Dagens overblik: Stor strejke afværget – 35.000 pendlere undgår togstop

POLITISK OVERBLIK: Der bliver ingen strejke på togskinnerne alligevel. Pædagoguddannelsen er på vej mod et løft, og USA's præsident Trump bliver mere isoleret. Få overblikket her.

Der bliver alligevel ikke tomme skinner i Nordjylland, sikrer ny overenskomst for jernbane-medarbejdere.
Der bliver alligevel ikke tomme skinner i Nordjylland, sikrer ny overenskomst for jernbane-medarbejdere.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Hvis du bor i blandt andet Nordjylland, kan du ånde lettet op. Togene stopper alligevel ikke med at køre.

En stor jernbanekonflikt truede ellers fra 11. juni blandt andet med at indstille togkørsel på Skagensbanen og Hirtshalsbanen, efter at Dansk Jernbaneforbunds medlemmer afviste en overenskomst med kommunerne.

Men Kommunernes Landsforening, KL, og Dansk Jernbaneforbund har nu indgået forlig om overenskomst, skriver KL i en pressemeddelelse.

Dansk Jernbaneforbunds 340 medlemmer skal inden 25. juni stemme om aftalen, der udover lønstigninger giver bedre pension og nye pauseregler.

Flere skal tale tysk og fransk
Efter gymnasiereformen i 2005 valgte blot fem procent et tredje fremmedsprog. Året før var det 42 procent. Og siden har gymnasieeleverne ikke fået større appetit på sprogfagene.

Og det vil regeringen nu ændre på:

"Jeg frygter, at hvis ikke vi sætter ind nu, bliver vi kulturelt fattigere som nation. Det er okay, at det ikke er alle, der kan læse Goethe og Sartre på originalsprog, men der skal være nogen, der kan," siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) til Altinget.

Undervisningsministeren vil derfor – uden at blive konkret – ændre gymnasiernes studieretninger.

Danmark i front for ny Nato-enhed
Om det var regeringens frygt for at blive udskammet af USA's præsident, Donald Trump, under Nato-topmødet i Bruxelles for ikke at skrue nok op forsvarskapaciteten, skal være usagt.

Men forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har i hvert fald torsdag aften underskrevet en aftale om en ny specialenhed i Nato-regi.

Aftalen forpligter Danmark til sammen med Belgien og Holland at opbygge et særligt mobilt specialoperationshovedkvarter, som kan indsættes i verdens brændpunkter.

"Derfor glæder det mig, at vi har taget endnu et skridt mod vores mål om at levere efterspurgte kapaciteter til Nato," siger forsvarsministeren til Ritzau ifølge DR.

Trump isoleret
USA’s straftold mod en række allierede lande var dråben.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, gjorde det nemlig klart, da han ankom til G7-topmøde i Québec, at sammenslutningen af de rige industrinationer sagtens kan klare sig uden Trump og USA – og dermed blive til G6.

”Det er muligt, at USA’s præsident er ligeglad med at stå isoleret, men det gør ikke noget, for vi i G6 repræsenterer et økonomisk marked, som er historisk stærkt, og derfor repræsenterer vi nu en sand styrke internationalt,” lød det fra den franske præsident ifølge TV 2.

Det fik Trump til tasterne på Twitter, hvor han anklagede de andre G7-lande for ikke at fortælle sandheden.

Bedre uddannelse til pædagoger
Mødepligt, mere fagligt krævende prøver og mere sammenhæng i uddannelsens første del er blandt de initiativer, som følgegruppen for pædagoguddannelsen foreslår skal løfte kvaliteten og studiekulturen på uddannelsen.

Det er vigtigt, at de studerende får en fagligt stærk uddannelse, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers i en pressemeddelelse: "Jeg tror, alle forældre er enige i, at pædagoguddannelsen er en af de absolut vigtigste uddannelser."

Læs alle regeringens initiativer i den nye handlingsplan her

Det sker i dag:

  • 10:15: Ifølge Skats årsrapport for 2017 opfylder Skat ikke et eneste af de tre finanslovsmål med tilhørende resultatkrav. Det skal skatteminister Karsten Lauritzen (V) redegøre nærmere for under et samråd i dag.
  • 12:30: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder integrationstopmøde 2.0 på Marienborg. Her mødes statsministeren med virksomheder, iværksættere, kommuner, fagbevægelsen, eksperter og frivillige. 
  • 20:00: Canada er vært for et G7-topmøde. De fem fokusområder til topmødet er investering, fremtidens jobs, ligestilling mellem kønnene, klimaforandringer og verdens sikkerhed. Topmødet varer frem til søndag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00