Her er vaccineplanen: Alle danskere får tilbudt en gratis og frivillig vaccination

HÅB: Der er lys for enden af tunnelen, men vi er der ikke endnu. Det var budskabet fra sundhedsministeren og myndighederne, da de præsenterede den foreløbige plan for vaccination af danskerne mod corona. Få de vigtigste oplysninger om planen her.

Ældre, visse kronikere og frontpersonale i sundheds- og plejesektoren bliver de første i Danmark, der får tilbudt en vaccine mod covid19.
Ældre, visse kronikere og frontpersonale i sundheds- og plejesektoren bliver de første i Danmark, der får tilbudt en vaccine mod covid19.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Hvis alt går perfekt, kan de første vacciner blive leveret til Danmark inden jul. Men derefter skal de endeligt godkendes og kvalitetstjekkes, før de første danskere kan blive vaccineret mod covid-19. 

Det oplyser sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og andre myndigheder på et pressemøde torsdag aften om strategien for at få udbredt en snarlig coronavaccine i Danmark. 

Ældre mennesker, yngre med visse kroniske sygdomme samt frontpersonale i sundheds- og plejesektoren vil komme først i køen.

“Når vi har vaccinen, bliver det en gamechanger. Vi får et afgørende våben mod covid-19, som vi ikke hidtil har haft,” sagde Magnus Heunicke. 

Vaccinen fjerner ikke alt
Han sagde, at vaccinen på et tidspunkt kan gøre det muligt med “et mere åbent samfund”. “Men der er vi altså ikke endnu,” understregede ministeren. 

Også Søren Brostrøm betonede, at “det er ikke sådan, at vaccinen fjerner alt”. Derfor vil sundhedsstyrelsen fortsat anbefale afstand, sprit og mundbind - også for dem, der på et tidspunkt vil være vaccineret. “Det bliver ikke sådan, at man kan få et fripas,” sagde Brostrøm. 

Han sagde, at han “vil være glad”, hvis han kan give sundhedsministeren hånd inden for et år, altså i slutningen af 2021. Så der er et stykke vej endnu. Men myndighedernes kommunikation om vaccination vil foregå med grøn baggrund - "håbets farve, forårets farve," som Søren Brostrøm sagde.

Her er hovedbudskaberne fra pressemødet:

Hvem?
Alle danskere vil blive tilbudt en gratis vaccine mod covid-19, men ikke på samme tid.  

De første, der vil få tilbud om vaccine, er:  

  • Ældre, i første omgang formentlig borgere over 80 år 
  • Yngre med kroniske sygdomme, som vil være særligt udsatte, hvis de får covid-19 
  • Frontpersonale i sundhedssektoren og på plejecentre 

Disse tre grupper udgør cirka 1,5 millioner af danskerne.

Det er for tidligt at sige, i hvilken rækkefølge folk derefter vil blive vaccineret, "men det kan for eksempel være efter aldersgrupper," nævnte Søren Brostrøm. Rækkefølgen vil blive fastlagt, når vi ved, hvilke vacciner der bliver godkendt og leveret, og hvordan de virker.

Det er sandsynligt, at børn og gravide vil være blandt de sidste, der kan vaccineres, fordi vaccinerne formentlig ikke vil være godkendt til dem i første omgang.

Frivilligt
Det vil uden undtagelse blive frivilligt, om man vil lade sig vaccinere. Der vil heller ikke blive stillet krav om, at sundhedspersonale skal lade sig vaccinere. “Et fravalg skal selvfølgelig respekteres”, siger Søren Brostrøm. 

Magnus Heunicke kom flere gange bekymring for tvangsvaccination og for bivirkninger i møde. Han understregede gang på gang, at vaccination bliver frivilligt, og at ingen får tilbudt vacciner, før de er endeligt godkendt af alle relevante myndigheder. "Der bliver fuld gennemsigtighed i den proces,” sagde ministeren. 

Sikkerhed
Direktøren i Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, garanterede, at “ingen af de her dygtige folk” i godkendelsesprocessen “går på kompromis med grundigheden. Vi kan ikke tillade os at overse potentielle problemer med en vaccines kvalitet eller bivirkninger, vi ikke kan acceptere," sagde han.

Derfor opfordrede han også til at tøjle forventningerne til, hvor hurtigt man kan blive vaccineret.

“Vi må væbne os med tålmodighed,” sagde han. 

Læs også

Hvornår?
Der blev ikke sat egentlige pejlemærker op for, hvornår vaccination vil være udbredt til en så stor del af befolkningen, at en mere normal hverdag kan vende tilbage. 

“Vi planlægger efter, at vi kan tilbyde det til alle i 2021, men vi må tage forbehold for, at vi ikke ved, hvordan epidemien udvikler sig,” sagde Søren Brostrøm. Det er derfor også for tidligt at sige, om man for eksempel vil kunne rejse og gå til festival til sommer. 

Flokimmunitet?
Det er også uklart, hvor stor en del af befolkningen, der skal være vaccineret, før en mere almindelig hverdag kan vende tilbage. Tommelfingerreglen er, at et samfund kan opnå såkaldt flokimmunitet, når cirka to tredjedele er vaccineret.

Men vi ved endnu ikke, hvor godt vaccinerne dækker, hvor længe de dækker, eller om der er forskel på, hvor godt de virker for forskellige målgrupper, sagde Søren Brostrøm.

Hvor?
Rent praktisk skal danskerne i første omgang ikke vaccineres de steder, hvor man normalt bliver vaccineret, altså hos den praktiserende læge, på apoteket eller hos en privat vaccinationsklinik.

I stedet vil vaccinen blive styret centralt, så man er sikker på, at de mest udsatte bliver vaccineret først. Det vil formentlig foregå i de telte, der i dag bliver brugt til test, og i regionernes såkaldte “hosteklinikker”. 

Det spiller også ind, at vaccinerne skal opbevares ved meget lav temperatur, som kræver særlige frysere.

Dokumentation

Læs mere om vaccineplanen

Find Sundhedsstyrelsens pressemeddelelse, pixiudgivelse om udrulning af vaccineplanen, notat om beslutningsgrundlaget for planen og få svar på vaccinespørgsmål her hos Sundhedsstyrelsen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

Thomas Senderovitz

Fhv. direktør, Lægemiddelstyrelsen, medlem, Dataetisk Råd. Chair, Heads of Medicinens Agencies. Medlem Bestyrelsen af EMA (European Medicines Agency)
cand.med. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00