Dagens overblik: Radikale vil have flyafgift og lærermilliard på finanslov

NYHEDSOVERBLIK: Radikale er klar med flere forslag på dagen for deres sommergruppemøde: Det skal være dyrere at flyve, og så vil de give en milliard om året til folkeskolen. Få overblik over morgenens nyheder i dansk politik her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til den daglige overflyvning af de politiske nyheder.

Radikale Venstre holder sommergruppemøde i Nyborg i dag, og i den anledning er partiet ude med en række meldinger og forslag.

For det første vil Radikale gå til de snarlige forhandlinger med den socialdemokratiske regering om dens første finanslov med ønske om en flyafgift. Det skriver Politiken

Konkret foreslår partiet at indføre en afgift, der afhænger af, hvor meget CO2 et fly udleder. For hvert ton udledt CO2 skal flyselskabet betale 250 kroner i afgift, og det skal gælde alle fly, der letter fra Danmark.

”Så vi belønner de flyselskaber, der går forrest i den grønne omstilling, og giver dem en konkurrencefordel,” siger politisk leder Morten Østergaard til avisen.

Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen roser Radikale for at komme med forslag til finansieringskilder.

”Det ser vi frem til at drøfte med De Radikale. Det er velkendt, at vi har nogle bekymringer i forhold til flyafgifter, og dem har vi stadigvæk,” siger han.

R: Lærere og folkeskole skal have en milliard
Et andet centralt krav fra Radikale i de kommende finanslovsforhandlinger bliver, at folkeskolen og lærerne skal have en milliard mere hvert år.

Det fortæller DR.

”Lærerne har fortalt igen og igen siden 2013, at de ikke har tid nok til at sikre den bedste kvalitet i undervisningen, og det er uholdbart. Derfor foreslår vi det her årlige boost på en milliard til folkeskolen, så vi sikrer, at de forventninger, som vi jo har til folkeskolen, der har en helt særlig rolle i Danmark, også står mål med den tid, som lærerne har til at indfri dem,” siger finansordfører Sofie Carsten Nielsen.

Ifølge Radikale kan en milliard kroner give omkring 1.800 ekstra lærere til folkeskolen.

Pengene skal findes i det økonomiske råderum, og partiet vil have en aftale på plads allerede i de forhandlinger om kommunernes økonomi, som finder sted i de kommende uger.

Hadprædikanter må igen rejse til Danmark
Den tidligere minister på området kaldte dem for ”ondskabens fangearme”, men nu har fem af de i alt 19 prædikanter, der siden 1. januar 2017 har haft indrejseforbud, igen fået lov til at besøge Danmark. Og myndighederne forklarer ikke hvorfor.

Det skriver Berlingske.

Den australske muslim Ismail al-Wahwah opfordrede på Nørrebro i 2017 indirekte til kamp mod vestlige politikere og jøder. Derfor endte han på den såkaldte hadprædikantliste. Men tirsdag er den ledende figur af australsk Hizb ut-Tahrir fjernet fra listen, og dermed er han den femte i rækken.

Men i ingen af tilfældene har Udlændingestyrelsen eller ministeriet tilbudt en forklaring, skriver avisen.

Nuværende integrations- og udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) skriver i en kommentar, at han ”har fuld tiltro til Udlændingestyrelsens vurdering af, hvem der skal være på listen”.

”Og så har jeg i øvrigt ikke nogen intentioner om at ændre på ordningen,” skriver ministeren.  

Læs også

R vil føre udlændingepolitik med de blå
Hvis du ikke har fået nok af De Radikale, og hvis du trænger til at læse et større politisk interview, så finder du et med Morten Østergaard i Avisen Danmark i dag.

Her siger han blandt andet, at Radikale vil gøre sit, for at regeringen byder de borgerlige op til et samarbejde – også om udlændingepolitikken. 

Den radikale leder mener, at det er et område, der alt for længe har været præget af ustabilitet og politisk positionering.

”Jeg håber, vi kan få en ny retning for udlændingeområdet, så vi ikke bare etablerer et nyt yderpunkt med rød blok, men at det reelt bliver noget, der er holdbart, og som kan føre til, at vi kommer et andet sted hen, hvor vi løser virkelige problemer,” siger Morten Østergaard i interviewet.

Lande modtager bistand, men nægter at modtage egne borgere
Vi runder også Kristeligt Dagblad, som i dag skriver om en slags dilemma i forhold til udviklingsbistand.

I år giver Danmark nemlig mindst 385 millioner kroner til seks lande, som på den anden side ikke samarbejder om at modtage egne statsborgere, som er asylansøgere tvangsudsendt fra Danmark. Det gælder Irak, Iran, Sudan, Congo, Syrien og Myanmar.

Og det er rystende, mener Dansk Folkeparti. Partiet kræver, at regeringen stopper bistanden øjeblikkeligt.

Hos SF kalder udviklingsordfører Halime Oguz det for ”fuldstændig uacceptabelt, når lande ikke vil modtage afviste asylansøgere”, men vil ikke stoppe bistanden.

”Men der skal være skrappere forventninger, og vi skal løbende evaluere de aftaler om udviklingshjælp til lande, som ikke samarbejder. I SF kræver vi, at regeringen gør noget ved det her, så vi ser en udvikling på området,” siger Halime Oguz. 

Det sker i dag

  • Klokken 14: Radikale Venstre holder pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde 13.-15. august på konferencecentret Gl. Vindinge ved Nyborg.
  • Liberal Alliance indleder partiets sommergruppemøde på Egelund Slot. Der er pressemøde fredag klokken 14.00 samme sted.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)









0:000:00