Dagens overblik: V-ordfører ønsker stop for Støjbergs stramningspral

OVERBLIK: Venstres Martin Geertsen har fået nok af partikollega Inger Støjbergs pral om antallet af udlændingestramninger. Og så vil Socialdemokratiet have regeringen til at tage imod de allersvageste kvoteflygtninge. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

God dag og velkommen til en stille nyhedsdag i dansk politik.

Dagens politiske nyheder består hovedsageligt af opfordringer til Venstres Inger Støjberg, og den første opfordring kommer endda internt fra en partifælle i Venstre.

Det bør ikke fejres med kage og pral, når udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg præsenterer stramninger på udlændingeområdet. Sådan lyder kritikken fra Støjbergs partikollega Martin Geertsen, bolig, innovations- og ligestillingsordfører for Venstre. Det skriver TV 2.

Det er ikke kun fejringen af udlændingestramningerne, der har taget overhånd, lyder det fra Søren Pinds afløser i Folketinget. Det er også mængden af nye love samt fokusset på antallet af lempelser, som den forrige regering foretog, der frustrerer Martin Geertsen.

"Som liberal må udgangspunktet være, at jo mindre lovgivning man har, jo bedre er det," siger Venstre-manden, der i samme moment lægger op til en intern diskussion af udlændingepolitikken.

"Betyder det, at vi ikke skal have lovgivning? Nej. Da man i 2015 havde tusindvis af flygtninge, der spadserede rundt på danske motorveje, krævede det lovgivning og en stram udlændingepolitik. Men jeg synes, vi bør genbesøge vores ideologiske ophav og altid spørge os selv: Er der behov for det her? Og det synes jeg, vi har glemt i iveren efter at prale med, hvor meget vi har lovgivet," siger han.

S: DK bør tage imod svage kvoteflygtninge
Som lovet runder vi lige en opfordring mere til Inger Støjberg.

Denne gang er det Socialdemokratiet, der beder Støjberg og resten af regeringen om at åbne op for, at Danmark kan tage imod de allersvageste kvoteflygtninge.

Opfordringen kommer i kølvandet på, at Berlingske onsdag kunne fortælle, at antallet af flygtninge, der i årets første fem måneder har fået opholdstilladelse, er lavere end længe set. I alt har 581 flygtninge indtil videre fået grønt lys til at blive i Danmark.

Derfor mener Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye, at Danmark nu igen bør begynde at tage imod den lille gruppe af de allersvageste kvoteflygtninge, som ikke kan få den nødvendige behandling i flygtningelejrene. Det skriver DR.

Inger Støjberg skal efter sommerferien beslutte sig for, hvor mange flygtninge Danmark kan tage imod, og der håber Mattias Tesfaye, at ministeren vil åbne for den lille gruppe af flygtninge. Det er dog ikke ensbetydende med, at Mattias Tesfaye mener, at Danmark igen skal begynde at tage imod kvoteflygtninge, forklarer Socialdemokraten.

"Man skal huske på, at udfordringerne med integrationen i Danmark bliver ikke afgjort af, at det går op et enkelt år eller ned et enkelt år. Det bliver det af tilstrømningen i et årti eller to," siger han til DR.

Socialdemokratiets forslag møder allerede nu modstand i Venstre, hvor udlændingeordfører Marcus Knuth afviser forslaget blankt. "Det kan lyde hårdt, men vores øverste prioritet er at sikre, at vi har færrest mulige integrationsproblemer i Danmark. Derfor holder vi fast i et nej til alle former for kvoteflygtninge".

Ny efterretningstjeneste skal bremse bandevold
Vi slutter nyhedsoverblikket med en tur ud i de danske fængsler. Her skal der oprettes en ny efterretnings- og sikkerhedsorganisation, der skal skabe bedre mulighed for blandt andet at risikovurdere de indsatte fra bandemiljøet. Det fortæller Kriminalforsorgens direktør, Thorkild Fogde, til Kristeligt Dagblad.

Den nye efterretningstjeneste skal være med til at dæmme op for bandemedlemmernes voldelige overfald mod fængselsbetjentene.

Forslaget får ros fra Fængselsforbundets formand Kim Østerbye.

"Det er ikke, fordi vi ikke samler erfaringer om de indsatte i dag, men det er ikke konsistent og en smule tilfældigt, hvordan det sker. For os som personale vil det være en sikkerhed, at man har bedre styr på fangerne, sådan at man træffer de rigtige beslutninger," siger han.

Efterretningstjenesten er et blandt flere forslag i et samlet oplæg, som Kriminalforsorgens direktør efter sommerferien skal præsentere for regeringen, DF og Socialdemokratiet, der står bag den seneste fængselsaftale.

Det sker i dag:
Kl. 00.01: Mange af de unge, der har søgt ind på en videregående uddannelse efter sommerferien, kommer formentligt ikke til at gå tidligt i seng i dag. Efter midnat frigives karakterkravene til de videregående uddannelser nemlig. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00