Dagens overblik: Retsordførere raser over anonym sladder

NYHEDSOVERBLIK: Radikale indkalder til krisemøde, EU-ledere står fast over for briterne, og anonyme brugere anklager politikere for overgreb og krænkelser. Få overblik over dagens politiske nyheder.

"Vi står med en forældet lovgivning, der halter efter den teknologiske udvikling. Sociale medier udgør en stadigt større magtfaktor," siger retsordfører Peter Skaarup (DF).
"Vi står med en forældet lovgivning, der halter efter den teknologiske udvikling. Sociale medier udgør en stadigt større magtfaktor," siger retsordfører Peter Skaarup (DF).Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Velkommen til det daglige, politiske nyhedsoverblik.

Anonyme anklager mod navngivne politikere om overgreb og seksuelle krænkelser har i de seneste uger floreret på det sociale medie Jodel. Et politisk flertal vil derfor stramme de sociale platformes ansvar, skriver Jyllands-Posten.

"Vi står med en forældet lovgivning, der halter efter den teknologiske udvikling. Sociale medier udgør en stadigt større magtfaktor, og nu er det tid til, at lovgivningen skal opdateres," siger retsordfører Peter Skaarup (DF), der vil rejse sagen over for justitsminister Nick Hækkerup (S), til Jyllands-Posten.

Jodels 7,5 millioner brugere – heraf 270.000 i Danmark – har mulighed for at sende anonyme beskeder til hinanden. Brugere fra Danmark har delt beskyldninger, som for eksempel omhandler, at en navngiven politiker "efter sigende" har krænket "otte kvinder på og uden for Borgen" ved blandt andet voldtægt eller befamling.

Regeringen har, som Altinget har berettet, et udspil på vej om sociale mediers ansvar.

Radikale indkalder til krisemøde
Politisk leder Sofie Carsten Nielsen (R) har indkaldt de radikales folketingsgruppe til et krisemøde på søndag. Det skriver BT ifølge Ritzau.

Krisemødet sker i kølvandet på, at radikale folketingsmedlemmer ligger i åben konflikt om, hvorvidt partiledelsen har talt usandt om kendskabet til tidligere leder Morten Østergaards upassende adfærd.

Folketingsmedlem Ida Auken (R) berettede onsdag om en episode fra Folkemødet i 2017, hvor Morten Østergaard skulle have befamlet en ung kvinde. Ida Auken gik videre med sagen til Sofie Carsten Nielsen, som ifølge Ida Auken har dækket over sagen og over Morten Østergaards upassende opførsel.

BT fortalte torsdag, at Sofie Carsten Nielsen søndag fastslog i en sms til Ida Auken, at hun havde talt med Ida Auken om den tidligere leders adfærd, og at hun ikke kendte til episoden fra Folkemødet.

"Jeg kan af et ærligt hjerte sige, at det har du aldrig fortalt mig om. Vi har talt om mange gange, at Morten var klam, at han har taget dig på røven fx," lyder det i sms'en.

EU-lederne står fast over for briterne
EU's stats- og regeringschefer har på EU-topmødet, som finder sted torsdag og fredag, skudt Brexit-bolden tilbage på britisk banehalvdel. Det skriver Altinget.

EU-lederne sendte torsdag en utvetydig besked til den britiske premierminister Boris Johnson og hans forhandlerteam om, at det er briterne, der må rykke sig, hvis der skal komme en ny handels- og samarbejdsaftale mellem de to parter.

"Hvis man vil have adgang til vores marked med 450 millioner mennesker, må der være en jævn spillebane," sagde EU's chefforhandler, Michel Barnier, efter mødet.

Regler for whistleblowere mangler stadig
Alle statslige arbejdspladser skal senest 1. november have indført whistleblowerordninger, men Justitsministeriet er stadig ikke klar med en vejledning til ministerier og styrelser. Det skriver Politiken.

Ministeriet forventer kort efter efterårsferien at udstede vejledningen, som er "en hjælp til de statslige myndigheder, der inden 1. november skal etablere whistleblowerordninger. 

"Vi synes, man skal gøre sig ekstra umage, når det er noget, man vil rulle ud så bredt, som de gør her. Så har vi kun en interesse i, at man får inddraget al den ekspertise og den erfaring, der er. Og det håber jeg, at de vil nå at gøre stadigvæk," siger Dansk Magisterforenings formand, Camilla Gregersen.

Regningen for smitteapplikation stiger
Smittestop-applikationen står til at koste 32 millioner kroner, selvom den tidligere ville først koste ti millioner kroner og dernæst 20 millioner kroner. Det skriver Berlingske.

"Jeg stiller mig voldsomt uforstående over for det. Jeg er nødt til at sige, at den app skal fungere til den pris, der er aftalt," siger sundhedsordfører Per Larsen (K) og opfordrer til, at leverandøren Netcompany "sættes fra bestillingen".

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser i en mail til Berlingske, at partierne bag aftalen om applikationen "har bakket op om, at appen skal videreudvikles til at udveksle notifikationer om smitterisiko på tværs af landegrænser," og at regeringen søger om flere penge, fordi nye elementer ikke indgik i det oprindelige budget.

Danmark fraråder unødvendige rejser til Italien
Udenrigsministeriets fraråder i nye rejsevejledninger, at danskerne rejser til Italien, Bulgarien, Polen, Liechtenstein, San Marino og Vatikanstaten. Det skriver Altinget.

"Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt," skriver ministeriet om Italien.

Udenrigsministeriet har også tilføjet de fire svenske len Dalarna, Gotland, Jönköping og Östergötland til listen, som består af 12 ud af 21 svenske len. Ministeriet frarådede i forvejen unødvendige rejser til regionerne Blekinge, Halland, Jämtland, Kronoberg, Stockholm, Uppsala, Västmanland og Örebro.

Det sker i dag:

  • EU's stats- og regeringschefer fortsætter topmødet, som begyndte i går. Lederne skal blandt andet drøfte Brexit, EU's klimaplan og samarbejde med Afrika.
  • Dronning Margrethe tager imod Schweiz' udenrigsminister, Ignazio Cassis.
  • Europa-Parlamentet stifter pris for journalistik på treårsdagen for mordet på den maltesiske graverjournalist Daphne Caruana Galizia. Prisen skal belønne journalistik, der afspejler grundlæggende EU-principper og -værdier.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)

H.M. Dronning Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid

Præsident, Det Kgl. Nordiske Oldskriftselskab, formand, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, stifter af Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond
filosofikum (Københavns Uni. 1960), studier i arkæologi (University of Cambridge 1961), studier i statskundskab (Aarhus Uni. m.fl.)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00