Dagens overblik: SF-formand åbner for regering over midten

I dagens ferieoverblik runder vi en historisk afstemning om en mulig rigsretssag i USA, mens der er nye udviklinger i sagen om alvorlige overgreb på en sjællandsk skole. Læs med her. 

Pia Olsen Dyhr ved en partilederdebat under Det Radikale Venstres nytårsstævne i januar. 
Pia Olsen Dyhr ved en partilederdebat under Det Radikale Venstres nytårsstævne i januar. Foto: Tim Kildeborg Jensen / Scanpix
Søren Dahl

Velkommen til Altingets overblik over onsdagens politiske nyheder. 

Vi starter på hjemlige breddegradder, faktisk lige overfor Rådhuspladsen, hvor Politiken har talt med SF’s leder Pia Olsen Dyhr om hendes ti år i dansk politik.  

I interviewet åbner hun for, at SF i fremtiden kan indgå i en regering henover midten med Radikale Venstre eller Moderaterne.  

“Jeg vil ikke udelukke noget på forhånd. For os handler det jo om at få en rød regering. Og det er indholdet, der er det afgørende. Og der er ting, vi samarbejder godt med Moderaterne om. Der er ting, vi samarbejder godt med Det Radikale Venstre om,” siger Pia Olsen Dyhr.  

Læs også

Til gengæld er hun mere skeptisk ved tanken om, at Venstre kan indgå i et eventuelt regeringssamarbejde med SF som deltager.  

Republikanere stemmer for rigsretssag  

Den politiske overflyvning hopper på en af de stadigt åbne metrolinjer til lufthavnen, og tager et smut til USA, hvor republikanerne i Repræsentanternes Hus har stemt for en rigsretssag mod den amerikanske minister for indenrigssikkerhed Alejandro Mayorkas.   

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.  

Sagen bunder i, at Mayorkas ifølge republikanerne ikke har håndhævet den amerikanske immigrationslov, hvilket har ført til et rekordhøjt antal personer, der krydser grænsen til USA via Mexico.  

Samtidig har Mayorkas ifølge anklagerne afgivet falsk forklaring til Kongressen.  

Det er blot anden gang i historien, at Repræsentanternes Hus stemmer for en rigsretssag mod en minister. 

Læs også

Sagen skal dog også igennem Senatet, hvor Demokraterne har flertal. Derfor vurderes det usandsynligt, at Alejandro Mayorkas rent faktisk bliver fjernet som minister.  

Borgmester forsvarer kommunes ageren i overgrebssag  

Køges borgmester Marie Stærke kan ikke sætte en finger på kommunens håndtering af underretninger om en række alvorlige overgreb, som små børn igennem flere år er blevet udsat for på Borup Skole.  

- I de konkrete henvendelser og underretninger – der er der sket en opfølgning. Lovgivningen siger, at vi skal følge op inden for 24 timer, og det er præcis det, vi har gjort, siger Marie Stærke til TV2.  

Kommentaren faldt efter et byrådsmøde tirsdag aften, hvor Marie Stærke dog også understreger, at Køge Kommune nu vil henvende sig til Børne- og Undervisningsministeriet og bede dem om at gå kommunens sagsbehandling efter i sømmene.

- Vi er et sted, hvor vi godt kunne tænke os at finde ud af, om vi kunne have gjort noget anderledes. Så vi vil henvende os til ministeriet og bede dem om at kigge os over skulderen, siger borgmesteren.  

Færre forældre anbefaler døtre at tage håndværksuddannelse  

Vi slutter overblikket hos DR, der beskriver en ny rapport fra tænketanken DEA.  

I undersøgelsen svarer 30 procent af de adspurgte, at de i høj grad vil anbefale deres søn at tage en håndværksuddannelse, mens kun 18 procent svarer, at de vil anbefale deres døtre at gøre det samme.  

- Der står nogle forældre, som vejleder deres børn ud fra den virkelighed, de ser, når de går på arbejde, som jo er relativt ubalanceret, siger Anne Fløe, fagchef ved DEA til DR.  

- Forældrene er den største vejleder overhovedet for unge, når de skal vælge ungdomsuddannelse. Faktisk har vi lavet en undersøgelse, der viser, at forældrene ligger markant over studievejlederne, fortsætter hun.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Stærke

Borgmester (S), Køge Kommune, næstformand, Socialdemokratiet
BA i Historie, Dansk og Engelsk

Anne Fløe

Fagchef, Tænketanken DEA
Cand.scient.pol, Aarhus Universitet (2017)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00