Dagens overblik: Minister klar til at hjælpe Libanon efter kæmpe eksplosion

NYHEDSOVERBLIK: Danmark er klar med bistand til Libanon, der i går oplevede en kæmpe eksplosion i landets hovedstad. DF ønsker at få minimumsnormeringer på ældreområdet, og Kåre Mølbak advarer mod at åbne samfundet yderligere op. Få dit overblik her.

Efter den kraftige eksplosion i Beirut tirsdag eftermiddag står udviklingsministeren klar til at hjælpe.
Efter den kraftige eksplosion i Beirut tirsdag eftermiddag står udviklingsministeren klar til at hjælpe. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Thor Stefansson Hiis

Velkommen til dit overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Danmark stiller sig i rækken af lande, der er klar til at yde hjælp til Libanon efter gårsdagens kraftige eksplosion i hovedstaden Beirut. Det skriver udviklingsminister Søren Prehn (S) på Twitter.

Også Frankrig og Tyskland har meldt ud, at de vil støtte op og yde bistand til de libanesiske myndigheder.

Eksplosionen skete på et lager ved havnen i Beirut tirsdag eftermiddag, hvor man opbevarede stærkt sprængfarlige materialer. Libanesisk Røde Kors meddeler ifølge DR om mindst 100 døde og flere end 4000 sårede.

 Udviklingsministerens ønske om at hjælpe bliver bakket op af flere politiske ordfører.

DF vil have normeringer på ældreområdet
Dansk Folkeparti ønsker minimumsnormeringer indenfor ældreplejen.

Kravet om normeringerne kommer som reaktion på, at de røde partier forhandler om lovbestemt minimumsnormeringer på børneområdet. Forslaget kommer derudover i kølvandet på TV2's dokumentar 'Plejehjem bag facaden', der henover sommeren afslørede horrible forhold på to af landets plejehjem.

”Når man laver minimumsnormeringer på børneområdet, bør man samtidig gøre det på ældreområdet, så vi er sikre på, at børneområdet ikke kommer til at kannibalisere ældreområdet og derved udsulte de ressourcer der er på ældreområdet,” sagde DF-formand Kristian Thulesen Dahl i morges til TV 2 News.

Udspillet kommer i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Sydjylland, der afsluttes i dag med et pressemøde onsdag d. 5. august kl. 13.15.

Minister: Fase 4 af genåbningen bør udsættes
Genåbningen af blandt andet natklubber og koncertsteder hænger i en tynd tråd. Om få dage skal politikerne i gang med forhandlingerne om sidste del af genåbningen.

Set i lyset af de seneste ugers stigende antal coronasmittede har Kåre Mølbak, der er faglig direktør hos Statens Serum Institut, meldt ud, at han ikke vil anbefale politikerne at genåbne yderligere.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) understreger, at regeringen vil lytte til instituttets anbefaling.

”Kåre Mølbak siger, at det vil være uforsvarligt at gå videre med en stor genåbning af nattelivet. Hvis det er myndighedernes anbefaling, kommer vi ikke til at foreslå det,” sagde ministeren til TV Avisen tirsdag aften.

Læs også

Venstre vil fremrykke forhandlinger
Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, støtter sundhedsmyndighedernes anbefalinger, men ønsker at fremrykke forhandlingerne, der først er planlagt til d. 12. august. Han mener, at det vil gå hårdt ud over de berørte brancher og virksomheder, hvis fase 4 bliver udskudt. Derfor ønsker han klarhed så hurtigt som muligt.

”Vi har behov for, at regeringen kommer på banen for at give de berørte brancher klarhed,” siger han til Jyllands-Posten

SF og Enhedslisten ønsker også at udskyde yderligere genåbning på grund af det stigende antal coronasmittede i Danmark.

Det sker i dag

  • Dansk Folkeparti afslutter sit tredages sommergruppemøde på Sandbjerg Kursuscenter i Sønderborg. Pressemødet er kl. 13.15
  • Instrukskommissionen fortsætter afhøringer. I dag afhøres chefkonsulent i Udlændinge- og Integrationsministeriet Jesper Gori. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, MF (løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Kåre Mølbak

Professor og fhv. faglig direktør, Statens Serum Institut
læge (1985), dr. med. (2001)

Magnus Heunicke

Sundhedsminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)