Dagens overblik: Presset stiger på fødevareministeren

NYHEDSOVERBLIK: Mette Frederiksen gør det klart, at Mogens Jensen har ansvaret i håndteringen af minksagen, og Enhedslisten er på nippet til at få afsat ministeren. Mens uroen raser omkring regeringen, viser det sig, at den omdiskuterede aflivning af samtlige danske mink har en grøn og positiv sideeffekt. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Godmorgen og velkommen til endnu en dag i minkens tegn.

Fødevareminister Mogens Jensens (S) fremtid som minister ser mere usikker ud, efter en samlet blå blok har krævet hans afgang, og Enhedslisten ikke vil afvise at lægge stemmer til sådant et mistillidsvotum.

Ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein er det efterhånden det mest sandsynlige scenarie, at minksagen vil koste Mogens Jensen ministerjobbet. Det skriver han i en analyse på Altinget, hvori han beskriver, hvordan Enhedslisten overvejer at trække sin opbakning til fødevareministeren.
 
Sagen er blusset op, efter det i weekenden kom frem, at regeringen ikke har lovgrundlag til at kræve en aflivning af samtlige mink, som den ellers havde gjort i sidste uge.
 
Da fejlen blev kendt, var hendes klare forventning, at fødevareministeren sørgede for at rette op på fejlen, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag eftermiddag. Den placering af ansvar var dermed med til at øge presset på Mogens Jensen. 

Mogens Jensen afviser afgang
Både statsministeren og fødevareministeren beklager fejlen, og Mogens Jensen vil i næste uge fremlægge en redegørelse af forløbet for Folketinget.

Ministeren er dog ikke på nuværende tidspunkt klar til at tage den yderste konsekvens og gå af, siger han til DR Nyheder.

”Det er ikke op til mig at tage konsekvensen af det her,” siger han og tilføjer:

”Jeg tager et ansvar for det, der er sket i mit ministerium, og jeg beklager fejlen. Nu lægger vi en redegørelse frem, og det er på det grundlag, der eventuelt må tages konsekvenser.” 

Minkaflivning har grøn sideeffekt
Aflivningen af samtlige danske mink betyder, at Danmark nu kan opfylde EU’s krav til udledning af ammoniak.

Det skriver Altinget Miljø.

Det har været en udfordring for skiftende regeringer at få nedbragt landbrugets ammoniakudledning med de fornødne 24 procent. Men det kan aflivningen af dansk mink ændre på, lyder det fra flere eksperter.

”Det er på baggrund af nogle meget uheldige omstændigheder. Men det ser ud til, at vi hurtigere end forventet kommer til at leve op til vores forpligtelser. Og mere til,” siger Brian H. Jacobsen, der er seniorforsker på Københavns Universitet, til Altinget Miljø. 

Ret til erstatning afskaffes i udkast til ny epidemilov
Det blev fjernet fra loven, som blev hastebehandlet i marts, og nu lægger regeringen op til, at der fortsat ikke skal være ret til erstatning for de borgere og virksomheder, der rammes af coronarestriktioner.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det fremgår af regeringens udkast til en ny epidemilov, at der stadig ikke skal være ret til erstatning, og det undrer to juraprofessorer.

”I en epidemi beder man nogle få om at ofre sig for vores allesammens sundhed. Som udgangspunkt synes jeg, at det er fair, at vi alle betaler for det ved at erstatte de tab, der må være. Men det er altså ikke nævnt med et ord her. Det er tankevækkende,” siger Kristian Lauta, juraprofessor ved Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, afviser lovudkastet fra regeringen med henvisning til, at det ikke skal være op til, hvem ”der er bedst til at lobbye os politikere”, og som dermed får ”den bedste behandling”.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Social- og Indenrigsudvalget holder en åben høring om retssikkerhed for borgere med handicap.
  • Klokken 9.00: I dag afhøres tre tidligere skatteministre: Kristian Jensen (V), Troels Lund Poulsen (V) og Peter Christensen (V) af undersøgelseskommissionen om Skat.
  • Klokken 10.00: Kulturudvalget har kaldt kulturminister Joy Mogensen (S) i åbent samråd, om hvorfor regeringen ikke ønsker at afsætte midler til Grundtvig Centeret.
  • Klokken 11.00: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) deltager i en mindeceremoni i anledning af årsdagen for våbenstilstanden i Første Verdenskrig. 
  • Klokken 13.00: Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) i samråd om håndtering af coronasmitte blandt mink og om minkbranchens fremtid.
  • Klokken 14.00: Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) i samråd om sagsbehandling af minivådområdeprojekter. 

Forrige artikel Ekspert advarer: Nogle minkavlere kan komme i klemme ved en ekspropriation Ekspert advarer: Nogle minkavlere kan komme i klemme ved en ekspropriation Næste artikel Magnus Heunicke testes for corona på grund af smitte i sin husstand Magnus Heunicke testes for corona på grund af smitte i sin husstand
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.