Dagens overblik: Regeringen går til angreb på banderne

Mattias Tesfaye præsenterer en storstilet offensiv mod banderne, rockerne og den organiserede kriminalitet, og Enhedslisten vil halvere antallet af dyr i landbruget. Få overblikket over dagens politiske historier.

"Vi er i en afgørende periode i dansk og skandinavisk historie," siger justitsminister Mattias Tesfaye til Berlingske.
"Vi er i en afgørende periode i dansk og skandinavisk historie," siger justitsminister Mattias Tesfaye til Berlingske.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik.

Gennem de seneste uger har meget energien i dansk politik centreret sig omkring magtforholdene i Folketingets borgerlige lejr.

Men i dag starter vi i den røde.

Det skyldes, at S-regeringen i dag fremlægger et af dens vigtigste politiske udspil frem mod valgkampen.

Til Berlingske fortæller justitsminister Mattias Tesfaye (S), at der er tale om en bandepakke.

Lovpakken skal fungere som en “storstilet offensiv mod banderne, rockerne og den organiserede kriminalitet.”

Konkret vil regeringen skærpe straffen for en række forbrydelser og sætte endnu mere fokus på at ramme bagmændene gennem den økonomiske kriminalitet, de også ofte udfører.

"Vi er i en afgørende periode i dansk og skandinavisk historie, hvor vi skal undgå, at organiseret kriminalitet bider sig fast som et fænomen særligt i udsatte boligområder. Vi befinder os midt i en afgørende kamp. Kampen handler grundlæggende om retsstaten, og hvorvidt staten kan opretholde sit voldsmonopol. Og så handler det om drømmen om et godt liv gennem ærligt arbejde,” siger Mattias Tesfaye til Berlingske.

Det ventes, at regeringen vil afsætte et trecifret millionbeløb til initiativerne.

I Berlingskes artikel kan du også læse, hvordan forslaget bliver modtaget af Eva Smith, der der dr.jur og tidligere formand for Det Kriminalpræventive Råd. Uden at afsløre for meget: Hun er meget kritisk.

Enhedslisten lægger pres på regeringen

Vi fortsætter hos regeringens støtteparti Enhedslisten, der i dag holder sommergruppemøde i Bibliotekshaven ved Christiansborg.

I den forbindelse har politisk ordfører Mai Villadsen talt med Politiken.

I interviewet gør hun det klart, at både Rwanda-løsningen for asylansøgere og mere specifikke krav om højere tempo på klimaområdet vil indgå i forhandlingerne, der i sidste ende skal sikre at Mette Frederiksen (S) kan fortsætte som statsminister på Enhedslistens mandater på den anden side af folketingsvalget.

Hun siger, at hun “har svært ved at se, at vi kan bakke op om, at en regering sætter folk på en flyver fra Danmark til Rwanda.”

Overordnet har partiet dog haft succes som støtteparti i denne valgperiode, mener hun.

“Der har været en balance i politikken, vi ikke har set før. Regeringen har ikke bare kunnet gøre hvad som helst. De hegn, vi satte om den politik, en regering kan føre på vores mandater, har betydet, at man lavede mere social krisepolitik, at man ikke har lavet skattelettelser til de suverænt rigeste, og at man ikke har lavet fundamentalt skæve reformer”, siger Mai Villadsen til Politiken.

Til TV2 fortæller Mail Villadsen, at partiet i dag vil præsentere fire konkrete forslag, der skal sætte turbo på den grønne omstilling. Mest markant er forslaget om at halvere  antallet af dyr i landbruget inden 2030.

Læs også

Fri adgang til det danske arbejdsmarked

Vi fortsætter med et opsigtsvækkende politisk forslag fra Dansk Arbejdsgiverforening, der tilsyneladende også kan køre valgtrommerne buldre.

Foreningen foreslår, at borgere fra EU-kandidatlandene Montenegro, Serbien, Nordmakedonien, Albanien, Moldova og Ukraine samt fra det tidligere EU-land Storbritannien skal have fri adgang til det danske arbejdsmarked ligesom EU-borgere.

De skal dog ikke være omfattet af den ret til dagpenge, kontanthjælp og andre velfærdsydelser, som EU-borgere har.

Forslaget skal skaffe flere hænder til det danske arbejdsmarked, fortæller direktør Jacob Holbraad til Jyllands-Posten.

“Vi er glade for, at beløbsordningen er blevet ændret, men et andet redskab er fri adgang for kandidatlandene. De har i forvejen et sigte om fri adgang til det europæiske arbejdsmarked en dag,” siger han.

Forhandlinger om Muhammed-tegninger

Vi vender tilbage til justitsminister Mattias Tesfaye (S). Han har nemlig indkaldt Folketingets partier til forhandlinger om brugen af Muhammedtegninger i undervisningen.

Sådan kunne vi i går skrive det i en artikel her på Altinget.

Meldingen kom samme dag som Altingets historie om København Kommune, der rådede en underviser i at skrue ned for delen om Muhammedtegninger i hendes undervisningsmateriale.

"Jeg er glad for, at regeringen endelig har lyttet og forstået vigtigheden af at gøre noget ved det," siger blandt andre SF’s undervisningsordfører Jacob Mark.

Det sker i dag

  • Enhedslisten holder sommergruppemøde på Christiansborg. Pressemødet afholdes i Bibliotekshaven klokken 11.
  • Klokken 13 er der møde i Folketingssalen med meddelelser fra formanden. Dagsordenen er endnu ikke offentliggjort. 
     
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Jacob Holbraad

Administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening,
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)









0:000:00