Dagens overblik: Regeringen vil give ekstra ældrecheck, og de fleste af Moderaternes vælgere kommer fra Venstre

Folketingets formand genopstiller ikke. Eksperter kritiserer rapport om miljøvurdering af Lynetteholm. Regeringen vil give de fattigste pensionister 5.000 kroner skattefrit. Over halvdelen af Moderaternes vælgere kommer fra Venstre. Få overblikket over dagens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets rids over dagens vigtigste politiske nyheder.

S-regeringen ønsker at give en ekstra ældrecheck til fattigste pensionister på 5.000 kroner skattefrit. Det skriver Dagbladet Børsen. 

Pengene skal hjælpe de pensionister, som i forvejen modtager ældrecheck og rammes hårdest af prisstigningerne på eksempelvis benzin, gas og fødevarer.

“Ældrechecken er jo målrettet nogle af de pensionister, der har mindst. Og hvis man ikke har ret megen økonomi som pensionist, så er man ret sårbar over for stigende priser,” siger statsminister Mette Frederiksen (S) til avisen.

Ældrechecken er en supplerende pensionsydelse, som én gang årligt kan udbetales til pensionister med relativt lille indtægt og formue ved siden af deres folkepension.

Der kan maksimalt udbetales 18.600 kroner om året i ældrecheck før skat og checken modtages af omkring 300.000 pensionister.

Den ekstra ældrecheck på 5.000 kroner koster ifølge regeringen 1,1 milliard kroner, som man vil finde ved at øge underskuddet i 2022.

Regeringen vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger inden for de kommende dage.

Partier i tvivl om målgruppen

Flere af Folketingets partier giver i Berlingske udtryk for tvivl om, hvilke målgrupper der har størst behov for økonomisk støtte som følge af inflationen.

Radikale fremhæver børnefamilierne, og SF peger på SU-modtagere, mens Venstre også vil give en check til de lavestlønnede.

Radikales finansordfører, Andreas Steenberg, er i tvivl om, hvorvidt regeringens forslag rammer rigtigt.

”Vi vil gerne hjælpe de svageste. Det kan godt være, at det er pensionister, men det kan også være andre grupper som for eksempel børnefamilier,” siger han til Berlingske.

Læs også

Over halvdelen af Moderaternes vælgere kommer fra Venstre

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen henter størstedelen af sine nye vælgere fra sit gamle parti, Venstre.

Det viser en ny undersøgelse af vælgernes vandringer, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion. 

Her fremgår det, at 46.857 af dem, der satte kryds ved Venstre i juni 2019, nu i stedet vil stemme på Løkkes nye parti, Moderaterne. 

Venstre er dermed det parti, der mister markant flest vælgere til det nyeste parti på stemmesedlen.

”Med de nye tal kan vi nu tydeligt se, at det er Løkke, som har hevet sine tidligere vælgere med over til sit nye parti,” siger Kasper Møller Hansen.

Folketingets formand genopstiller ikke

Det bliver uden den nuværende formand for Folketinget på stemmesedlen, når danskerne næste gang skal til folketingsvalg.

Henrik Dam Kristensen (S) har nemlig besluttet sig for ikke at genopstille, skriver TV Syd.

”Jeg ønsker at give min kreds god tid til at finde en ny kandidat. Derfor synes jeg, at det nu er det rette tidspunkt at give kredsen besked. Jeg har haft en fantastisk tid i politik og nydt hver dag. Men alting har sin tid, og jeg har en usentimental holdning til at stoppe,” skriver han ifølge TV Syd i en pressemeddelelse.

Henrik Dam Kristensen har været formand for Folketinget siden 2019 og har siden 1994 haft flere forskellige ministerposter.

Senest var han beskæftigelsesminister under tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt.

Læs også

Eksperter kritiserer rapport om miljøvurdering af Lynetteholm

Myndighederne har flere gange fastholdt, at det ikke har konsekvenser for havmiljøet at dumpe hundredetusinde ton slam i Køge bugt.

Dumpingen sker i forbindelse med anlæggelsen af den kunstige ø Lynetteholm, og myndighederne har blandt andet refereret til miljøkonsekvensrapporten.

Men nu kan DR fortælle, at rapporten baserer sig på en 40 år gammel artikel fra USA. Artiklen handler om næringsstoffers påvirkning af flodrejer.

Det vækker nu kritik fra en stribe eksperter, som ikke mener, at studiet umiddelbart kan overføres til en dansk kontekst.

”Det betyder, at antagelserne i miljøkonsekvensrapporten ikke holder. Der er tale om en mistolkning af de amerikanske studier,” siger Jacob Carstensen, der er professorer ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet.

Macrons sejr er en lettelse for regeringen – og en lille hovedpine

Søndag aften stod det klart, at Emmanuel Macron kan tage hul på en ny periode som præsident i Frankrig.

Hans valgsejr er generelt en kæmpe lettelse for regeringen, men hans forandringsiver på EU-plankan også blive en lille hovedpine.

Det skriver Altingets EU-redaktør og EU-analytiker i en ny analyse, som du kan læse her.

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Forsvarsminister Morten Bødskov (S) deltager i stort Ukraine-møde arrangeret af USA’s forsvarsminister
  • Klokken 12: Skatterådet drøfter kørselsfradrag
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

0:000:00