Dagens overblik: Støjberg varsler kamp mod genopdragelse og stadig ingen OK18-aftale

POLITISK OVERBLIK: Støjberg varsler initiativer mod genopdragelsesrejser, og justitsministeren vil reelt indskrænke muligheden for aktindsigt, siger ekspert om lovudkast. Og så er der stadig ingen aftale om OK18 med kun en uge til deadline. Her er dit morgenoverblik.

Foto: /ritzau/Mads Claus Rasmussen
Kristine Korsgaard

Der er som sædvanlig flere nyheder om udlændingepolitik – i dag om genopdragelsesrejser og modersmålsundervisning i muslimske friskoler. Men vi starter morgenens nyhedsoverblik et andet sted.

Justitsminister Søren Pape (K) lægger nemlig reelt op til at gøre det sværere for offentligheden at få indsigt i oplysninger. Det vurderer en ekspert, som har set det udkast til en ny offentlighedslov, som ministeren skal diskutere med parterne bag loven på et møde i morgen.

Ved første øjekast vil lovudkastet føre til mere åbenhed, men ”når jeg kigger nærmere på lovbemærkningerne i udkastet, må jeg konkludere, at aktindsigten bliver indskrænket”, siger offentlighedsrådgiver og forhenværende forskningschef på Journalisthøjskolen Oluf Jørgensen til Information.

Embedsmændene i Justitsministeriet har arbejdet på at ændre offentlighedsloven som følge af et krav fra de tre små partier Konservative, SF og Radikale.

Partierne var særligt opsatte på at gøre op med den såkaldte ministerbetjeningsregel, som mørklægger dokumenter fra betjeningen af en minister.

Bondo: Risikoen for en storkonflikt er større end tidligere
Heller ikke i dag kan de offentligt ansatte stå op til en aftale om næste års overenskomst. Forhandlingerne i går mellem de statsansatte og innovationsminister Sophie Løhde (V) endte ikke i en aftale.

Senest om en uge skal der ellers ligge en aftale mellem de offentligt ansatte og deres arbejdsgivere i stat, regioner og kommuner. Ellers kan der varsles en storkonflikt, som vil betyde, at op imod 100.000 offentligt ansatte på skoler, hospitaler, plejehjem og andre offentlige arbejdspladser går i strejke.

”Risikoen er der, og den er større, end den har været tidligere, fordi vi har de grundlæggende uenigheder om, hvad de økonomiske forudsætninger er. Hvis vi ikke får løst det, så er risikoen for en storkonflikt til stede,” siger formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen til News onsdag morgen.

Altinget talte med ham på vej ind til forhandlingerne i går – læs historien her.

Troels Lund garanterer: Parter bliver hørt før indgreb
Hvis en konflikt skulle komme så langt ud, at regeringen vælger at gribe ind, så bliver det med andre boller på suppen, end under lærerkonflikten i 2013.

Det garanterede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) på et samråd i går, skriver Altinget.

”I det tilfælde, at der måtte blive lavet en indgrebslov, og jeg er beskæftigelsesminister, kan jeg forsikre, at de relevante parter vil blive hørt,” sagde han.

Det var nemlig ikke tilfældet tilbage i 2013, da den S-ledede regering med Helle Thorning-Schmidt i spidsen greb ind i lærerkonflikten og lavede en lov, der regulerede lærernes arbejdstidsbestemmelser.

Hos Danmarks Lærerforening er man glad for ministerens udmelding.

”Sådan skal det være, uanset hvem der er minister. Vi skal have respekt omkring vores forhandlingssystem,” siger formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen

Støjberg vil sætte ind over for genopdragelsesrejser
Når regeringen snart kommer med en samlet pakke mod parallelsamfund, vil der også være initiativer mod genopdragelsesrejser.

Det siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer på dagen for en rapport, der viser, at kommunerne har kendskab til mindst 130 sager, hvor børn eller unge med ikkevestlig baggrund har været på længerevarende udlandsophold, der har påvirket deres trivsel, skolegang eller sprogkundskaber negativt.

Det fortæller DR, som har fået Ankestyrelsens undersøgelse.

I 21 tilfælde skønner kommunerne, at opholdene har fundet sted imod barnets eller den unges vilje.

”Når vi gør en stor indsats for at integrere de flygtninge og indvandrere, der er her, kan vi selvfølgelig ikke bare sidde og se på, når nogen prøver på at rulle det hele tilbage igen,” siger Inger Støjberg i pressemeddelelsen.

DF vil stoppe modersmålsundervisning i muslimske friskoler
Og lidt i samme boldgade fortæller Avisen Danmark, at Dansk Folkeparti i praksis vil forbyde friskolerne at undervise muslimske elever i deres modersmål.

Torsdag fremsætter partiet et forslag i folketingssalen, der vil gøre statsstøtten til friskolerne afhængig af, at der udelukkende undervises i europæiske fremmedsprog. Støtten udgør 75 procent af friskolernes økonomi.

Ifølge undervisningsordfører Alex Ahrendtsen (DF) skal det dog være muligt at få dispensation for sprogkravet.

”Vi har jo ingen problemer med for eksempel kinesisk eller hebraisk, fordi kinesere eller jøder skaber hverken parallelsamfund eller integrationsproblemer,” siger Alex Ahrendtsen.

Både LA og S afviser forslaget.

Det sker i dag
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i samråd om anerkendelse af arbejdsulykker. Anerkendelsesprocenten for arbejdsulykker er nemlig faldet fra 79,4 procent i 2010 til 49,4 procent i 2016.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00