Dagens overblik: Skats nye husleje kan ende i skattely

POLITISK OVERBLIK: Danske skattekroner risikerer at ende i skattely, Mette Bock har ingen kommentarer efter sin deadline i medieforhandlingerne, og FN har en bøn til Danmark. Få dit morgenoverblik over nyheder i dansk politik.

Foto: Krabbe Lars/Polfoto
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik på en onsdag, hvor USA trækker sig ud af FN’s Menneskerettighedsråd, og hvor kulturministerens deadline for partierne i medieforhandlingerne er overskredet.

Men vi lægger ud med nyheden om skat.

Ekstra Bladet fortæller nemlig i dag, at der ligger kendte skattely-lande for enden af de selskaber, hvor regeringen har valgt at placere en ny skattestyrelse.

Det viser avisens gennemgang af selskaberne bag bygningen Copenhagen Towers II på Amager, som ifølge Ekstra Bladet skal have mindst 336,6 millioner skattekroner for at lægge hus til en ny skattestyrelse.

Pengene går til en lang kæde af selskaber. Og ved at følge sporet af ejere ender man i skattelylandene Schweiz, Cypern og Liechtenstein.

”Jeg er klart bekymret for, at danske skattekroner ender i skattely, og at Skat samarbejder med selskaber, der opererer ud af de samme skattely, som, vi ved, er med til at undvige skat for milliarder i udviklingslandene og i Europa,” siger politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, Lars Koch, som har set på sagen.

Selskaberne afviser selv, at ubeskattede indtægter ender i skattely. Men direktøren for den kommende Skattestyrelse, Merete Agergaard, vil nu ”tage en dialog” med Bygningsstyrelsen, som har ansvar for statens bygninger. 

Opgørelse: Regeringen letter skatter og afgifter for 23 milliarder
Og vi bliver ved skatterne, for i dag offentliggør skatteminister Karsten Lauritzen (V) en skatteøkonomisk redegørelse, hvor hans ministerium gør status over skatter og afgifter.

Men regeringen er så stolt af resultatet, at den allerede har afsløret hovedpointen i opgørelsen. For selvom regeringen ikke kom igennem med planerne om topskattelettelser, så er der kommet så mange lempelser af skatter og afgifter, at det samlet set løber op i 23,5 milliarder kroner frem til 2025.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Cepos kvitterer for skattelettelserne, som ifølge tænketankens beregninger vil øge udbuddet af arbejdskraft med cirka 4000 personer. Men der er stadig ikke er ”nok smæk for skillingen”.

”Det er, fordi man har prioriteret forskellige komplicerede ordninger og fradrag som boligjobordning, aktiesparekonto og jobfradrag. Det er ikke noget, der giver særlig meget beskæftigelse for pengene,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Mette Bock tavs efter ultimativ deadline
Hvis partierne i rød blok ikke kan acceptere den økonomiske ramme inden tirsdag klokken 18, er de ude af forhandlingerne.

Sådan lød den kontante melding fra regeringen mandag, hvor de røde partier fik et ultimatum i forbindelse med forhandlingerne om det kommende medieforlig. Men nu er det onsdag, og SF og S har så vidt vides fortsat ikke svaret endeligt på ministerens spørgsmål.

Og kulturminister Mette Bock (LA) selv har ingen kommentarer, oplyser hendes presseafdeling. Det skriver blandt andre Altinget.

Radikale, Alternativet og Enhedslisten takkede hurtigt nej, mens både S og SF har valgt blankt at ignorere ministerens tidsfrist.

"Regeringens revolvertaktik er helt uholdbar. Jeg vil kraftigt opfordre regeringen til droppe denne her useriøse måde at lave politik på og indkalde til reelle forhandlinger om en bred medieaftale," siger partileder Pia Olsen Dyhr (SF).

V-borgmester mister flertal
Og så til Glostrup, hvor Venstre og borgmester John Engelhardt (V) har mistet deres flertal i byrådet. Det melder en ny samarbejdsgruppe bestående af de røde partier, K og et eksvenstremedlem. 

I begyndelsen af juni smed Venstre i Glostrup ét af deres egne byrådsmedlemmer Lars Thomsen ud af partiet. Han startede en ny liste og er nu gået sammen med de røde partier. Også det konservative byrådsmedlem i Glostrup er gået med i det nye samarbejde, og dermed har borgmesteren nu kun fuld opbakning fra 8 ud af 19 byrådsmedlemmer.

Han behøver dog ikke at være nervøs for at miste sin post, for der skal 90 procent af et byråd til at vælte en borgmester. Men han risikerer at skulle stå i spidsen for et budget og mange andre politiske beslutninger, som han er uenig i.

Det nye flertal lægger nemlig op til at diktere politikken fremover.

"Ja, det er det, vi går ud fra, vi kan," siger Torben Jensen (S) til Altinget.

Se, hvad borgmesteren selv siger til situationen i artiklen her

FN beder Danmark genoverveje nej til kvoteflygtninge
Danmark tager efter en politisk beslutning ikke længere imod de såkaldte kvoteflygtninge. Men nu opfordrer FN's flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi, igen Danmark til at tage imod nogle af verdens mest udsatte.

I et interview med Jyllands-Posten kalder han det en ”hjertelig invitation” til at genoverveje beslutningen.

”I det mindste et lille program for de mest sårbare, hvorfor ikke enlige kvinder eller børn?” lyder det fra højkommissæren til regeringen.

Det sker, samtidig med at FN's flygtningeorganisation (UNHCR) i anledningen af Verdens Flygtningedag 20. juni udgiver sin årlige rapport om flygtningesituationen verden over.

Den danske regering har med opbakning fra både S og DF suspenderet FN-ordningen, som bestod i, at Danmark hvert år tog imod cirka 500 flygtninge.

Minister: Pressede unge er forældrenes ansvar
Du skal også lige have et tip om et af dagens mest interessante interview. Undervisningsminister Merete Riisager forsvarer nemlig de udskældte test og karakterer, som får kritik får at skabe en generation af pressede og stressede unge. Men det handler om noget helt andet, nemlig forældrene, siger ministeren i et stort interview med Altinget: magasin.

Læs også

Det sker i dag

Det er FN's internationale flygtningedag, og det afføder flere demonstrationer:

  • 12.00 Kvindefredsnetværket Kvinder i Sort demonstrerer ved Rundetårn med krav om ”Amnesti nu til de afviste flygtninge, som der sidder fast i asylsystemet".
  • 16.30 Mellemfolkeligt Samvirke og Børns Vilkår holder demonstration på Sankt Hans Torv i København for at støtte børn i det dansk asylsystem. 

Der er et enkelt åbent samråd: 

  • 13.15 Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen skal svare på, hvad han vil gøre ved, at antallet af lange dyretransporter er steget fra 1,9 millioner grise til 9,4 millioner grise de seneste ti år.

Og så holder statsrevisorerne møde og kommer med beretninger om blandt andet Sundhedsplatformen og udflytning af statslige arbejdspladser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Engelhardt

Fhv. borgmester (V), Glostrup Kommune
kemiingeniør (Danmarks Ingeniørakademi 1980), HD (Handelshøjskolen i København 1986), internationalt diplomkursus (SIMI 1998)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00