Dagens overblik: Socialdemokratiet og omstridt netavis i tæt samarbejde

POLITISK OVERBLIK: EU og Danmark varsler toldafgifter på amerikanske varer som modsvar til Trumps nye toldafgifter mod EU. Og så bliver Søren Pape Poulsen stævnet i dag, og netavis får kritik for tæt samarbejde med S. Få overblikket her.

Netavisen Pio har deltaget i møder med Socialdemokratiets kommunikationsafdeling, selvom partiet tidligere har afvist et samarbejde med mediet.
Netavisen Pio har deltaget i møder med Socialdemokratiets kommunikationsafdeling, selvom partiet tidligere har afvist et samarbejde med mediet.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

USA’s præsident Donald J. Trump har efter længere tids overvejelser lagt straftold på stål og aluminium fra EU, Mexico og Canada.

Det fik straks især EU’s top og den danske regering til at annoncere gengældelsesaktioner mod USA, som længe har været nøje planlagt, så de rammer Trumps kernevælgere i USA.

”Så må vi jo lægge restriktioner på import af Levi's eller bourbon. Det her kommer også til at gå ud over de amerikanske lønmodtagere,” siger Brian Mikkelsen til DR.

Især Danmark er som en lille, åben økonomi sårbar over for en decideret handelskrig med verdens største økonomi, USA.  

”Det her er, om ikke en decideret handelskrig endnu, så kimen til det, og det er dybt bekymrende,” siger Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri, til DR.

Udsigten til toldtariffer på 25 og 10 procent for henholdsvis stål og aluminium.

Pio til S-møder
Socialdemokratiet har tidligere hævdet, at partiet ikke samarbejder med netavisen Pio. Men nu erkender partiet, at Pios chefredaktør har deltaget til flere mandagsmøder i den socialdemokratiske kommunikationsafdeling på Christiansborg, skriver Information.

Professor Mark Ørsten fra Roskilde Universitet, der forsker i samspillet mellem journalistik og politik, mener, det er problematisk.

”Det sætter klart spørgsmålstegn ved ens politiske uafhængighed,” siger han til Information, der er blevet tippet af en anonym kilde.

Men det ser Dan Jørgensen (S) "intet problem" i: "Vi er glade for, at der findes et medie, der åbent interesserer sig for fagbevægelsen og Socialdemokratiets politik," siger han til avisen.

Særligt den offentlige mediestøtte til Netavisen Pio var været omdiskuteret på det seneste, som især Venstre har angrebet på grund af netavisens fokus på Socialdemokratiet.

Pape i retten
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) bliver i dag hevet i retten i en sag om ulovlig masseovervågning af danskerne, skriver Altinget.

Lidt over middag fredag 1. juni indleverer Foreningen mod Ulovlig Logning stævningen mod justitsministeren. Det drejer sig om den danske praksis med at opbevare data fra telenettet, som EU-Domstolen ellers to gange har erklæret ulovlig.

”Tilstanden er utålelig. Det er absurd, at det er os - borgerne - der må slæbe staten i retten for at sikre, at loven bliver overholdt. Men sådan må det altså være i dagens Danmark,” siger aktivist Peter Kofod fra Foreningen mod Ulovlig Logning til Altinget.

Ministeren vil ikke kommentere sagen over for Altinget, før stævningen er afleveret. Men han har tidligere lovet en lovændring i 2018.

S vil befri velfærden
Socialdemokratiet lancerede i går en syvpunktsplan, der ifølge partiet efter et valg skal skabe bedre velfærd og mere arbejdsglæde.

Skoler, daginstitutioner og sygehuse skal have mere selvstændigt ansvar - til gengæld skal dårlige ledere opleve hårdere konsekvens, lyder det blandt andet i oplægget.

"Vi har i for høj grad taget en markedslogik, som har vist sig via New Public Management, og klasket den ned over alle institutioner. Vi bliver nødt til at have en større variation i, hvordan vi griber opgaverne an," siger Mette Frederiksen til Fyens Stiftstidende.

Læs hele oplægget her. 

Ny regering på vej i Italien
Det forventes, at den forholdsvist ukendte juraprofessor Giuseppe Conte vil blive taget i ed i morgen klokken 16 som italiensk premierminister sammen med resten af sit ministerhold, som han præsenterede i går aftes.

Finansmarkederne kan derfor ånde lettet op. Politisk kaos kan formentlig snart veksles til en ny italiensk regering, efter at Giuseppe Conte har fundet en mere Euro-positiv finansminister, som Italiens præsident forventes at kunne godkende.

Det sker i dag:
- Kl. 9:45: Regeringen og KL mødes til forhandlinger om kommunernes økonomi for 2019.

- Kl. 10: Lovmøllen drejer hurtigt i disse dage, og også i dag er der et hav af 3. behandlinger i Folketingssalen. Blandt andet skal loven om de såkaldte forskerbøder stemmes igennem. Læs mere her.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00