Dagens overblik: Rekordmange udlændinge arbejder

Udenrigsministeren skal forklare mulig stemmeaftale med Emiraterne, og Polens forfatningsdomstol afviser at følge afgørelse fra EU-Domstolen. Få fredagens nyhedsoverblik.

På ti år er antallet af fuldtidsbeskæftigede udenlandske statsborgere steget fra 135.939til 244.906. Alene i byggeriet er hver ottende ansat udlænding.
På ti år er antallet af fuldtidsbeskæftigede udenlandske statsborgere steget fra 135.939til 244.906. Alene i byggeriet er hver ottende ansat udlænding.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka SkjødtBirk Sebastian Kotkas

Velkommen til et rids af fredagens vigtigste nyheder i dansk politik.

Hoteller, restauranter, industrien og byggeriet hyrer i et stadigt stigende omfang udenlandsk arbejdskraft. Omfanget betyder, at antallet af udlændinge med arbejde i Danmark er rekordhøjt, skriver Børsen.

På ti år er antallet af fuldtidsbeskæftigede udlændinge steget fra 135.939 i maj 2011 til det nuværende niveau på 244.906 fuldtidsbeskæftigede udenlandske statsborgere. Dansk Arbejdsgiverforenings direktør, Jacob Holbraad, ser udlændingenes arbejdskraft som et positivt bidrag for erhvervslivet, og han ærgrer sig derfor over, at diskussionen om den udenlandske arbejdskraft bliver så voldsom.

"Vi argumenterer selvfølgelig for, at udenlandske medarbejdere kan arbejde i Danmark under ordnede forhold, og det gør langt de fleste også, så jeg synes måske, at man nogen gange gør den her diskussion meget voldsom, hvor man i stedet burde fokusere på det positive bidrag, den udenlandske arbejdskraft er for danske virksomheder, for dansk økonomi og vores samlede velstand," siger Jacob Holbraad til Børsen.

Kofod skal forklare mulig stemmeaftale med Emiraterne
Det hænger ikke sammen med S-regeringens såkaldte nye, værdibaserede udenrigspolitik, at Danmark angiveligt har indgået en stemmeaftale med Emiraterne om fordelingen af pladserne til FN's Sikkerhedsråd, mener Enhedslisten. Det skriver Altinget.

Udviklingsordfører og medlem af udenrigsudvalget Christian Juhl har på baggrund af Altingets artikel bedt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om at besvare en række spørgsmål.

"Jeg har undret mig såre over, at der ikke har været en skrappere og klarere holdning i denne her sammenhæng, og at Emiraterne decideret roser Danmark for at støtte dem. Vi plejer jo at lave aftaler med de lande, vi tænker ens med, hvad angår menneskerettigheder og behandling af minoriteter," siger Christian Juhl.

Læs også

Flertal vil ændre automatisk nedlukningsmodel
Et politisk flertal udenom regeringen kræver nu, at Folketinget ændrer reglerne for automatisk sognenedlukning. Det har en samlet blå blok samt Radikale Venstre meldt ud til TV 2.

Nedlukningen truer aktuelt en række sogne i København og Aarhus som følge af stigende coronasmitte. Kriterierne for sognenedlukning er mindst 600 smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage, mindst 20 smittede personer de seneste syv dage og en positivprocent på mindst tre procent de seneste syv dage. Men kriterierne er ude af trit med tiden og bør enten ændres eller helt afskaffes, mener sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

"Det står ikke skrevet i granit, at vi skal have de grænser, som blev lavet med et andet udgangspunkt. I dag har vi tre millioner danskere, som er påbegyndt vaccine, og vi har rundt regnet 50 indlagte, så jeg er ikke så bekymret," siger han til TV 2.

Polen nægter at følge ny EU-dom
Polens forfatningsdomstol har nu afvist at følge en afgørelse fra EU-Domstolen. Det skriver Politiken.

Domstolen gav onsdag EU-Kommissionen medhold i beskyldningerne om, at ændringer i det polske retsvæsen – hvor et særligt disciplinærkammer kan gribe ind over for polske dommere – er i strid med EU's regler. Dermed ser den polske domstol bort fra EU-traktaten, der i paragraf 19 fastslår, at EU-Domstolens afgørelser står over de nationale retssystemer.

Ifølge Polens nationalkonservative, regerende parti Lov- og Retfærdighedspartiet, PiS, reformeres retssystemet for at fjerne dommere fra kommunisttiden og for derved at bekæmpe korruption. EU-Domstolen vurderer dog, at det er i strid med EU-rettens grundprincip om magtens tredeling, at det kan føre til en underminering af domstolenes uafhængighed.

Bornholm afblæser varslet spærretid under kommunalvalget
Kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune har droppet det omdiskuterede forslag om såkaldt spærretid op til kommunalvalget 16. november, skriver DR.

Forslaget ville have nægtet medier adgang til kommunernes institutioner i tre måneder op til valget for at sikre ro til de ansatte. Det eneste forbehold, som et flertal i kommunalbestyrelsen – bestående af Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten – har holdt fast i, er, at politikere hverken må have gæster eller følges af journalister i kommunens bygninger.

Bornholmerlistens Kirstine van Sabben, der var med til at rejse kritikken om spærretid, er glad for, at forslaget er droppet. Hun undrer sig dog over, at kommunen holder fast i forbuddet mod besøg af journalister.

"De ting, der står der, har vi jo allerede. Per automatik går vi ikke ind og fører valgkamp på et plejecenter eller en børnehave. Det gør vi ikke. Og hvis pressen gerne vil ind og besøge et sted, så spørger de om lov først. Det har man jo altid gjort. Jeg kan ikke rigtigt se, hvad formålet er med forslaget," siger hun til DR.

Støttepartier vil have svar fra Bramsen efter fyring af frømand
Vi slutter med, at endnu en minister skal forklare sig. For regeringens støttepartier kræver en redegørelse fra forsvarsminister Trine Bramsen (S), efter at en frømand blev fyret, fordi han angiveligt forsøgte at hverve specialtrænede soldater til et netværk, der ønsker en voldelig revolution i Danmark. Redegørelsen skal kortlægge, hvad der er op og ned i anklagerne, skriver Berlingske.

"Det er nogle alvorlige anklager. Derfor vil jeg bede forsvarsminister Trine Bramsen om en redegørelse i sagen, og hvilke overvejelser der har været i forhold til opsigelsen," siger retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) til Berlingske.

Enhedslisten og Radikale Venstre bakker op om en redegørelse. Trine Bramsen kommer i et skriftligt svar til Berlingske ikke ind på, hvordan hun forholder sig til kravet om redegørelsen. Hun udtaler, at "for ansatte på Forsvarsministeriets område gælder, at man skal respektere vores demokrati. Jeg kan selvsagt ikke kommentere på personalesager, men kan oplyse, at relevante myndigheder orienteres i sager som denne".

 

Det sker i dag:

Klokken 12: Sygeplejerskerne fortsætter strejkerne på Kongens Nytorv i København ved middag, mens deres kollegaer i Frederikshavn har planlagt et optog gennem byen klokken 14.

Klokken 12: Foreningen Cubanos libres en Dinamarca demonstrerer foran Udenrigsministeriet mod styret i Cuba.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Holbraad

Administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening, afgående bestyrelsesformand, PFA Pension (31/3-2024)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00