Dagens overblik: Skænderier op til OK18-slutspurt og Pape siger, hvordan kvinder i burka skal behandles

POLITISK OVERBLIK: Begge OK18-parter beskylder hinanden for læk. Justitsministeren melder ud, hvordan burkaklædte skal behandles, og der er splittelse internt i partierne om omskæring. Her er dit overblik.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til morgenoverblikket over torsdagens politiske nyheder, som i dag handler meget om uenigheder.

Vi lægger ud med spillet om de offentligt ansattes overenskomster, hvor parterne er indkaldt til det – måske – sidste møde i Forligsen fredag klokken 10. Men inden da har de lige tid til at skændes lidt i medierne. For begge parter kritiserer nu hinanden for læk under den forhandlingsrunde, der sluttede onsdag morgen.

”At vi kan se udspillene nede på gaden, før vi kan nå at bære dem op til forhandlingsbordet, gør noget, der i forvejen er svært, endnu vanskeligere,” siger de statsansattes chefforhandler, Flemming Vinther, til TV 2.

Også regionernes mand Anders Kühnau er træt af, at han somme tider får hurtigere information om lønmodtagernes vinkel ved at følge med i pressen, end hvad han kan få i forhandlingslokalet.

Formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, siger i en videohilsen til Lærerforeningens medlemmer, at de ikke skal tro på alt, hvad de hører i pressen. Han mener, arbejdsgiverne er lykkedes med at give indtryk af, at det er lønmodtagernes skyld, at der endnu ikke er en aftale.

”Man skal passe på med at hoppe på den limpind, at det er, fordi vi sidder med nogle ultimative krav,” siger han i videoen, som du kan se hos fagbladet Folkeskolen her

Læs også

Intern splittelse om omskæring
På Christiansborg er der også mere end normalt delte meninger om en sag internt i partierne. Et borgerforslag om at sætte en aldersgrænse for omskæring af drenge på 18 år er nemlig med mere end 37.000 underskrifter godt på vej mod folketingssalen, og mange partier har ikke lagt sig fast på en linje i spørgsmålet.

Flere partier fritstiller deres medlemmer i spørgsmålet, det gælder blandt andre LA. Her har gruppeformand Leif Mikkelsen endnu ikke gjort sin egen holdning op:

”Jeg har det meget svært ved det her. Jeg er imod omskæring af drenge, men jeg er også imod forbud. Så det skal jeg gøre op med mig selv, og det gør jeg, når vi nærmer os målstregen,” siger han til DR.

SF holder fast i det, der også tidligere har været partiets linje: De går ind for et forbud, fortæller Radio24syv.

Politiet skal ikke hive burkaer af kvinder
I dag skal regeringens forslag om et såkaldt tildækningsforbud førstebehandles i Folketinget. Og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) varmer op ved at give en garanti for, at politiet ikke kommer til at tvinge burkaer af kvinder på gaderne.

De får en bøde, og "hvis de bor i nærheden, så bliver de bedt om at gå hjem," siger han til Politiken.

Alternativt skal politiet tage den burka- eller niqabklædte med på politistationen, hvor hun så må blive hentet af et familiemedlem, forklarer justitsministeren.

”Jeg skal ikke have betjente, der skal stå og hive beklædningsgenstande af folk – burkaer eller andet. Det kommer ikke til at ske,” fastslår han.

Pape åbner også for, at man kan bære burka i et asylcenter, men ikke i fængsel. 

V internt uenig om embedsmænd i samråd
Og så skal vi tilbage til uenighederne, for Venstre er uenig med sig selv om, hvorvidt embedsmænd skal kunne stille op til samråd, uden at ministeren er til stede.

Ifølge Berlingske betegner Kristian Pihl Lorentzen (V) forslaget som ”en ufatteligt dårlig idé”, blandt andet fordi det kan udhule ministeransvarsloven og potentielt skabe tvivl om, hvem der har ansvaret for et område.

Men tidligere minister gennem mange år Bertel Haarder forklarer i et debatindlæg hos Altinget i dag, hvorfor det er en rigtig god idé. Han oplevede selv som minister, at det somme tider var embedsmanden, der vidste mest om et emne, og derfor var den bedste til at svare.

”Det kan godt være, at det på et tidspunkt blev forbudt at lade en embedsmand udtale sig, men det var jeg ligeglad med. Det må være en sag mellem ministeren og udvalget. Det, synes jeg ikke, en statsminister skal blande sig i,” skriver han i indlægget.

Forslaget er ét af otte forslag, som en arbejdsgruppe under Folketingets Præsidium med Christine Antorini (S) i spidsen præsenterede i sidste uge.

Det sker i dag
Folketinget skal blandt andet førstebehandle loven om et tildækningsforbud, som regeringen langt om længe har fået et flertal for.

Dagen byder på hele fem samråd. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skal i samråd om urolighederne i Gaza påskelørdag 2018. Her skal ministeren blandt andet svare på, hvad regeringens holdning er til Israels handlinger i den forbindelse, og hvad den har gjort for at orientere Israel herom.

Herefter skal transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om økonomiske udgifter i forbindelse med sikkerhedscertificering for entreprenører på jernbaneområdet.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd om sletning af e-mails i Tibetsagen, der gjorde, at Tibetkommissionen ikke fik oplysninger, der kunne have klargjort politichefernes rolle i sagen.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) får selskab af minister for fiskeri og ligestilling Karen Ellemann (V) i et samråd om ligestilling i statslige institutioner.

Og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om overholdelse af kvinders ret til brystkræftscreening.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00