Dagens overblik: Østergaard er færdig som radikal leder

NYHEDSOVERBLIK: Morten Østergaard har trukket sig som radikal leder, men hvad betyder det for partiet? Vi har samlet de skarpeste analyser af situationen hos Radikale. Og så kritiserer Claus Hjort Frederiksen forsvarsministeren for at ville være Madam Skrap. Få dagens overblik her.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Dagens helt store historie er lederskiftet i Radikale, hvor Morten Østergaard onsdag kort efter klokken 18 fortalte, at han havde trukket sig som leder for Radikale.

Det skete efter langt gruppemøde, hvor det kom frem, at Morten Østergaard var personen, der for år tilbage havde lagt en hånd på partifællen Lotte Rods lår. Det var dog ikke selve handlingen, der blev afgørende, men derimod Østergaards håndtering af sagen de seneste uger.

Hvis du vil forstå forløbet, der førte til det dramatiske gruppemøde, så vil jeg anbefale dig læse vores tidslinje over sagen. Find den her

Hvem er Radikales nye leder?
Ny leder er Sofie Carsten Nielsen, som allerede i dag torsdag kommer i ilden, når hun skal repræsentere sit parti ved Folketingets åbningsdebat.

Hende kan du lære bedre at kende i dette portræt i Berlingske. Sofie Carsten Nielsen har gjort kometkarriere, efter hun blev valgt til Folketinget i 2011. I november 2013 sagde Sofie Carsten Nielsen nej til at blive udviklingsminister i Thorning-regeringen. Efter bare 14 måneder i Folketinget var hun blevet udnævnt til ny gruppeformand i Radikale, og den opgave ville hun gerne gøre færdig.

Men da SF tre måneder efter forlod regeringen, sagde hun ikke nej, da de Radikales daværende leder Margrethe Vestager igen spurgte.

Jyllands-Posten har fundet fem ting frem, som du bør vide om den nye radikale leder, der stort set har været en del af partiledelsen, siden hun blev valgt til Folketinget første gang i 2011.

3 analyser om den radikale krise
1. Der har været kræfter internt hos Radikale, som har haft en interesse i at gøre det her til en sag, siger Hans Engell til TV 2. Han peger samtidig på, at man skal lægge mærke til, at Morten Østergaard ikke forlader politik.

”Der er ingen, der forventer, at han bliver sendt hen i hjørnet. Han vil stadig være en central politiker. Og jeg vil tro, at hvis de Radikale en dag kommer i regering igen - og når chancen melder sig igen - så er han ikke udelukket fra en ministerpost,” siger Hans Engell til TV 2. 

2. I Altinget peger politisk kommentator Erik Holstein på, at valget af Sofie Carsten Nielsen over Martin Lidegaard viser, at den pragmatiske fløj i Radikale ikke har en chance for at rokke ved linjen.

”Radikale befinder sig på et politisk sidespor, og det vil det også gøre under Sofie Carsten Nielsen. Spørgsmålet er, om partiet vil kunne holde sammen i længden – eller man vil se endnu sprængning, som vi så tilbage i 2007, da Ny Alliance blev dannet,” vurderer Holstein. 

3. I Jyllands-Posten skriver politisk redaktør Marchen Neel Gjertsen, at der i dansk politik er et før og et efter 7. oktober 2020.

”Før denne onsdag var det utænkeligt, at en politiker skulle vælte på en sag, der helt isoleret handlede om at have befamlet en kvinde for ni år siden. Efter den dag ligner han ikke den eneste magtfulde mand, der skal betale en pris, men blot den første. Derfor er Morten Østergaards farvel danmarkshistorie,” skriver Marchen Neel Gjertsen i sin analyse.

HK kræver opgør med stigende pensionalder
Selv om en aftale om tidlig pension er inden for rækkevidde, er der lagt op til politisk stormvejr, når regeringen til november fremsætter lovforslag om at hæve den generelle pensionsalder til 69 år i 2035. Det skriver Altinget.

Fagforbundet HK, som hidtil har støttet op om velfærdsforliget, kræver nu et opgør med den nuværende automatik i forhøjelsen af pensionsalderen.

”Den nuværende automatik i forhøjelsen af pensionsalderen er ikke holdbar. Stop det hurtigst muligt og find på en mere intelligent automatik, som kan sættes i sammenhæng med den tidlige tilbagetrækning, som forhåbentlig snart bliver vedtaget," siger forbundsformand Kim Simonsen. 

Den nye kurs fra HK betyder, at Danmarks tre største fagforbund - 3F, HK og FOA alle kræver et opgør med den levetidsindekserede pensionsalder.

Hjort: Bramsen overreagerer i iver efter at være Madam Skrap
Hjemsendelsen af koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse Per Pugholm Olsen tilbage i december sidste år var en voldsom overreaktion. Det siger tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til Altinget.

”Det viser at forsvarsminister Trine Bramsen, i sin iver efter at virke handlekraftig og i sin iver efter at være Madam Skrap, klart overreagerer. Hun skader dermed utroligt dygtige og flittige embedsmænd,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Trine Bramsen fritog Per Pugholm Olsen for tjeneste, da sagen om regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kom til offentlighedens kendskab. Efter at have gransket sagen i mere end syv måneder slog Kammeradvokaten dog onsdag fast, at Forsvarsministeriet ikke kan klandres for rodet i ejendomsstyrelsen. 

Maratondebat i Folketingssalen
I dag torsdag er en af de helt store dage i folketingsåret, hvor Folketingets åbningsdebat foregår. Traditionelt udvikler debatten sig til en lang seance, der ofte først slutter omkring midnat.

Her skal folketingsmedlemmerne ud i en diskussion om statsminister Mette Frederiksens åbningstale og om aktuelle politiske emner. Alle politiske emner, både nationale og internationale, er til debat, men ofte vil åbningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få temaer, som for eksempel udlændingepolitik, klima, skat og nok særligt i år coronasituationen.

Åbningsdebatten starter klokken 9, hvor enten partiformanden eller den politiske ordfører fra det største parti får ordet først. Derefter får det næststørste parti ordet og så fremdeles. Læs mere her

De to amerikanske vicepræsident-kandidater tørnede samme
Og så skal vi også lige vende nattens debat mellem de to vicepræsidentkandidater i USA. Debatten varede halvanden time, og her kom Demokraternes Kamala Harris og Republikanernes Mike Pence rundt om både økonomi, corona, raceuroligheder og klima.

Med et corona-beskyttende plexiglas imellem sig hamrede Kamala Harris og Mike Pence løs på hinanden. TV 2 har lavet et sammenklip på fire minutter, hvis du ikke orker at gense hele debatten. Find det her. 

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Pressemøde utryghedsskabende adfærd. Justitsminister Nick Hækkerup (S), boligminister Kaare Dybvad (S), skatteminister Morten Bødskov (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) præsenterer regeringens initiativer på Politigården.
  • Klokken 8.30: Pressemøde i Erhvervsministeriet om en ny aftale om genstart af dansk eksport mellem regeringen og et bredt flertal af Folketinget.
  • Klokken 9.00: Åbningsdebatten i Folketinget går i gang. Debatten plejer at udvikle sig til en maratondebat, der ofte først slutter efter midnat.
  • Klokken 16.00: Udenrigsministeriet opdaterer sine rejsevejledninger med eventuelt nye ”åbne lande” og ”karantænelande”.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00