Dagens overblik: "Spørgsmålet er ikke længere, hvornår vi bliver angrebet, men hvordan vi står rustet, når det sker"

POLITISK OVERBLIK: Regeringen præsenterer en ny strategi for cybersikkerhed, der skal ruste Danmark mod hackerangreb. Og Socialdemokratiet vil belønne effektive offentligt ansatte. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en dag i dansk politik, der står i cybersikkerhedens tegn.

Tirsdag formiddag præsenterer innovationsminister Sophie Løhde (V) sammen med sine kollegaer forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) regeringens nye nationale strategi for cybersikkerhed.

Inden præsentationen har Sophie Løhde og Claus Hjort Frederiksen begrundet behovet for den nye strategi til Berlingske. Sidste år i juni blev A.P. Møller Mærsk-koncernen ramt af et omfattende hackerangreb, der lagde it-systemet ned i ti dage.

Hackerangrebet gjorde regeringen opmærksom på, at Danmark stod overfor en omfattende trussel, og hvor det ikke længere er et spørgsmål om, hvorvidt Danmark vil blive angrebet.

"Spørgsmålet er ikke længere, hvornår vi bliver angrebet, men hvordan vi står rustet, når det sker," siger Sophie Løhde til Berlingske.

Der afsættes 1,5 milliarder til den nye nationale strategi, som består af 25 konkrete initiativer, der både involverer myndigheder, virksomheder og borgere i kampen mod cyberangrebene. Ifølge Berlingske har hele 13 ministerier været med til at udvikle strategien, der både byder på ny lovgivning, efteruddannelse af samtlige statsansatte og undervisning om sikkerhedsrisici til børn og unge.

Du kan følge dagens pressemøde her på Altinget, hvor du også kan se hele indholdet af strategien, når den er blevet præsenteret.

S: Effektive offentlige ansatte skal belønnes
Offentligt ansatte skal have mulighed for at få private lønbonusser, hvis de bidrager til besparelser i det offentlige.

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokratiet i dagens Jyllands-Posten, hvor partiet kommer med sit bud på en ny styring af den offentlige sektor.

Det er Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen, der er afsender på forslaget, der også er en del af partiets valgprogram. Konkret foreslår han, at der skal laves en fordelingsnøgle, hvor eksempelvis 50 til 75 procent af de sparede kroner går til de ansatte, mens kommunerne får mindre tilbage i kassen.

"Hvis personalet nedbringer sygefraværet fra 9 pct. til 3 pct., tjener man jo penge på det. Det er da fint, hvis det så kommer personalet til gode," siger Henrik Sass Larsen til Jyllands-Posten.

Enhedslisten kritiserer regnemetoder
Finansministeriets regnemetoder tilgodeser højreorienteret politik. Sådan lyder kritikken fra Enhedslisten, der i en ny rapport tager regnemetoderne under kærlig behandling.

Det skriver Information.

I sin nye 128 lange rapport konkluderer Enhedslisten, at der er store problemer med de antagelser, som Finansministeriet bruger i sine regnemodeller. Ifølge partiets finansordfører Pelle Dragsted favoriserer regnemetoderne en højreorienteret økonomisk politik, således at det er umuligt at føre venstreorienteret politik, hvis der ikke bliver lavet om på de nuværende modeller.

"De antagelser, man har, står på ekstremt usikker grund. Og man er enormt selektiv med, hvilke adfærdseffekter man indregner og ikke indregner," siger Pelle Dragsted til Information.

Hos kollegaerne i rød blok bliver rapporten vel modtaget. Socialdemokratiet og Radikale er begge enige i, at regnemodellerne har brug for et gennemsyn.

DF nægter at støtte regeringens datalov
Torsdag skal regeringens databeskyttelseslov stemmes på plads. Men når det sker, bliver det uden opbakning fra regeringens faste støtteparti Dansk Folkeparti.

Det skriver Altinget.

Dansk Folkeparti agter ved 3. behandlingen af dataloven således hverken at stemme for eller imod. Og dermed bliver det Socialdemokratiet, der sikrer, at den blå regering trods alt kan skaffe flertal bag forslaget.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Folkeparti. Men ud fra den endelige betænkning til databeskyttelsesloven, som skal synkronisere dansk lovgivning med EU’s persondataforordning, der træder i kraft næste uge, kan man læse, at partiet er skeptisk over for ønsket om “på bekendtgørelsesniveau at fastsætte retningslinjer for deling af data mellem offentlige myndigheder”.

Læs også

LO vil have 10. klasse væk fra folkeskolen
Venstre og Socialdemokratiet har tidligere luftet tanken om at flytte 10. klasserne væk fra folkeskolen til erhvervskolerne. Nu får forslaget også opbakning fra fagbevægelsen, hvor hovedorganisationen LO opfordrer til at placere 10. klasse på en erhvervs- eller ungdomsskole.

Det skriver Politiken.

"Vi vil gerne vise unge, at man ikke ender i en blindgyde ved at tage en erhvervsuddannelse frem for gymnasiet," siger LO’s næstformand Ejner K. Holst til Politiken.

Det skal stadig være op til de enkelte kommuner at tilrettelægge indholdet i 10. klasse. Det skal bare ikke længere foregå i regi af folkeskolen, understreger han. LO har dog et par forslag til, hvordan indholdet kan ændres. Den faglige hovedorganisation ser gerne, at der er mere erhvervspraktik og længere tids obligatorisk brobygning. Derudover vil det også sende et vigtigt signal, hvis man ændrer navnet, så det fremover hedder et ungdomsår og markerer begyndelsen på en ungdomsuddannelse.

Dansk Metal, Dansk Erhverv og Dansk Industri tager godt imod forslaget fra LO.

Det sker i dag

  • Klokken 11:30 præsenterer regeringen sin nye strategi for cyber- og informationssikkerhed.
  • Klokken 14:15 er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd  om kapacitet i psykiatrien.
  • Klokken 15:00 er der samråd med udenrigsminister Anders Samuelsen om EU, og om at Danmark har givet økonomisk støtte til udstyr til det tyrkiske militær.
  • Klokken 15:15 er Ellen Trane Nørby igen i samråd. Denne gang handler det om behandling af kroniske smertepatienter.
  • Klokken 16 fremlægger Enhedslisten sin nye rapport 'Den Politiske Regnemaskine', der er en kritik af Finansministeriets regnemetoder.
  • Klokken 16 mødes regeringen med alle partier undtagen Enhedslisten for at forhandle den del af ghettoplanen, der omfatter børneinstitutioner.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00