligt landkommunerne på stribe, er flere fri- og privatskoler dukket op for at dæmme op for tabet af den lokale folkeskole.

"Jeg ser intet problem i, at den lokale skole er en fri- eller privatskole, men jeg ønsker ikke, at vi kommer dertil, hvor man bevidst lukker folkeskoler, fordi man per automatik tænker, at der så bare kommer en friskole. Vi betaler alle skat, og derfor må vi have en berettiget forventning om en vis service og en vis geografisk dækning," siger Landdistrikternes Fællesråds formand, Steffen Damsgaard, til Avisen Danmark.

Tunesiens præsident har fyret premierministeren

Tunesiens præsident, Kais Saied, har fyret landets premierminister. Han har samtidig suspenderet parlamentet og medlemmernes immunitet, skriver Ritzau ifølge TV 2.

Det sker efter voldelige protester i en række byer i landet, hvor demonstranter har krævet, at premierminister Hichem Mechichi og regeringen skulle træde tilbage.

Formanden for parlamentet, Rached Ghannouchi, udtaler med henvisning til Det Arabiske Forår i 2011, at præsidenten har gennemført et "kup mod revolutionen og forfatningen".

Præsident Saied advarer mod enhver form for voldelig modstand mod beslutningen og siger, at "enhver, som tænker på at gribe til våben, og enhver, som måtte skyde med kugler, vil blive mødt med kugler fra de væbnede styrker".

Kritik: Danmark er ikke godt nok sikret mod oversvømmelser

Efter de voldsomme oversvømmelser i Tyskland påpeger eksperter, Dansk Industri og KL, at der mangler forståelse for, at klimatilpasning i Danmark er nødvendigt. Det skriver Information.

"Dele af samfundet er ikke klar til de mere ekstreme vejrforhold, der vil komme. Problemet i Danmark – og det er det samme i Tyskland – er, at vi historisk har indrettet samfundet efter et her og nu-billede. Men verden er hele tiden foranderlig. Vi har meget svært ved at acceptere det faktum," siger Theis Raaschou Andersen, der er forskningschef hos Forskningscenter for byggeri, energi, vand og klima ved VIA University College, til Information.

Vikarierende miljøordfører Malte Larsen (S) siger, at partierne bag den brede politiske aftale om klimatilpasning fra 2020 må mødes efter sommerferien og vurdere, om der er brug for hurtigere eller mere ambitiøse forhandlinger, som SF har foreslået. 

Det sker i dag:

  • Klokken 11: FN's klimapanel er på trapperne med sin nye rapport om klimaforandringer, som 195 lande mandag mødes virtuelt for at drøfte. Forventingen er, at panelet udgiver den første del af rapporten den 9. august
  • Klokken 14.30: Strejkende sygeplejersker demonstrerer i Hillerød ved Nordsjællands Hospital
  • I løbet af dagen: Den filippinske præsident Rodrigo Duterte holder sin sidste tale til nationen i sin regeringsperiode
  • I løbet af dagen: Iraks premierminister, Mustafa al-Kadhimi, besøger Washington, hvor han mødes med USA's præsident, Joe Biden
  • I løbet af dagen: Storbritannien har inviteret 40 ministre, heriblandt klimaminister Dan Jørgensen (S), til et møde, hvor ministrene skal tage forskud på det kommende klimatopmøde COP26 i november. Møde finder sted 25. og 26 juli.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Hove Ravn

Lektor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
ph.d. i økonomi (Københavns Uni. 2013), cand.polit. (Københavns Uni. 2011)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Anne Rasmussen

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Uni., professor II, Institut for Sammenlignende Politik, Bergen Universitet, professor, King’s College London
MA i Political Economy (University of Essex 1999), BA (Statskundskab), Aarhus Uni. 1997), ph.d. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00