Dagens overblik: Uffe Elbæk spiller højt spil og peger på sig selv som statsminister

POLITISK OVERBLIK: Det er "en eksplosion i rød blok", at Alternativets leder melder sig som statsministerkandidat, siger kommentator, mens De Radikale taler positivt om det. Få dit morgenoverblik over dagens nyheder.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til dagens overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik.
Dagens store historie begyndte med et tweet tirsdag aften, som vakte mere end almindelig opsigt. Her skrev Alternativets leder, Uffe Elbæk, nemlig, at han ikke vil pege på Mette Frederiksen efter næste valg, men selv går efter statsministerposten.

Det får SF's Karsten Hønge til at kalde Elbæk desperat og beskylde ham for stemmemaksimering på en måde, som kan koste Mette Frederiksen (S) statsministerposten og forære den til Lars Løkke (V). Det gør han blandt andet i Politiken.

Her har Elbæk også en kronik, hvor han forklarer sig.

Radikale "kvitterer"
Der er mere positive toner fra Radikale, som for nylig selv blev sat uden for døren af Mette Frederiksen, og som netop er gået i valgforbund med Alternativet op til europaparlamentsvalget.
"Vi har sagt meget tydeligt, at vi har brug for en ny retning i dansk politik (...) Det ser jeg Alternativets melding som en opbakning til, og det vil jeg gerne kvittere for. Det synes jeg er helt rigtigt," siger gruppeformand Sofie Carsten Nielsen til blandt andre DR.

R vil dog stadig pege på Mette Frederiksen som kongelig undersøger i første omgang.

I S bliver meldingen modtaget med en afdæmpet reaktion.
"Det er tydeligt, at der er opbrud i det, man kalder de politiske blokke på begge sider. Og det understreger bare, at hvis man gerne vil have en anden politisk retning og en anden statsminister end Lars Løkke Rasmussen, så skal man stemme socialdemokratisk ved næste folketingsvalg," siger finansordfører Benny Engelbrecht (S) til DR.

Kommentatorer: Elbæk spiller farligt spil
Vi runder historien om Elbæks statsministerkanditatur af med et par analyser af den nye situation.
Politisk kommentator Michael Kristiansen taler i Tirsdagsanalysen på TV 2 News om "en eksplosion i rød blok", og Peter Mogensen mener, at "det sejler for Mette Frederiksen".
Berlingskes Thomas Larsen vurderer, at Elbæk kommer til at blinke før Frederiksen i kampen om, hvem der kan stå længst på sine krav. 
Og Politikens Anders Bæksgaard peger på, at andre partier har dårlige erfaringer med ikke at pege på en af de to oplagte statsministerkandidater, fordi vælgerne vil vide, hvad de får, før de sætter krydset. Han kalder Elbæks beslutning "farlig" for selve partiets eksistensgrundlag.
Flere analytikere minder om, at Mette Frederiksen stadig vil kunne blive statsminister, hvis de blå ikke kan samle flertal. Hun behøver nemlig ikke have 90 mandater i støtte – der må bare ikke være et flertal imod hende, og Elbæk har ikke sagt, at han direkte vil vælte hende.

Israel anklager dansk ngo for terrorstøtte
Regeringen i Israel mener, at Folkekirkens Nødhjælp og en række andre vestlige ngo'er yder indirekte støtte til terror. Det skriver Altinget.

I en rapport gennemgår regeringen, hvordan en række ngo'er bruger europæiske bistandsmidler til at finansiere palæstinensiske organisationer, som ifølge Israel sympatiserer med terror.

Folkekirkens Nødhjælp står for skud, fordi man er på listen over donorer af Palestinian Centre for Human Rights, der skulle have "forbindelser" til PFLP, som er på EU's liste over terrororganisationer.

Lisa Henry, der er landechef for Folkekirkens Nødhjælp i Israel og Palæstina, kalder det "meget alvorlige, men udokumenterede anklager".

Læs hele historien her.

24 skoler vil være med i forsøg med stopprøver
Undervisningsministeriet har tilbudt 44 skoler at deltage i et forsøg med sprogprøver, og 24 har sagt ja tak. Det skriver DR.

Sprogprøverne er en del af den politiske aftale mod såkaldte parallelsamfund, som regeringen tidligere på året indgik med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Fra skoleåret 2019/2020 bliver sprogprøver obligatoriske for alle skoler, hvor mere end 30 procent af eleverne bor i udsatte boligområder.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) kalder antallet af tilmeldte skoler "bragende flot".

Se, hvilke skoler der har meldt sig, på DR's liste her.

Ellemann forbyder Roundup efter første spiring
Regeringen vil lægge nye begrænsninger på landmændenes brug af det pesticid, der hedder glyfosat, bedre kendt som Roundup.

Hvor det tidligere var tilladt at bruge pesticidet indtil 30 dage før høsten, vil miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) gøre det forbudt efter første spiring hos afgrøder, som korn, ærter og maltbyg, der bliver spist af mennesker.
Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet til Ritzau ifølge JP.

Dansk Naturfredningsforening er dog ikke imponeret.

"Det kommer ikke til at gøre den store forskel. Det handler udelukkende om, at det bliver lettere at kontrollere det forbud, der allerede eksisterer," siger præsident Maria Reumert Gjerding.

Pape vil åbne arvepenge for velgørende fonde
Og så den sidste nyhed fra regeringen i dag – foreløbig: I dag står millioner af kroner hos velgørende organisationer og fonde uden at kunne blive brugt. For organisationerne får penge fra folk, der testamenterer deres arv, men som glemmer at skrive specifikt i testamentet, at pengene skal gå til det velgørende arbejde. Og så må fonden ikke bruge pengene.
Den regel vil justitsminister Søren Pape Poulsen nu lave om, og han regner med fuld opbakning fra Folketinget.
"Jeg har meget svært ved at forestille mig, at noget parti i Folketinget vil være imod det," siger han til Radioavisen.

Det sker i dag

11.45 Løkke forbereder EU-topmøde om migration
Statsministeren deltager i møder i Udenrigspolitisk Nævn og Europaudvalget forud for EU-topmødet 28. juni om EU's kurs i forhold til migration.

13.15 Pape i samråd om rockerborge
Søren Pape Poulsen (K) skal som justitsminister redegøre for kommuners udfordring med at nedlægge forbud mod rockerborge.

16.00 Dom i sag om bestikkelse
Der falder dom i sagen, hvor offentligt ansatte i Region Sjælland og Rigspolitiets IT-direktør er anklaget for at have taget imod bestikkelse fra IT-selskabet Atea.

Samuelsen er vært for Ukraine-konference
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) holder sammen med Ukraines udenrigsminister en konference i København om udfordringerne i landet. Ministre fra EU, Nato-lande og G7-lande deltager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00