Dagens overblik: Topøkonom advarer om farlig lønspiral

Inflationen risikerer at spinde endnu mere ud af kontrol, hvis de stigende priser fører til højere løn, advarer forskningschef i Rockwool Fonden. Her er dagens nyhedsoverblik.

Danskernes står til at opleve det største reallønstab siden 1950.
Danskernes står til at opleve det største reallønstab siden 1950.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik, der i dag står i inflationens tegn.

I dagens udgave af Børsen er der nemlig dyster læsning at finde for dem, der håber på, at de stigende priser snart rammer et loft og måske endda begynder at falde.

For i ifølge topøkonom Jan Rose Skaksen, forskningschef i Rockwool Fonden og tidligere vismand, er det næsten sikkert, at der kommer en "løn- og prisspiral i Danmark."

Den økonomiske logik er, at arbejdsmarkedet for tiden er temmelig overophedet. På den ene side mangler virksomhederne arbejdskraft. På den anden side ventes danskerne at opleve det største reallønstab siden 1950.

Derfor er kimen - ifølge Jan Rose Skaksen – lagt til, at danskerne vil kræve store lønstigninger i den kommende tid.

Hvis det ender sådan, vil det medføre en "selvforstærkende spiral," hvor stigende priser fører til højere løn, der fører til endnu højere priser – og dermed mere inflation.

"Nu er spørgsmålet mere, hvor kraftig løn- og prisspiralen bliver – og dermed hvor nemt det bliver at tøjle den igen," siger han til avisen.

Torben Tranæs, der er tidligere vismand og forskningsdirektør i tænketanken Vive, er mindre pessimistisk. Du kan læse om hans syn på problemerne i Børsens artikel.

Kritik af Løkkes skatteplan

Vi fortsætter i Berlingske, der i dag har skrevet en lang og kritisk artikel om Lars Løkke Rasmussen og Moderaternes nye skattepolitik. Den blev præsenteret på et pressemøde mandag.

Her er et hovedpunkt en ny såkaldt lønsumsafgit på lønninger under 191.000 kroner. Afgiften skal ifølge Moderaterne være minus 5,8 procent.

Ifølge økonomiprofessor Bo Sandemann vil den nye afgift dog især ramme "middelklassen."

"Noget af den her skat bliver nedvæltet i lønnen, og jo længere tid der går, jo mere vil den formentlig blive nedvæltet i lønnen. Det vil sige, at den vil ramme lønmodtagerne gennem en svagere lønudvikling," siger han.

Du kan selv dykke ned i hele udspillet her.

Har Mette Frederiksen fundet dagen, hvor hun udskriver valg?

Vi slutter dagens overblik på en - indrømmet - spekulativ note.

På Slotsholmen og omegn bliver der nemlig for tiden gættet heftigt på, hvornår Mette statsminister Frederiksen (S) bøjer sig for Radikales trussel om et mistillidsvotum og udskriver valg til Folketinget. Altingets læsere skal naturligvis ikke snydes for de seneste efterretninger.

Ifølge Weekendavisens normalt velorienterede politiske reporter Hans Mortensen arbejder statsminister Mette Frederiksen for tiden med en plan, hvor hun udskriver valg til Folketinget onsdag den 5. oktober. Det skriver han i en artikel, der er baseret på samtaler med regeringskilder ved Socialdemokratiets årsmøde, der blev afholdt i weekenden.

Han understreger, at meget stadig kan ændre sig, og at der fortsat er usikkerhed om planen, men at den lyder som følger:

“Statsministeren holder som planlagt sin tale ved Folketingets åbning tirsdag den 4. oktober. Derefter vil der efter normal procedure være den store åbningsdebat torsdag den 6. oktober. Det er her, De Radikale har bebudet at ville vælte regeringen, hvis den ikke forinden har udskrevet valg. Men der bliver ingen åbningsdebat, for den onsdag, der ligger imellem, altså den 5. oktober, indkalder Mette Frederiksen til pressemøde og udskriver valget."

Meldingerne er tæt på enslydende i en nyhedsanalyse i Politiken, der blev bragt mandag. Her skriver politisk reporter Kristian Klarskov, at der er socialdemokrater, som helst ser, at man udskriver man valg i forbindelse med lanceringen af den kommende økonomiske plan ved navn “Danmark kan mere III”.

"Andre taler for at udnytte selve åbningstalen som affyringsrampe. Der findes tilhængere af at beholde is i maven hele vejen til åbningsdebatten om torsdagen. Og andre igen, som har udset sig mellemdagen om onsdagen som den helt rigtige dag til at afværge Sofie Carsten Nielsens truende mistillidsvotum," skriver han.

Det sker i dag

  • Statsminister Mette Frederiksen (S) er fortsat i New York, hvor hun deltager i FN's Generalforsamling.
  • Folketingets Sundhedsudvalg har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om forbruget af opioider i Danmark. Det er klokken 14 på Christiansborg.
  • Justitsminister Mattias Tesfaye (S) og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) er kaldt i lukket samråd om Kærshovedgård. Det er klokken 14.30.
  • Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), transportminister Trine Bramsen (S) og skatteminister Jeppe Brus (S) præsenterer på et pressemøde i Københavns Lufthavn i Kastrup regeringens udspil “Grøn luftfart for alle”. Det sker klokken 14.30.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jan Rose Skaksen

Forskningschef, Rockwool Fondens Forskningsenhed
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1987), ph.d. (1991)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00