Dagens overblik: Svindelmistænkte Britta Nielsen fik lønbonus

NYHEDSOVERBLIK: Socialministeriet og styrelsen gav bonus til den medarbejder, som nu er mistænkt for at have stjålet af statskassen. Og Løkke bliver nævnt som mulig kandidat til et stort lobbyjob. Få overblik over de politiske nyheder her.

Sagen om svindel i Socialstyrelsen har fået stor medieopmærksomhed, siden børne- og socialminister Mai Mercado (K) fortalte offentligheden om den ved et pressemøde i oktober. 
Sagen om svindel i Socialstyrelsen har fået stor medieopmærksomhed, siden børne- og socialminister Mai Mercado (K) fortalte offentligheden om den ved et pressemøde i oktober. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til en hurtig tur rundt i de politiske nyheder onsdag morgen.

Gårsdagens amerikanske midtvejsvalg fylder medierne, for resultaterne er tikket ind. Onsdag morgen peger alt på, at Demokraterne vinder et flertal i Repræsentanternes Hus, mens Republikanerne udbygger flertallet i Senatet.

Her kan du få overblik over, hvordan magtfordelingen nu bliver i USA, og hvem der er valgt som guvernører.

Du kan også gå direkte til analysen af resultatet – den er her fra Altingets chefredaktør Jakob Nielsen.

Britta Nielsen fik lønbonusser
Hjemme i Danmark har Socialministeriet og Socialstyrelsen flere år i træk belønnet svindelmistænkte Britta Nielsen med kontant bonus for hendes arbejde med at forvalte satspuljemidlerne til projekter for landets udsatte.

Det viser en aktindsigt over Britta Nielsens lønforhold i 2013 til 2017, som Ekstra Bladet har fået.

Den betroede medarbejder, som er mistænkt for gennem mindst 16 år at have taget 110 millioner kroner fra satspuljemidlerne til sig selv, fik i alt 75.000 kroner i bonus. Derudover fik hun kvalifikationstillæg.

Læs historien her.

Løkke bliver nævnt som mulig ny DI-direktør
Statsminister Lars Løkke Rasmussen og en række andre magtfulde folk bliver nu nævnt som mulige kandidater til den post som topdirektør i Dansk Industri, som formentlig snart vil stå ledig. Det skriver Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, i denne analyse.

Læs også

Tirsdag meldte storaktionæren i Dansk Bank, A.P. Møller Holding ud, at der skal ryddes op i banken efter hvidvaskskandalen, og at det kræver bestyrelsesformandens afgang. Den nuværende formand Ole Andersen må derfor gå af, og A.P. Møller Holding foreslår Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad, som ny formand.

Dybvad er tidligere departementschef i Statsministeriet, og da han forventes at blive valgt til at lede Danske Bank, er Dansk Industri allerede i gang med at lede efter en ny direktør.

På baggrund af snak med en række kilder kommer Jakob Nielsen frem til, at kandidaterne kan tælle folk som direktøren i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, direktøren i Dansk Energi, Lars Aagaard, den tidligere leder af Dansk Erhverv, Jens Klarskov. Og altså statsministeren.

”Timingen bliver ikke meget bedre. Og jobbet gør i hvert fald ikke. Posten som direktør i DI er, som en kilde anfører, 'det tætteste, man kommer på et statsministerjob i det private erhvervsliv',” skriver Jakob Nielsen. 

Efter hvidvask: Pape åbner for at opruste bagmandspolitiet
Vi bliver på en måde ved Danske Bank, for sagerne om hvidvask har fået bagmandspolitiet til at tale om en øget arbejdsbyrde.

Derfor åbner justitsminister Søren Pape Poulsen (K) nu for at give flere ressourcer og opruste bagmandspolitiets hvidvasksekretariat, skriver Politiken.

Antallet af indberetninger om tvivlsomme pengetransaktioner og formodet hvidvask forventes at slå rekord i 2018, skriver avisen.

Regeringen opgiver at ændre offentlighedsloven
Du får også en kort nyhed fra i går eftermiddag. Her kom justitsminister Søren Pape Poulsen (K) nemlig med den opsigtsvækkende melding, at regeringen opgiver at ændre offentlighedsloven, selv om et flertal ønsker at lempe den.

Pape siger, at partierne står for langt fra hinanden, når det handler om, hvordan og hvor meget offentlighedsloven skal lempes.

”Der er et meget stort spænd imellem de partier, der forhandler nu, og derfor giver det ingen mening at gå videre,” siger justitsministeren til DR Nyheder.

Offentlighedsloven har især fået kritik for at mørklægge skiftende regeringers interne arbejdsgange og for dermed at gøre det sværere for journalister at kontrollere landets magthavere.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Landbrug & Fødevarer holder 7.-8. november delegeretmøde i Herning.
  • Klokken 9.30: Sagen mod tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste Jakob Scharf fortsætter i Københavns Byret. Forsvareren ventes at stille spørgsmål til den tiltalte i dag.
  • Klokken 11: Finanslovsforhandlinger. Regeringen og Dansk Folkeparti drøfter pensionsområdet. 
  • Klokken 11: Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) skal i samråd om Danske Bank og bankens rolle som statens betalingsformidler.
  • Klokken 13: De borgerlige i Europa-Parlamentet vælger kandidat til at efterfølge Juncker. Den borgerlige EPP-gruppe i Europa-Parlamentet – parlamentets største gruppe – vælger sin kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen efter Jean-Claude Juncker.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Dybvad

Senior fellow, Kraka, fhv. departementschef, Statsministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1985)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00