Dagens overblik: Thulesen Dahl varsler ”aktiv kristen kulturkamp”

NYHEDSOVERBLIK: De første vacciner kan komme inden jul. Hummelgaard vil fokusere på lønmodtagerne i sexismedebatten, Thulesen Dahl varsler ”aktiv kristen kulturkamp”, og stormagter vil have Thorning i spidsen for høringer om EU's fremtid. Få et overblik over dagens nyheder her.  

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Godmorgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik fra Altinget.

For første gang siden coronapandemiens udbrud er der nu lys for enden af tunnelen med udsigt til vacciner. Men vi er der ikke endnu. Det var budskabet på gårsdagens pressemøde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og myndighederne.

Går alt strygende let, kan de første vacciner allerede lande inden jul. Men efterfølgende skal de endeligt godkendes og kvalitetstjekkes, før de første danskere kan blive vaccineret mod covid-19. 

Men “det er ikke sådan, at vaccinen fjerner alt”, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Derfor vil Sundhedsstyrelsen fortsat anbefale afstand, sprit og mundbind - også for dem, der på et tidspunkt vil være vaccineret. 

Han sagde, at han “vil være glad”, hvis vi igen kan trykke hånd og slække på restriktionerne inden for et år.

De første, der vil få tilbud om vaccine, er:  

  • Ældre, i første omgang formentlig borgere over 80 år 
  • Yngre med kroniske sygdomme, som vil være særligt udsatte, hvis de får covid-19 
  • Frontpersonale i sundhedssektoren og på plejecentre

Thulesen Dahl varsler ”aktiv kristen kulturkamp”
Under overskriften ”Danmark skal være dansk – også om 100 år” lægger partiformand Kristian Thulesen Dahl op til ”aktiv kristen kulturkamp".

Det sker forud for partiets årsmøde lørdag. Og i Berlingske løfter partilederen sløret for de 14 pejlemærker.

Udspillet indeholder blandt andet et stop for flere stormoskeer og forbud mod at bære islamisk hovedbeklædning i offentlige institutioner som skoler og hospitaler.

Og så skal kristendomsundervisningen styrkes i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne, ligesom faget skal være obligatorisk eksamensfag.

Derudover skal det være umuligt at få sit barn fritaget for undervisning i kristendom.

”Det, vi nu tager op, er den aktive kulturkamp. Det er ikke nok at have en stram udlændingepolitik, ikke nok at have hjemsendelser,” siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Statsministeren undskylder over for minkavlere
Under sit livs første besøg på en minkfarm kom statsminister Mette Frederiksen (S) med en rørstrømsk undskyldning til de danske minkavlere.

Undskyldningen faldt for forløbet omkring beslutningen om aflivning af alle mink for at stoppe den stigende smittespredning på farmene. En beslutning, som der på daværende tidspunkt ikke var lovhjemmel til at træffe.

”Jeg synes, der er grund til at undskylde forløbet. Der er begået fejl, og det skal man både kunne beklage og undskylde,” sagde statsministeren til pressen efter sit møde med minkfarmeren.

Hummelgaard: Sexismedebatten skal handle om lønmodtagerne
MeToo-debatten skal også til at handle om de lavtlønnede. For det er ikke længere nok, at magtfulde og offentlige personer i ny og næ falder fra tinderne grundet grænseoverskridende adfærd.

Sådan lyder det fra den nyslåede ligestillingsminister, Peter Hummelgaard (S), i et interview med Dagbladet Information.

”Som næste skridt i debatten skylder vi nu at snakke om de almindelige lønmodtagere - servitricerne, stewardesserne og sekretærerne, som langt oftere er udsat for sexchikane og krænkelser i deres arbejde, end højtuddannede er,” siger han til avisen.

Finanstilsynet vil undersøge Danske Bank
Bankverdenens vagthund, Finanstilsynet, vil nu se Danske Bank efter i sømmene efter at fejl i data og systemer har betydet, at Danske Bank i årevis har opkrævet gæld fra inkassokunder i strid med loven.

Det skriver Berlingske, som i samarbejde med TV 2 har afsløret sagen.

Finanstilsynets undersøgelse skal sikre, at samtlige kunder, der er blevet ramt af den ulovlige gældsinddrivelse, bliver korrekt identificeret.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) hilser undersøgelsen velkommen.

Det er nemlig ”den eneste måde, vi kan få visket tavlen ren og komme videre,” siger han til TV 2.

Europas stormagter vil have Thorning til at lede folkehøringen om EU’s fremtid
Der bliver i disse dage ringet rundt til de europæiske regeringsledere fra Berlin.

Formålet med opkaldene er at teste, om der kan findes opbakning til at sætte den tidligere danske statsminister Helle Thorning Schmidt i spidsen for en flerårig konference om visionerne for Den Europæiske Unions videre udvikling.

Det bekræfter flere højtstående kilder over for Altinget og fortæller, at Thorning hurtigt er blevet et meget varmt navn i kapløbet. Hendes kandidatur støttes angiveligt af både Frankrig og Tyskland, ligesom der også er fuld opbakning fra den danske regering.

”De tyske og franske ledere ser Thorning-Schmidt som det rette kompromis i denne rolle. I disse dage arbejder det tyske unionsformandskab intenst på at fremme hendes navn,” siger en højtstående EU-diplomat til Altinget.

Det sker: 

  • Klokken 10: Folketinget diskuterer feriepenge og pensionsalder
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00