Dagens overblik: Sass vil afkriminalisere hash og hårde stoffer

POLITISK OVERBLIK: S-gruppeformand kommer med opsigtsvækkende forslag i ny bog, regeringen vil afskære flere fra statsborgerskab, og så er der uenighed mellem Venstres to topprofiler til EU-valget. Få dit morgenoverblik her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, og velkommen til overblikket over morgenens nyheder på en dag, hvor regeringen er ude med nye stramninger og skærpede straffe.

Men hvor Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, til gengæld vil fjerne forbud.

I sin nye bog debatbog, EXODUS – vejen frem for centrum-venstre, foreslår han at afkriminalisere hårde stoffer. Cannabis burde legaliseres fuldstændigt og forhandles gennem staten, mens hårde stoffer ”som minimum” burde afkriminaliseres for brugerne.

”Alt, hvad vi har gjort de seneste 50 år, har været nytteløst,” siger Sass til Information og peger på, at samfundet har strammet loven, hævet straffene og investeret astronomiske beløb i at håndhæve dem. Til ingen nytte.

De midler, staten sparer på at bekæmpe narkokriminalitet og tjener på et salg af cannabis, skal gå ubeskåret til en fond, der kan finansiere oplysningskampagner og behandlingstilbud, mener Sass Larsen.

Han fortæller, at det er hans personlige holdning, mens partiets formelle linje er uændret: Hårde stoffer og hash skal fortsat være forbudt.

Partitjek: Har partierne visioner?
Og nu vi er ved de mere kontroversielle forslag, så må du ikke gå glip af Altingets tjek af partiernes visioner for fremtidens Danmark. Efter kritikken af Alternativets visionsoplæg har vi spurgt de andre partier, om de selv har nogen visioner.

Læs deres svar her:

Læs også

Regeringen: Vold mod børn skal koste chance for statsborgerskab
Udlændinge, der har en dom for vold eller seksuelle overgreb mod børn, skal for evigt afskæres fra at få dansk statsborgerskab.

Sådan lyder et forslag fra regeringen, der på flere punkter vil stramme betingelserne for at få dansk statsborgerskab. Det skriver udlændingeminister Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse.

”Det at blive dansk statsborger er et kæmpe privilegium og en gave. Det skal man gøre sig fortjent til. Og det gør man ikke, hvis man begår vold og overgreb på børn," siger indfødsretsordfører Laura Lindahl (LA) til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Forleden foreslog regeringen, at det ikke længere skal være muligt at få statsborgerskab, hvis man er på dagpenge. Heller ikke udenlandske bandemedlemmer skal nogensinde kunne få statsborgerskab. Alle forslagene kommer med på bordet ved regeringens første møde med de andre partier i dag.

Pape vil tredoble straffen for ærekrænkelser
Nu vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skærpe straffe igen. Han vil tredoble bødestraffen for freds- og ærekrænkelser. Og han vil tredoble det nuværende niveau for tortgodtgørelse.

Det skriver Berlingske.

”Vi skærper straffene og hjælper ofrene og gør det uden at lave overgreb på ytringsfriheden. Det har været væsentligt for mig. Derfor laver vi ikke om på, hvad der er krænkende, men vi laver om på sanktionerne,” siger Søren Pape Poulsen.

Forslaget kommer efter Se og Hør-sagen, hvor kendte menneskers privatliv blev krænket gennem ulovlige, hackede kreditkortoplysninger. Også stigningen i ærekrænkelser på sociale medier har spillet en rolle.

Søren Gade er lodret uenig med V-kollega om EU-vision
Politiken har en interessant historie om, at venstreprofilen Søren Gade her et år før valget til Europa-Parlamentet lægger afstand til partifællen Morten Løkkegaard, som går efter partiets spidskandidatur.

Det skete i en tv-debat på TV Midtvest, hvor Gade erklærede sig ”lodret uenig” i Løkkegaards støtte sidste år til Guy Verhofstadt som ny formand for Europa-Parlamentet. Verhofstadt er kendt for at gå ind for et mere føderalt EU.

Uenigheden kommer, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forleden holdt en tale, hvor han varslede, at Venstre i højere grad vil tale EU op.

Men i debatten på TV Midtvest talte Gade også klart om at sætte grænser for EU’s indflydelse.

”Det, der optager folk, er sikkerhed, det er vores grænser, det er migration, og så er det det her med ikke at få en social union, ikke at undergrave de rettigheder, som kassedamen ude i Netto mener at have," sagde Søren Gade.

Alle røde partier klar til at se på Finansministeriets regnemodeller
Hvis rød blok vinder næste valg, kan der blive ændret på regeringens regnemaskine.

Muligheden tegner sig, efter at Enhedslisten tirsdag fremlagde en omfattende rapport, som kritiserer Finansministeriets måde at regne på. Modellerne er politisk skæve, så borgerlig økonomisk politik altid boner ud med et plus, mens venstrefløjens forslag automatisk giver underskud, mener Enhedslisten.

Og nu giver samtlige røde partier til en vis grad Pelle Dragsted (EL) og kompagni ret, skriver Altinget.

Mogens Lykketoft (S) kalder skævheden i modellerne for "en skandale" og foreslår helt at droppe at regne med såkaldt dynamiske effekter.

Borgmestre kritiserer ghettoplan: Urealistisk
Det bliver vanskeligt at indfri målet om, at landets hårdeste ghettoområder skal nedbringe andelen af almene familieboliger til højst 40 procent inden 2030.

Det siger en række borgmestre, eksperter og boligforeninger til Berlingske. Målet er en central del af den ghettoaftale, som boligminister Ole Birk Olesen (LA) onsdag landede med et bredt flertal bag sig.

”Det bliver meget svært at nå i mål. Uanset hvad vi gør,” siger Odenses socialdemokratiske borgmester, Peter Rahbæk Juel.

I hans kommune ligger boligområdet Vollsmose, der er et af de 16 hårdeste ghettoområder i Danmark.

Læs, hvilke værktøjer i aftalen kritikerne særligt er ude efter i artiklen her.


Dem skal du have med fra i går

Samuelsen skal i samråd om blodig dag i Jerusalem
Mandag mistede 53 palæstinensere livet i Gazastriben, mens flere end 1.000 blev såret.

Det fik i går Alternativet, SF og Enhedslisten til at beslutte at kalde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd. Ministeren har nemlig ikke protesteret højlydt, men kaldt begivenhederne ”beklagelige”.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen reagerede i går på udviklingen i Jerusalem. Han kaldte på TV 2 situationen ”meget trist” og sagde, at det var en stor fejl, at USA's præsident, Donald Trump, har valgt at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Mandagens officielle ambassadeåbning var en af årsagerne til de voldsomme sammenstød mellem israelere og palæstinensere, skriver Jyllands-Posten.

Løkke mødte actionhelt
Vi skal også lige have med, at Lars Løkke Rasmussen i går beskæftigede sig med mere muntre ting. Han mødte nemlig en tidligere actionfilmhelt ved topmødet R20 i Wien. Mødet skal aktivere regioner og byer i klimakampen, og her deltog blandt andre Californiens tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger.

Det sker i dag

Kulturminister Mette Bock (LA) skal i to samråd:

Det ene om arkæologiske undersøgelser. Her skal hun blandt andet forklare, hvordan hun vil sikre, at udgifterne for bygherrerne ikke bliver for store.

På det andet skal Bock fortælle om konkrete initiativer til at beskytte den danske kulturarv og sikre, at den kan opbevares under trygge forhold på Danmarks museer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00