Dagens overblik: Stort antal danske sygeplejerske får arbejde i Norge

Sundhedsministeriet får påbud af Arbejdstilsynet. Flere nyuddannede sygeplejersker tager til Norge. Inger Støjberg vil endnu ikke love opstilling til DF-afhoppere. Og centrale embedsmænd er ikke hjemsendt trods kritik i minksag. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God formiddag og velkommen til en kort gennemgang af fredagens vigtigste politiske nyheder her hos Altinget.

Vi begynder i Jyllands-Postens spalter med historien om, at mindst ni af de ti topembedsmænd, som har fået hård kritik i minksagen, fortsat ikke er hjemsendt.

Blandt andre departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen, departementschef i justitsministeriet Johan Legarth samt rigspolitichef Thorkild Fogde bestrider således stadig deres poster.

Udenrigsministeriet vil fortsat ikke svare på, om der er sket hjemsendelser eller ej.

Ifølge juraprofessor Sten Bønsing er det ”usædvanligt”, at ingen af de centrale embedsmænd er sendt hjem i betragtning af den klare kritik fra Minkkommissionen.

Han henviser til, at hjemsendelser i andre sager er meldt ud samme dag.

”Det, der taler for en hjemsendelse, er, at det er uholdbart – eller i hvert fald upraktisk – at have en medarbejder siddende med en økse hængende over hovedet,” siger han til Jyllands-Posten.

Inger Støjberg vil endnu ikke love opstilling til DF-afhoppere

En række tidligere DF-medlemmer i Folketinget har udtrykt støtte til Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne, som flere allerede har meldt sig klar til at kæmpe for frem mod folketingsvalget.

Alligevel er det fortsat uklart, om de også selv får plads på stemmesedlen ud for det nystiftede parti, skriver Altinget.

Danmarksdemokraterne har hverken medlemsorganisation eller officielle kandidater på plads.

Og Inger Støjberg vil ikke kommentere på, hvorvidt de folkevalgte eks-DF’erne har udsigt til at kunne stille op. 

"Jeg har ingen kommentarer for nuværende, men jeg melder naturligvis nyt ud, når jeg har noget at berette," skriver Inger Støjberg i en mail til Altinget. 

Derudover oplyser flere af de tidligere DF-medlemmer selv, at de endnu ikke har været i direkte dialog med Inger Støjberg vedrørende mulig opstilling for partiet. 

En af dem er Hans Kristian Skibby, som endnu ikke har fået praj om, hvorvidt han får plads på stemmesedlen ud for det nystiftede parti.

”Det kan jeg ikke svare på. Som sagt er det Støjberg, som sætter holdet, og det er jeg ganske tryg ved,” skriver Hans Kristian Skibby i en SMS til Altinget.

Læs også

Flere nyuddannede sygeplejersker tager til Norge

1.100 danske sygeplejersker har siden 2020 fået tilladelse til at arbejde i det norske sundhedsvæsen. Det skriver Politiken på baggrund af tal fra de norske sundhedsmyndigheder.

Sygeplejerskerne er dermed søgt mod Norge samtidig med, at danske sygehuse som følge af en bred politisk aftale har fået 900 millioner kroner til at ansætte 1000 ekstra sygeplejersker for at mindste presset på sundhedsvæsenet.

Tallene får både SF og Enhedslisten til at kræve yderligere handling for at sikre bedre arbejdsvilkår for de danske sygeplejersker.

”Det er på tide, at regeringen vågner op og anerkender, hvor dybt den her problemstilling med at rekruttere og fastholde sundhedsprofessionelle stikker. Det er en bombe under vores sundhedsvæsen og velfærdssamfund, at vi ikke kan tiltrække og fastholde medarbejderne,” siger Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, til avisen.

Sundhedsministeriet får påbud af Arbejdstilsynet

Arbejdsgangene i Sundhedsministeriet er så kritisable, at ministeriet har fået et påbud af Arbejdstilsynet. Det skriver Berlingske.

Tilsynet har bedt ministeriet rette op på, at ”de ansatte jævnligt bliver i tvivl om, hvad de skal levere, hvorfor og til hvilken kvalitet” og påpeger, at embedsmændene stiller ”urealistiske krav” til hinanden.

Allerede inden påbuddet oplyste ministeriet i en pressemeddelelse, at man nu ville igangsætte en række initiativer for at rette op.

Blandt andet vil der blive udarbejdet regler for arbejdstid, hjemmearbejde, bedre samt blive etableret en bedre pausekultur, lød det.

”Vi tager medarbejdernes trivsel og meldingerne fra Arbejdstilsynet meget alvorligt. Derfor er vi i departementet i fuld gang med konkrete handlinger for at sikre et godt arbejdsmiljø for alle ansatte,” skrev departementschef Svend Særkjær.

Det sker i dag:

  • EU's Europaministre holder uformelt møde i Prag
  • Klokken 9: SAS-forhandlinger genoptages

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

Sten Bønsing

Professor, juridisk Institut, Aalborg Universitet
cand.merc.jur (Aalborg Uni. 1996), Ph.d. (Aalborg Uni. 2001)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)









0:000:00