Dagens overblik: Vestegnsborgmestre sår tvivl om nyt S-udspil

OVERBLIK: "Det vil aldrig kunne lykkes", siger Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S) om en afgørende del af Socialdemokratiets nye store valgoplæg om udlændinge. FN sår også tvivl om det nye udspil. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: /ritzau/Mads Claus Rasmussen
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til endnu en dag i dansk politik.

Ligesom i går fylder Socialdemokratiets nye store valgoplæg om udlændinge en del i det politiske nyhedsbillede denne tirsdag morgen, hvor reaktionerne er strømmet ind fra politiske med- og modspillere samt eksperter.

Ude på den københavnske vestegn får forslaget en kølig modtagelse blandt Socialdemokratiets egne borgmestre.

Det skriver Berlingske.

I de tre socialdemokratisk-ledede kommuner Ishøj, Hvidovre og Brøndby sås der nemlig tvivl om en del af Socialdemokratiets nye udspil. I udspillet lægger partiet op til, at indvandrere, der har været på kontanthjælp i lang tid, eller er på integrationsydelse, skal aktiveres i 37 timer om ugen, hvis de fortsat skal have ret til deres ydelser. Socialdemokratiet vurderer selv, at det vil dreje sig om 30.000 borgere, og det bliver op til kommunerne at sikre, at opgaven bliver løst.

"Det vil aldrig kunne lykkes. Selvfølgelig vil man kunne nå et stykke vej, hvis de økonomiske forudsætninger er til stede, men det når aldrig helt igennem. Det har vi også set med nyttejob. Vi har ganske vist også haft nyttejob i Ishøj, men slet ikke så mange, som der var lagt op til i sin tid. Vi har ikke økonomi til at sætte flere hundrede personer i aktivering 37 timer om ugen," siger Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S) til Berlingske.

Medier: Skatteaftale på trapperne
Spørgsmålet om en skatteaftale var anledning til en del drama før juleferien og efterfølgende en stor undskyldning fra Liberal Alliances politiske leder Anders Samuelsen, da det kort tid efter nytår stod klart, at der ikke kom en aftale.

Men nu sker der måske alligevel noget på skatteområdet. Ifølge Børsen og Berlingske er regeringen og Dansk Folkeparti nemlig tæt på enighed om en ny skatteaftale. Begge aviser skriver, at aftalen lægger op til at sænke skatten for de lavest lønnede. Derudover skal den også løse det såkaldte samspilsproblem på pensionsområdet ved blandt andet at indføre et fradrag for indbetalinger til pensionsopsparinger.

Ifølge Berlingske vil aftalen blive præsenteret i løbet af de kommende dage, når partierne er blevet enige om de sidste detaljer.

Mette Frederiksens nye penneven
Tilbage til reaktioner på Socialdemokratiets nye udspil, der bliver godt modtaget af Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Han vil dog ikke vente med at sætte gang i Socialdemokratiets forslag til efter et folketingsvalg, skriver DR Nyheder.

Han vil derfor sende et brev til Mette Frederiksen og efterspørge handling nu.

"Vi skal se det, som noget vi skal arbejde med nu. Jeg vil skrive et brev til Mette Frederiksen og spørge hende og den øvrige socialdemokratiske ledelse, om vi ikke skal lave et samarbejde og få det her fra ord til handling så hurtigt som muligt og ikke vente til efter valget," siger Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder.

FN's rolle
Ligesom S-borgmestrene på Vestegnen ikke er sikre på, at de kan løfte deres del af Socialdemokratiets udspil, er der også tvivl fra FN's side. Ifølge S-udspillet skal FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) tage sig af de afviste asylansøgere, der sendes til et modtagecenter i Nordafrika. 

Men det er ikke sikkert, at UNHCR kan løfte den rolle, skriver Berlingske

"Ligesom vi ikke kan sige til Danmark, at her er 1.000 flygtninge, som I skal huse, kan vi heller ikke sige til et land i for eksempel Afrika, at de skal tage sig af flygtninge, der har søgt asyl i Danmark," siger Elisabeth Haslund, der er talskvinde for UNHCR i Danmark.

Dagens analyse
Altingets politiske kommentator Erik Holstein har set nærmere på det nye valgoplæg fra Socialdemokratiet i en analyse på Altinget:

"Det bliver interessant at se, om også en statsminister Mette Frederiksen tør gå dansk enegang. Eller om hun vil bøje af, som Venstre gjorde, selvom partiet før valget havde rettet en sønderlemmende kritik mod ”konventionsregimet", skriver han blandt andet.

Læs hele analysen her.

Samuelsen besøger Rusland
I sidste uge var udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i USA for at besøge sin amerikanske kollega. I denne uge er turen gået østpå, hvor han tirsdag og onsdag besøger Moskva og blandt andet skal mødes med sin russiske kollega Sergej Lavrov.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Anders Samuelsen vil benytte besøget til at løfte en pegefinger overfor Rusland i forhold til landets aggression i Ukraine og dets adfærd i Baltikum og Østersøen.

Men der også mindre kritiske emner på agendaen, når de to udenrigsministre skal mødes:

"Samtidig skal vi selvfølgelig også tale om de områder, hvor der er rum for dansk-russisk samarbejde. Det gælder f.eks. i Arktis, hvor Danmark, Rusland og de øvrige arktiske stater ønsker at fastholde og styrke en fredelig og økonomisk bæredygtig udvikling af regionen. Og det er også i den optik, at jeg skal deltage i det dansk-russiske regeringsråd. Det handler om at hjælpe danske virksomheder med at få de bedst mulige betingelser for at drive forretning i Rusland til gavn for Danmark og dansk erhvervsliv," siger Anders Samuelsen.

Det sker i dag
Der er møde i folketingssalen, hvor der blandt andet skal stemmes om stramninger for ægtefællesammenføring. Et andet forslag, der skal behandles, drejer sig om en officiel undskyldning til tidligere beboere på de 19 børnehjem beskrevet i Godhavnsrapporten fra 2011.

Derudover er der et samråd i dag, hvor uddannelsesminister Søren Pind (V) er kaldt i lukket samråd om kvaliteten i pædagoguddannelsen, hvor han skal oplyse, hvordan han vil få uddannelsens kvalitet til at stige.

Nede i Bruxelles fremlægger EU-kommisionen sin strategi for EU-udvidelse i Vestbalkan. Landene Montenegro og Serbien kan blive medlemmer inden 2025.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00