Dagens overblik: Partier åbner for at afskaffe straks-skilsmisser

POLITISK OVERBLIK: DF presser på for at få afskaffet skilsmisser uden separationsperiode, og nu åbner både S, LA og K for at finde en løsning. Få overblik over dagens politiske historier.

Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Kristine Korsgaard

Nyhedsbilledet onsdag morgen er præget af en dramatisk tirsdag aften og af de forskellige forhandlingsforløb, der i øjeblikket foregår mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Her får du et oprids over dagens vigtigste nyheder i dansk politik.

Først skal det handle om en politisk værdikamp om skilsmisser.

Det skal nemlig ikke længere være muligt at blive skilt med nogle få klik på nettet, hvis det står til Dansk Folkeparti. Forhandlingerne om et nyt skilsmissesystem er på vej ind i den sidste fase, og nu kaster DF-formanden sig ind i kampen for at få afskaffet de såkaldte straks-skilsmisser, skriver Jyllands-Posten.

"Når man har truffet en meget fundamental beslutning om at blive gift, bør man også bruge tid på at reflektere, før man ophæver ægteskabet igen," siger Kristian Thulesen Dahl (DF).

I 2013 afskaffede et politisk flertal den tvungne separationsperiode på seks måneder ved alle skilsmisser. 

Men da regeringspartiet Konservative er enigt i DF’s synspunkt og både LA og Socialdemokratiet bløder op på hidtidig modstand mod at afskaffe straks-skilsmisse, tegner der sig en mulighed for, at reglerne kan blive ændret igen.

DF kræver flere penge til erhvervsskoler
Dansk Folkeparti er ude med flere krav til regeringen end at afskaffe hurtige skilsmisser. Partiet vil nemlig have flere penge til erhvervsskolerne, skriver Altinget.

For selvom regeringen og arbejdsmarkedets parter i weekenden landede en trepartsaftale med 150 millioner kroner mere til erhvervsskolerne, melder DF nu, at partiet ikke skriver under på en finanslov uden endnu flere penge til de faglige uddannelser.

”Vi går ikke med til en finanslov, der ikke giver flere penge, end det trepartsaftalen stiller i udsigt,” siger finansordfører René Christensen (DF).

Dermed modsiger han sin beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, der så sent som i mandags roste trepartsaftalen.

Reaktioner på bandekonflikt
Flere politikere er på Twitter med reaktioner på den seneste udvikling i bandekonflikten i København.

Tirsdag aften blev tre unge mænd med relationer til banden Brothers skudt ved Mjølnerparken på Nørrebro i København. Heraf blev den ene dræbt. Han blev dermed den første, som har mistet livet i den bandekonflikt, som siden sommer har ført til langt over 30 skudepisoder i København.

”Ny tragedie på Nørrebro. Politiet kæmper for at stoppe uhyrlighederne. På Christiansborg skal vi gøre med (mere, red.) for at stoppe dens årsager," skrev statsminister Lars Løkke Rasmussen kort efter, at nyheden om skuddrabet kom ud tirsdag aften.

"Det må stoppes!" lyder det SF-formand Pia Olsen Dyhr, mens justitsminister Søren Pape Poulsen (K) umiddelbart ikke ser ud til at have været ude og kommentere episoden endnu.

Forbandet træt af bander og terrorister
Twitter er også præget af danske politikeres reaktioner på tirsdag aftens angreb i New York.

En mand i en lejet ladvogn kørte tirsdag eftermiddag amerikansk tid op over fortov og cykelsti, hvor han påkørte og dræbte otte og sårede mindst 11.

"Flere skyderier i København og et forfærdeligt angreb i New York. Jeg er så forbandet træt af bander og terrorister," skriver Pernille Skipper (EL), mens Radikales partiformand, Morten Østergaard, konstaterer, at "vi må og skal blive bedre til at opdage 'ensomme ulve' før de sår frygt."

“Shocking and tragic attack in #NYC. My sympathies are with the victims, their families and our american friends,” skrev Lars Løkke Rasmussen tirsdag aften.

K risikerer at tabe 108 års styre på Frederiksberg
På Frederiksberg sætter Venstre og Konservative nu alle kræfter ind på at advare vælgerne mod at sætte punktum for 108 års konservativt styre i kommunen. Det skriver Berlingske.

I den konservative højborg risikerer borgmesterpartiet nemlig at tabe magten.

Det er især Radikales beslutning om at skifte side fra blå til rød, der har gjort forskellen. Får de røde flertal, vil enten den radikale Lone Loklindt eller den nuværende socialdemokratiske viceborgmester Michael Vindfeldt blive borgmester. 

"Problemet er, at vælgerne ikke ved, hvor tæt det er, og at de Radikale nu vil have de røde til magten," siger rådmand Jan E. Jørgensen, som ud over at sidde i Folketinget for Venstre er rådmand på Frederiksberg.

Han siger til avisen, at han er "stærkt bekymret".

3 ud af 4 kommuner samarbejder mere med frivillige
Kommunerne satser i højre grad på frivillige, når lokale opgaver skal løftes på velfærdsområdet, skriver DR.

Det viser en ny rundspørge fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde, som er et udviklingscenter under Socialministeriet. Heri svarer 74 procent af kommunerne, at de siden 2014 har arbejdet mere sammen med de lokale foreninger. 

"Det er også begyndt at bevæge sig op på borgmestergangene, for næsten alle kommuner har en frivilligpolitik eller noget, som ligner. Så det foregår mere systematisk, mere professionelt, mere politisk styret og mere rammesat," siger chef for Center for Frivilligt Socialt Arbejde Laura Auken Larsen.

Det sker i dag
Kl. 11.30: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i åbent samråd om ressourceforløb. Ministeren skal blandt andet svare på, hvor stor en andel borgere i ressourceforløb, han synes er acceptabelt. Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Leif Lahn Jensen (S).

Kl. 11.30: Pressebriefing med klimaminister og chefforhandler før COP23.
Pressen er inviteret til teknisk briefing forud for klimatopmødet COP23 i Bonn senere på måneden. Danmarks chefforhandler, Anette Ejersted, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) deltager.

Kl. 14: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i åbent samråd om, hvilke krav regeringen vil stille forud for en godkendelse af salget af Mærsk Olie og Gas A/S til Total. Spørgsmålene er stillet af Rune Lund (EL).

Christian Friis Bach tiltræder som generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp. Den tidligere udviklingsminister og leder af FN's Økonomiske Kommission for Europa (UNECE) afløser Andreas Kamm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00