Dagens overblik: Røde partier vil omgøre medieforlig efter valg

POLITISK OVERBLIK: Rød blok er utilfreds med medieforliget og besparelserne på DR og melder sig klar til at lave det om. Og Enhedslisten vil have Danske Bank til høring i Folketinget. Her får du onsdagens nyhedsoverblik.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til morgenens overblik på en dag, der er fyldt med DR og Danske Bank.

I dag fremlægger landets største bank nemlig sin længe ventede interne undersøgelse om det, der kan vise sig at være en af verdenshistoriens største skandaler om hvidvask. Et af de store spørgsmål er, om topchef Thomas Borgen kan blive siddende.

Men uanset hvad der kommer af svar i dag, mener Enhedslisten, at banken også bør forklare sig over for politikerne i Folketinget. Partiet håber derfor at få flertal for at indkalde Danske Bank til en offentlig høring i Folketingets Erhvervsudvalg.

”Når vi ser sådan en milliardskandale, er det vigtigt, at banken kommer til os som lovgivere og giver os en forklaring på, hvordan den her skandale kan være blevet så stor,” siger Rune Lund til Ritzau ifølge Berlingske.

Split bankerne op i mindre banker
SF er på banen med forslag om at splitte de største banker op. Forløbet med hvidvaskskandalen har vist, at Danske Bank er blevet for stor, mener erhvervs- og finansordfører Lisbeth Bech Poulsen i en pressemeddelelse.

Megabanker eller finansielle supermarkeder – som Danske Bank – skal splittes op og skabe bedre konkurrence indenfor bank, forsikring og realkredit. Alt andet er simpelthen for farligt, siger Bech Poulsen, som kræver ”et opgør med den de facto statsgaranti, Danske Bank har i ryggen”.

S vil se på medieforlig
Også reaktionerne på den store DR-spareplan, der blev præsenteret i går, fylder medierne onsdag morgen.

Socialdemokraterne var tirsdag ude med samme grundlæggende kritik som resten af de røde partier: Medieforliget og den konkrete spareplan forringer public service i Danmark.

Men partiet blev presset på spørgsmålet om, hvorvidt de så vil ophæve medieforliget og aflyse besparelserne, hvis de vinder magten efter et valg, blandt andet på DR.

Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre er klar til at lave forliget om. Og det lyder, som om S er med på at ændre dele af det:

”Vi gik netop ikke med i det medieforlig, fordi vi mener, at man i alt for høj grad skærer ned på vores fælles medieindhold og dansksproget medieindhold,” siger medieordfører Mogens Jensen (S).

”Så hvis vi bliver betroet regeringsmagten efter et valg, vil vi forsøge at gennemføre vores mediepolitiske prioriteringer,” siger han til Ritzau ifølge JP.

Kritik: Farvel til "integration" i DR's kontrakt
Vi bliver ved DR, for dagen derpå får regeringen og DF kritik for at bryde med armslængdeprincippet og blande sig for meget i indholdet på Danmarks Radio.

Det har blandt andet vakt opsigt, at der ikke længere skal stå i DR’s public service-kontrakt, at mediehuset skal fremme integration. Til gengæld er der nu skrevet ind, at det på DR’s sendeflader skal være tydeligt, ”at vort samfund bygger på folkestyre og har rod i kristendommen”.

Det er der dog "intet odiøst i", siger kulturminister Mette Bock (LA) til Politiken.

Også sætningen om, at DR ”kan bringe tekstbaserede nyheder, men skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler”, har sat sindene i kog blandt røde partier.

Politikens lederskribent mener, at DR i det hele taget nu er lagt i en "statslig spændetrøje", blandt andet fordi politikerne dikterer lukninger af konkrete kanaler.

Løkke arbejder på reform: Regionspolitikere kan blive fyret
Regeringen har bebudet den største sundhedsreform i ti år, og ifølge Mandag Morgen har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i øjeblikket en skitse på tegnebrættet, som betyder farvel til landets 205 regionsrådspolitikere

Mandag Morgen erfarer, at de fem regioner skal erstattes af nye administrative enheder uden folkevalgte politikere. Derudover vil Løkke supplere med en ny type samarbejde mellem landets i alt 21 akutsygehuse, de praktiserende læger og kommunerne.

Det nye samarbejde omtales som sundhedsklynger, skriver ugebrevet.

Det sker i dag

  • Klokken 10: Danske Bank præsenterer sin egen undersøgelse af hele forløbet om de mistænkelige pengestrømme i filialen i Estland. Det sker ved et pressemøde.
  • Uformelt EU-topmøde: EU's stats- og regeringschefer er samlet til uformelt EU-topmøde med fokus på intern sikkerhed i EU. Der skal både diskuteres samarbejde om politi, grænsesikkerhed og sikkerhed på internettet
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00