Dagens overblik: Støjbergs Muhammed-skærm går verden rundt

POLITISK OVERBLIK: Inger Støjbergs iPad-skærm går verden rundt, efter hun har valgt Kurt Westergaards berømte Muhammed-tegning som baggrund. Få dagens politiske overblik her.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

Godmorgen!

Vi starter med den historie, der siden tirsdag har fyldt det meste af den politiske flade – nemlig Inger Støjbergs iPad, der har givet Kurt Westergaards muhammedtegning endnu en tur i mediemøllen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) delte tirsdag et billede af sin iPad på Facebook, hvor baggrunden er Kurt Westergaards tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen. Og den opdatering er siden gået verden rundt.

Både nyhedsbureauet Reuters, den amerikanske avis New York Times, britiske Daily Mail, The Independent og russiske Russia Today har bragt historien om ministeren.

Inger Støjberg valgte at dele billedet af sin baggrundsskærm, efter at Skovgaard Museet i Viborg har valgt ikke at udstille Muhammed-tegningerne i sin udstilling om blasfemi siden reformationen.

Løkke er ikke stolt af tegningerne
Mens Inger Støjberg fortæller, at hun er stolt af Muhammed-tegningerne, vil statminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke svinge sig op til samme toner.

”Jeg er ikke stolt af nogen tegning, jeg er heller ikke stolt af et kors i urin. Men jeg er tilfreds med at leve i et land, hvor man må lave sådan et mærkeligt kunstværk, hvor man kommer et kors ned i sin egen urin,” siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2 og fortsætter:

”Jeg er stolt af at leve i Danmark, men det gør ikke, at jeg er synderligt stolt af nogle specielle tegninger frem for andre.”

Han fortæller samtidig, at han ikke selv har en eller flere Muhammed-tegninger liggende på sin telefon.

Dagens regnefinte: Afbrudte flygtningejob tæller med i statistik
Flygtninge, der for længst er stoppet i et såkaldt IGU-job, tæller alligevel med i de nyeste opgørelser, som regeringen offentliggør hver måned.

Det bekræfter Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) over for Jyllands-Posten.

IGU står for integrationsgrunduddannelsen, og i statistikkerne er antallet af IGU-job steget måned for måned, siden ordningen trådte i kraft i juli 2016. 

De seneste tal viser, at der ved udgangen af august var indberettet IGU-forløb for i alt 867 flygtninge. Men det fremgår ikke, at mere end hver tiende af disse er stoppet i utide. Ifølge Siri er der frem til begyndelsen af september registreret i alt 90 ophørte IGU-aftaler. 

Regeringen mangler flertal til at afskaffe momsstøtte
Regeringen med skatteminister Karsten Lauritzen i spidsen har gjort sig godt og grundig upopulær i foreningsdanmark, efter regeringen i sit finanslovsforslag lægger op til at fjerne momsstøtten.

Men det ser ikke ud til, at regeringen kan samle flertal til at fjerne den særlige momskompensationsordning, der koster staten cirka 150 millioner kroner om året. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet har nemlig tænkt sig at lægge stemmer til.

”Vores holdning er, at der kan være brug for justeringer af ordningen, men at en egentlig afskaffelse ikke er en god idé,” siger DF's skatteordfører, Dennis Flydtkjær, til Kristeligt Dagblad.

Også internt i Venstre har forslaget skabt uro. Tirsdag kritiserede Jan E. Jørgensen (V), at forslaget vil ramme Roskilde Festival, der står til at miste cirka 10 millioner kroner.

Ny aftale om vindmøller og solceller
I de næste to år skal vind- og solenergi konkurrere om at levere grøn strøm til danskerne.

Det er resultatet af den aftale, regeringen og Dansk Folkeparti indgik tirsdag aften. Aftalen betyder, at der i 2018 og 2019 hvert år vil blive afsat godt en milliard kroner til udbud, hvor projektudviklere med solceller, landvindmøller og kystnære havvindmøller skal konkurrere om at levere så meget strøm som muligt.

Regeringens tanker har tidligere mødt stor modstand fra Vindmølleindustrien og de øvrige partier i energiforliget. Tirsdag formiddag meddelte Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale og SF derfor, at de ikke ønskede at være med.

”Det værste er, at regeringen endnu engang skruer ned for klimaindsatsen. Men det er endnu mere tosset, at de samtidig skader danske erhvervsinteresser og mulighederne for at skabe job i Danmarks hurtigst voksende industri – nemlig vindmølleindustrien,” sagde SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, oven på mødet i forligskredsen tirsdag formiddag.

Læs mere her.

Hård kritik af borgmester i letbanesag
Aflysningen af den store åbning af Aarhus Letbane har skabt stor debat og kritik. Både Venstre og Dansk Folkeparti i Aarhus Byråd mener, at borgmester Jacob Bundsgaard (S) har holdt informationer tilbage for byrådet i forbindelse med aflysningen af åbningen af Aarhus Letbane.

Venstres politiske ordfører i byrådet, Gert Bjerregaard, undrer sig over, at byrådet ikke er blevet orienteret om risikoen for en aflysning.

"Det er helt tydeligt, at der er blevet holdt informationer tilbage over for byrådet. Borgmesteren siger, at han ikke har hørt noget før fredag aften, men i dag får vi så at vide, at han har haft kendskab til, at der var en risiko for, at man ikke kom ud at køre med letbanen,” siger han til DR Østjylland.

Han henviser til, at det tirsdag kom frem, at Jacob Bundsgaard siden onsdag har vidst, at der ikke pt. var grønt lys til, at letbanen kunne indvies lørdag.

Det sker i dag
Kl. 9.30: Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødes med Slesvig-Holstens ministerpræsident, Daniel Günther, og her vil der blandt andet blive talt om grænseoverskridende samarbejde vedrørende blandt andet Femern og samhandel.

Kl. 11.30: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i åbent samråd om besparelser i Arbejdstilsynet.

Kl. 12: Lars Løkke Rasmussen fortsætter sin travle dag og skal mødes med Estlands præsident, Kersti Kaljulaid, hvor en række europapolitiske såvel som sikkerhedspolitiske spørgsmål forventes på dagsordenen.

Kl. 13: Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg holder åben høring om digitalisering som vækstkatalysator. 

Kl. 13: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i åbent samråd om de geografiske fordelingsmæssige konsekvenser af regeringens skatteudspil JobReform fase II.

Kl. 14.30: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i åbent samråd om politianmeldelsen af Mærsk for udledning af ulovlige kemikalier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00