Dagens overblik: Radikale kræver større økonomisk råderum af S-regering

POLITISK OVERBLIK: Hvis Mette Frederiksen skal være statsminister på R-mandater, skal hun vise, at hun kan finde penge til blandt andet klimainvesteringer. Staten øger kravene til Danske Bank, der også kan miste støtter blandt ngo'erne. Få overblikket. 

”Det er et klokkeklart krav fra os, at vi vil kende den økonomiske politik, før vi ved, om vi bakker op om en regering," siger R-leder Morten Østergaard.
”Det er et klokkeklart krav fra os, at vi vil kende den økonomiske politik, før vi ved, om vi bakker op om en regering," siger R-leder Morten Østergaard.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, stiller krav til, at Mette Frederiksen – hvis hun vil være statsminister på Radikales mandat – skal fremlægge sin økonomiske politisk først. Og her skal råderummet i den danske økonomi blive større.

Det skriver Avisen Danmark.

R-leder Morten Østergaard foreslår selv, at beløbsgrænsen over for udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU sænkes fra 417.800 kroner til 325.000 kroner, og at pensionsalderen sættes op for dem, der ikke er nedslidte.

”Det er et klokkeklart krav fra os, at vi vil kende den økonomiske politik, før vi ved, om vi bakker op om en regering, og den skal give mulighed for, at vi kan stoppe med besparelser på uddannelse, og at vi kan investere i den grønne omstilling," siger han.

I Socialdemokratiet afviser man både, at man mangler en plan, og at man kommer til at fremlægge en ny.

Briternes brexit-plan afvist
Brexit nærmer sig, og briterne er ikke kommet nærmere en aftale med EU, som de ellers de to foregående dage har holdt topmøde med.

Faktisk blev briterne brexit-plan hældt af brættet, og begge sider pustede sig op – hvor især briterne fik hårde ord med på vejen for deres strategi og ønsker til en Brexit.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, brugte ordet ”uacceptabel” om de britiske ønsker. Og kilder ved mødet lader forstå, at han var særligt hård i filten.

”Det viser, at det ikke er så simpelt at forlade EU. Det er ikke uden omkostninger og konsekvenser,” sagde Macron efter mødet.

Læs også

 

Staten strammer kravene til sin bank
Regeringen strammer nu kravene for den bank, der skal styre alle statens daglige ind- og udbetalinger – eksempelvis udbetalinger af løn.

Aftalen udløber 1. april næste år, og hvis Danske Bank igen skal stå for statens betalinger bliver det under nye, strammere betingelser.

"Hvis Danske Bank vinder kontrakten og efterfølgende dømmes for hvidvask, så vil vi fra statens side kunne trække os fra kontrakten," siger innovationsminister Sophie Løhde (V) til DR.

Det sker som konsekvens af skandalen i Danske Bank, der har deltaget i hvidvask af milliarder af kroner i deres estiske afdeling.

Analyse: Rokade i V var oprydning
I går samlede Venstre ordførerskaber for udlændinge og indfødsret i én person, nemlig Mads Fuglede.

I stedet har de to personer fra hver deres udlændingefløj i Venstre, Jan E. Jørgensen og Marcus Knuth, fået nye ordførerskaber. Årsagen til rokaden skal findes i stilen, som udlændingestramninger præsenteres med. Stilen skal være mindre hård og provokerende.

”Ved at samle det på én person undgår man, at der hele tiden er en fra hver fløj, der udtaler sig. Mads Fuglede ligger holdningsmæssigt ikke langt fra Marcus Knuth. Men han har en anden stil,” siger Christine Cordsen til DR.

Ngo'er overvejer at droppe Danske Bank
Flere af de største ulandsorganisationer overvejer at skifte væk fra Danske Bank oven på den massive skandale om hvidvask for milliarder i Estland, skriver Altinget.

En af dem, der overvejer at droppe banken, er Dansk Flygtningehjælp, der med en omsætning på tre milliarder kroner er Danmarks største ngo.

"For mere end en måned siden indkaldte vi Danske Bank til et møde, som vi skal have i næste uge. Vi er en stor kunde hos dem og vil gerne udtrykke vores bekymring og høre deres svar. Vi tager den her sag meget alvorligt," siger generalsekretær Christian Friis Bach.

"Vi er i dag et helt andet sted, når det gælder bekæmpelse af hvidvask og økonomisk kriminalitet," lover pressechef Kenni Leth.

Læs artiklen på Altinget: udvikling.

Det sker i dag:

  • Klokken 10:00: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal forklare sig i samråd af Finansudvalget om fejl og usikkerheder i statsregnskabet 2018. Folketinget vil blandt andet gerne vide, hvornår der kommer et korrekt årsregnskab.
  • Klokken 12: Regeringen præsenterer sit udspil til en ny handlingsplan på psykiatriområdet – her vil regeringen blandt andet kulegrave retspsykiatrien og sikre flere intensivafdelinger, som du kan læse mere om her.
  • Klokken 13: Folketingets Retsudvalg har kaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i åbent samråd om Tibetsagen. Han skal gøre rede for den manglende udlevering af mailkorrespondance til Tibetkommissionen.
  • Ministre og topchefer skal diskutere nationale mål: En række ministre mødes i dag med repræsentanter for KL, Danske Regioner, LO, FTF, DI, DE og andre samfundsaktører for at drøfte de nationale mål for udviklingen af den offentlige sektor, der bliver en del af sammenhængsreformen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00