Dagens overblik: Regeringen indleder et opgør med statens egen advokat

POLITISK OVERBLIK: Regeringen vil stække Kammeradvokaten og varsler et fundamentalt opgør med eneadgangen til juridiske opgaver for staten. Få dagens overblik her.

Foto: /ritzau/Kenneth Lysbjerg Koustrup
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Vi lægger ud med et opgør med Kammeradvokaten, der fungerer som statens egen advokat. Regeringen vil nemlig gøre op med Kammeradvokatens eneadgang til juridiske opgaver for staten, skriver Berlingske.

Kammeradvokatens adgang til sager er blevet kritiseret for at ligne næsten monopolagtige tilstande, og fra 2015 til 2016 voksede Kammeradvokatens opgaver for staten fra 385 millioner kroner til 425 millioner kroner.

Kammeradvokaten skal ifølge regeringen ikke automatisk tildeles opgaver fra staten i sager inden for skatteområdet, eller når det drejer sig om kontrakter eller udbud. På disse områder alene henter Kammeradvokaten omkring 200 millioner kroner om året, men nu vil regeringen selv klare opgaverne eller udbyde dem i konkurrence.

”Det er afgørende for regeringen, at vi får nedbragt statens forbrug af Kammeradvokaten og skabt større konkurrence om statens advokatopgaver. Jeg har som minister taget nogle væsentlige skridt for at få bedre styr på forbruget og skabe større konkurrence. Men vi er slet ikke i mål endnu,” siger innovationsminister Sophie Løhde (V) til Berlingske.

Regeringen har på forhånd politisk opbakning til sit opgør, men Kammeradvokaten advarer politikerne mod at tage ekspertisen for givet.

Find historien her.

Blå blok henter vælgere retur fra S
Siden 2015-valget har Socialdemokratiet hentet vælgere fra Dansk Folkeparti og Venstre, men udviklingen er begyndt at vende. Det viser en ny analyse af vælgervandringer siden folketingsvalget i 2015, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af godt 10.800 Gallup-interview.

Analysen viser, at Socialdemokratiet ved årsskiftet havde hentet over 65.000 vælgere over midten siden folketingsvalget. Det tal er nu skrumpet med knap 30.000 vælgere, som er vendt retur til blå blok – heraf er de fleste gået til Dansk Folkeparti.

Politisk kommentator Erik Holstein er ikke overrasket over, at vælgerne igen vender retur til Dansk Folkeparti, der er ved at genrejse sig oven på Meld- og Feld-nedturen sidste efterår.

”Det bør til gengæld bekymre Socialdemokratiet, at de taber stemmer til Venstre. For det burde være en gave for Mette Frederiksen og co., at regeringen har lavet et forslag til en skattereform, der er mest til glæde for de velstillede,” siger Erik Holstein.

Ny trepartsaftale skal efteruddanne flere
Efter fire måneders forhandlinger faldt en ny trepartsaftale søndag på plads. Den skal gøre voksen- og efteruddannelse mere attraktivt for både arbejdsgivere og lønmodtagere, som har nølet med at efteruddanne sig.

Blandt andet øremærkes omkring 400 millioner kroner til en omstillingsfond til ufaglærte og faglærte, og i alt omfatter aftalen initiativer for knap 2,5 milliarder kroner i perioden 2018 til 2021.

Men aftalen får kritik for ikke at være ambitiøs nok.

”Man kan godt sige, at det er et kludetæppe. Der er ikke en fælles logik eller forståelse af, at det er en arbejdsmarkedspolitisk opgave,” siger arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet ifølge Berlingske.

Kommunen, der er helt fri for valgplakater
Lørdag gik startfløjtet til ophængning af valgplakater, og de kommende tre uger vil bybilledet være præget af plakater med glade ansigter, der beder dig om at stemme på lige netop dem. Men ikke på Fanø. Det skriver TV Syd.

I den lille økommune har alle partierne nemlig en aftale om, at ingen politikere eller partier hænger valgplakater op i forbindelse med valget.

Ifølge Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste er der stor forskel på at skulle nå ud til 2.000 eller 60.000 mennesker, og på Fanø ved borgerne godt, hvem de forskellige kandidater er.

Aftalen er ikke ny og strækker sig formentlig helt tilbage til 1970'erne:

”Det er dejligt for beboerne, turisterne og ikke mindst os selv,” siger Kristine Kaas Krog til TV Syd.

Husk, at du kan tage Altingets valgtest og se, hvilke kandidater til både kommunal- og regionsrådsvalget du er mest enig med.

Ny R-spidskandidat bliver Allerslevs borgmesterafløser
Det er nu endeligt besluttet, hvem der overtager Anna Mee Allerslevs post som beskæftigelses- og integrationsordfører, efter hun trak sig i sidste uge. For selvom den radikale Tommy Petersen i første omgang blev valgt som ny leder af den radikale gruppe på Københavns Rådhus og ny borgmester, så tabte han fredag et kampvalg til Mia Nyegaard om at blive ny radikal spidskandidat i København til kommunalvalget om tre uger.

Det fik Tommy Petersen til sent lørdag at meddele, at han havde besluttet at bakke op om Mia Nyegaard som ny borgmester, og søndag pegede Radikales gruppe så på Mia Nyegaard som ny integrations- og beskæftigelsesborgmester i København.

Mia Nyegaard har indtil nu været socialordfører for Radikale i Borgerrepræsentationen, og hun vil formelt blive valgt som ny beskæftigelses- og integrationsborgmester på et ekstraordinært møde i Borgerrepræsentationen tirsdag, hvorefter hun onsdag indtræder i sin nye rolle.

Weekendens glade nyhed
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, blev i sidste uge mor til en lille pige. Det offentliggjorde hun lørdag. Pernille Skipper gik på barsel, da Folketinget åbnede i starten af måneden, og indtil hun vender tilbage er Nikolaj Villumsen politisk ordfører.

Det sker i dag
Kl. 10.00: De nye politikadetter indsættes ved grænsen i Kruså. Det markeres med et pressemøde, hvor lederen af grænseoperationen, linjechef og politiinspektør Brian Fussing fra Udlændingekontrolafdelingen i Padborg, fortæller om kadetternes uddannelse og deres opgaver ved grænsen.

Kl. 10.00: Dronning Margrethe holder offentlig audiens på Christiansborg Slot

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mia Nyegaard

Kultur- og fritidsborgmester (R), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni.), MA i afrikastudier (Københavns Uni.)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)









0:000:00