Dagens overblik: S barsler med ny topskat på arveafgift

OVERBLIK: S vil hæve bundgrænsen for betaling af arveafgift. Det skal finansieres af ny topskat for dem, der arver mange millioner. LA vil afskaffe uddannelsesloftet og udtrykker bekymring for V's aflysning af nulvækst. Få dit politiske nyhedsoverblik her. 

Vi starter dagens politiske nyhedsoverblik med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der lægger an til et opgør med arveafgiften.

Kort fortalt skal der tilfalde flere kroner til dem, der arver mindre, mens de, der arver større beløb, tilsvarende skal betale mere i arveafgift. Det skal være med til at skabe mere “retfærdighed” og “lighed” på området, forklarer Mette Frederiksen til Berlingske.

Mette Frederiksen vil derfor hæve bundgrænsen for, hvornår man skal betale skat af det, man arver. Den nuværende skattefrie bundgrænse ligger på 289.000 kroner, og det er altså den grænse, som S-formanden vil hæve. Samtidig skal der tilføjes en ny skat i toppen, så de, der arver i omegnen af “nogle millioner”, skal betale mere i arveafgift. Planen er, at den ekstra topskat skal finansiere hævningen af bundgrænsen.

Socialdemokratiets forslag får opbakning fra rød blok, mens blå blok afviser. 

“Det er uacceptabelt og usagligt, at de ret få mennesker, der arver større formuer, skal betale. Der er i forvejen tale om en urimelig skat, og den bliver ikke mindre urimelig af det her forslag,” lyder det fra Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen.

LA bekymret over V’s aflysning af nulvækst 
Liberal Alliance afholder i dag pressemøde som afslutning på deres sommergruppemøde, og derfor præger udmeldingerne fra partiet dagens nyhedsdagsorden.  

Vi starter med økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der har benyttet sin ferie til at tygge på Kristian Jensens sommeraflysning af nulvæksten.  
Den udmelding skuffer økonomiministeren, der til Børsen forklarer, at han føler sig ladt i stikken af Venstre. Ifølge økonomiministeren står partiet alene sammen med Konservative i ønsket om henholdsvis negativ vækst eller nulvækst i det offentlige forbrug.

“Vi er nu de eneste partier, der vil forsvare det klassisk borgerligt-liberale synspunkt, om at vi skal have en mindre stat,” lyder det fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille. 

LA: Farvel til uddannelsesloftet 
Socialdemokratiet lagde på Folkemødet op til at afskaffe uddannelsesloftet, og nu følger Liberal Alliance trop. Partiets politiske ordfører Christina Egelund (LA) slår på de liberale trommer og forklarer til Ritzau, at staten ikke skal blande sig i, hvordan de studerende stykker deres uddannelsesforløb sammen.

Partiet vil derfor afskaffe uddannelsesloftet.

“Vi har hørt om unge mennesker, der er kommet i klemme på grund af uddannelsesloftet, fordi de har valgt forkert. Sådan skal det selvfølgelig ikke være. Vi skal væk fra sådan en one size fits all-logik,” siger Christina Egelund til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Den ønskede afskaffelse af uddannelsesloftet er en del af et større udspil på uddannelsesområdet, som partiet præsenterer på det føromtalte pressemøde senere i dag. 

Endnu en nødhjælpspakke til landbruget 
Regeringen med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er klar med endnu en hjælpepakke til landbruget.

“Det her handler om endnu en omgang af det, som vi kan kalde hjælp til selvhjælp, for landbruget står altså i den mest alvorlige situation i de seneste 100 år,” lyder det fra miljø- og fødevareministeren til DR.

Hjælpepakken til landbruget består denne gang blandt andet af en udsættelse af deadlinen for, hvornår landmændene skal så de såkaldte efterafgrøder, der skal minimere udvaskningen af kvælstof.

Initiativerne skal være med til at afbøde tørkens konsekvenser, som ifølge interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer kan ende med at koste landbruget 6,4 milliarder kroner.

Det sker i dag: 
Klokken 14: Liberal Alliance holder pressemøde som kulmination på partiets sommergruppemøde.  

Forrige artikel Obama besøger Kolding Obama besøger Kolding Næste artikel Støjbergs departementschef stopper Støjbergs departementschef stopper