Dagens overblik: Thulesen Dahl vil sætte Liberal Alliance uden for indflydelse

NYHEDSOVERBLIK: Liberal Alliance skal ikke have indflydelse på et blåt regeringsgrundlag efter folketingsvalget, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Og så vil skatteminister Karsten Lauritzen gøre noget skattefrit. Få dit nyhedsoverblik her.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kræver, at Liberal Alliance ikke får indflydelse på et blåt regeringsgrundlag.
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kræver, at Liberal Alliance ikke får indflydelse på et blåt regeringsgrundlag.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Liberal Alliance må hverken være med i en ny blå regering eller få indflydelse på dens nye regeringsgrundlag.

Sådan siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i et interview med Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti har meddelt, at partiet er klar til at gå i regering med Venstre efter folketingsvalget, og nu er Kristian Thulesen Dahl også klar til at sige, hvad han kræver af et nyt blåt regeringsgrundlag.

Han gør det først klart, at han kun kan forstille sig en regering med Venstre og Konservative, mens Liberal Alliance skal holdes uden for indflydelse.

"Det bliver dem, der laver en regering, der også laver et regeringsgrundlag. Og det skal kun afspejle kompromiset blandt de partier, som indgår i en ny regering," siger Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten og fortsætter:

"Det bliver en nydannet regering, hvor Liberal Alliance så ikke er en del af regeringen."

Avismillioner kan være på vej til provinsen
En ny medieaftale kan ende med at flytte millioner af støttekroner fra landsdækkende mediekoncerner til aviser i provinsen.

Det viser et internt forhandlingsnotat, som Avisen Danmark er kommet i besiddelse af.

Ifølge notatet er regeringen og Dansk Folkeparti ved at forhandle tre forskellige modeller for, hvordan støtten til landets aviser skal fordeles. Her vil en af de tre modeller flytte et større millionbeløb fra mediehuse som Berlingske og JP/Politiken til eksempelvis Jysk Fynske Medier og Sjællandske Medier.

Kulturminister Mette Bock har ikke ønsket at kommentere direkte på notatet, men hun siger til Avisen Danmark, at "regeringen er optaget af at give lokale og regionale medier gode rammevilkår", og at forhandlingerne blandt andet handler om, hvordan "man kan rykke balancen".

"Vi har gode diskussioner, men jeg vil ikke tage dem uden for lokalet," siger Mette Bock til Avisen Danmark.

Skatteministeren på vej med nyt lovforslag
Det skal være skattefrit at overdrage sin virksomhed til en erhvervsdrivende fond.

Sådan siger skatteminister Karsten Lauritzen i et interview med Finans.

Han er på trapperne med et nyt lovforslag, og et flertal i Folketinget har allerede fundet pengene, der skal bruges til at fjerne skatten. Det er flertallet bag aftalen 'Vækstpakke DK'. Hvis det lykkes Karsten Lauritzen at overbevise aftalepartierne, vil det fra 1. januar næste år være skattefrit at overdrage sin virksomhed.

Et af aftalepartierne er Socialdemokratiet, der melder sig klar til at støtte forslaget. Her tror skatteordfører Jesper Petersen også på, at det er realistisk, at den nye lov kan nå at blive vedtaget inden årets udgang.

"Det, at arbejdsgruppen i enighed kan fremsætte et forslag, som ser ud til at være velegnet og gangbart, synes jeg er rigtigt positivt," siger Jesper Petersen til Finans.

Nyt baltisk Nato-hovedkvarter kan få dansk ledelse
Danmark overvejer at stille sig i spidsen for et nyt Nato-divisionshovedkvarter i Baltikum.

Det skriver Altinget.

Der arbejdes på at etablere et Nato-divisionshovedkvarter, som skal fungere som bindeled mellem bataljonerne og brigaderne i de tre baltiske lande og Natos korpshovedkvarter i Polen.

Og det arbejde er Danmark involveret i. Det fremgår af et notat, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har sendt til Folketingets forsvarsudvalg.

Men ifølge Altingets oplysninger er Danmark ikke kun involveret i arbejdet om et nyt divisionshovedkvarter. Flere kilder oplyser nemlig, at Danmark kraftigt overvejer ligefrem at stille sig i spidsen for divisionshovedkvarteret.

Læs også

Privat investor vil betale togforbindelse over Kattegat
Regeringen har afvist, at der kan blive råd til en Kattegatbro med et togspor. Men nu melder en privat investor sig klar til at finansiere en togforbindelse over Kattegat.

Det skriver Politiken.

Ifølge Kattegatkomitéen, der består af erhvervsfolk og borgmestre, vil en privat investor senere i år komme med et tilbud om at finansiere en bro, der både har en tog- og bilforbindelse. Investoren foreslår at betale for selve broen, mens staten skal sørge for at finansiere de tilhørende motorveje og jernbanespor på land.

Kattegatkomitéens direktør, Jens Kampmann, vil ikke røbe navnet på den private investor, men siger, at der er tale om danske penisonskassepenge.

Transportminister Ole Birk Olesen oplyser i en mail til Politiken, at han ikke synes, at tilbuddet ser attraktivt ud, da udgifterne til anlæg på land alene vil løbe op i 24 milliarder kroner.

"Derfor afventer jeg fortsat den nærmere beregning af en ren vejforbindelse, som ser ud til at være det eneste realistiske bud på fast Kattegatforbindelse betalt af brugerne selv," skriver Ole Birk Olesen til Politiken.

Det sker i dag

  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får besøg af Ukraines premierminister Volodymyr Groysman på Marienborg.
  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd om salg af dødelig narko.
  • Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om medicin til muskelsvindspatienter.
  • Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) præsenterer en udvidelse af det danske pant- og retursystem.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00