Dagens valgoverblik: Løkke vil hæve cigaretpriserne, og erhvervslivet drømmer om bred regering over midten

NYHEDSOVERBLIK: Venstre varsler nu stigende cigaretpriser, Dansk Folkepartis ledelse møder intern kritik, og topcheferne i dansk erhvervsliv foretrækker en blå-rød regering. Få dagens politiske nyhedsoverblik.

Venstre kommer til at give et svar i valgkampen på, hvad en pakke cigaretter bør koste, lover partiets formand Lars Løkke Rasmussen (V). 
Venstre kommer til at give et svar i valgkampen på, hvad en pakke cigaretter bør koste, lover partiets formand Lars Løkke Rasmussen (V). Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Arp

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik her præcis en uge efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskrev folketingsvalget til afholdelse 5. juni.

Og vi starter netop ud med Lars Løkke Rasmussen, der nu varsler højere cigaretpriser.

Løkke har tidligere tilkendegivet, at der i regeringen har været nogle ”ideologiske barrierer”, som gjorde det svært at forhøje priserne, men han lover nu et svar fra Venstre i løbet af valgkampen:

”Jeg har stået i spidsen for en regering med tre partier, der ikke har kunnet levere et samlet svar på det. Det kan Venstre. Og det kommer vi også til, inden danskerne skal til stemmeurnerne,” sagde statsministeren på et vælgermøde mandag ifølge Jyllands-Posten.

Venstre har ikke tidligere ønsket at lægge sig fast på, hvad en pakke cigaretter skal koste, og V-formanden afviser stadig at komme med et konkret bud lige nu.

Konservative ønsker at hæve prisen på en pakke cigaretter fra 40 kroner til 60 kroner, Liberal Alliance vil ikke røre ved afgiften, mens Dansk Folkeparti vil lade den stige i takt med inflationen.

I den røde blok vil alle partier på nær Socialdemokratiet have, at en pakke cigaretter skal koste 60 kroner eller mere.

Læs hele historien her.

DF-toppen kritiseres af egne folketingsmedlemmer
Vi bliver i den blå blok, hvor Dansk Folkepartis ledelse nu møder kritik fra en række af partiets egne folketingsmedlemmer for ikke at have vist nok kant til regeringen gennem den seneste valgperiode og for ikke at være god nok til at markedsføre partiets politiske sejre.

Det skriver Politiken.

En af kritikerne er fiskeriordfører Ib Poulsen, der blandt andet fremhæver episoden, hvor Lars Løkke Rasmussen efter interne uenigheder rejste til Marokko for at underskrive FN’s migrationspagt:

”Jeg mente, at hvis Løkke gik ned og skrev under på den erklæring, skulle han have haft at vide, at han kunne udskrive valg, når han kom hjem igen. Den går virkelig imod det, vi står for,” siger Ib Poulsen.

Kritikken kommer i kølvandet på yderligere tilbagegang i meningsmålingerne for Dansk Folkeparti, der i det seneste snit af målinger opnåede en opbakning på 13,6 procent – et fald på 7,5 procentpoint siden valget i 2015.

Også skatteordfører Dennis Flydtkjær og medieordfører Morten Marinus kritiserer DF-ledelsen, der dog selv afviser, at partiet mangler politisk kant.

Læs hele historien her.

Dansk erhvervsliv drømmer om SVKR-regering
En regering med Venstre, Socialdemokratiet, Konservative og Radikale.

Det vil ifølge et flertal i dansk erhvervsliv være den mest optimale regeringskonstellation, hvis målet skal være et sundt og levedygtigt dansk erhvervsliv.

Det viser en meningsmåling blandt 450 danske topchefer, som Greens Analyseinstitut har foretaget for Børsen.

Således svarer 37 procent af topcheferne, at en bred SVKR-regering vil være at foretrække. Administrerende direktør i tøjkoncernen DK Company Jens Poulsen er en af dem:

”Vi har brug for en regering, der kan handle, og det kunne være spændende, hvis man for en gangs skyld kunne lave en SV-baseret regering, der kan gennemføre de reformer, som samfundet og dansk erhvervsliv har brug for,” siger han til Børsen.

Den nuværende VLAK-konstellation med støtte fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige opnår opbakning fra 25 procent af topcheferne og kommer dermed ind på andenpladsen hos erhvervslederne, mens en smal S-regering kun får opbakning fra fire procent.

Læs hele historien her. 

S-forslag om velfærdslov møder kritik
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen kom lidt forsinket ind i valgkampen på grund af sygdom, men kunne så mandag præsentere partiets første egentlige valgudspil på et pressemøde i Herlev.

Her foreslog partiet både et loft over det offentliges brug af konsulentydelser, ligesom Frederiksen tog initiativ til at indføre en velfærdslov, som skal binde et bredt flertal på Christiansborg til at lade udgifterne til velfærd følge det såkaldte demografiske træk, altså det stigende antal børn og ældre.

Men den idé møder nu undren og kritik.

En velfærdslov vil nemlig kunne enten sløjfes eller omgås af et flertal af partierne, og forslaget har derfor primært ”symbolsk karakter”, mener Roger Buch, der er chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole:

”Der er så meget elastik i det her, hvor man kan flytte rundt på pengene, så det er altså ikke sikkert, at pengene bliver til ekstra velfærd. Der er mange elastiske talkneb, der kan få ting til at se anderledes ud, end de virkelig er,” siger han til Berlingske.

Også Enhedslisten kritiserer S-udspillet, som ifølge partiets politiske ordfører Pernille Skipper ikke er ambitiøst nok.

Læs mere, og få hele historien her.

Læs også

Rundspørge sår tvivl om fælles rød klimafront
Miljø og klima er ifølge vælgerne det vigtigste emne i den igangværende valgkamp, men der er på Christiansborg uenighed om, hvordan klimaudfordringerne skal løses.

Det gælder også i rød blok, viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget.  

På trods af at Socialdemokratiet og Mette Frederiksen fører valgkamp på mere ambitiøse klimaløsninger i rød blok, viser rundspørgen nemlig, at Socialdemokratiet er mere enig med Venstre end de andre røde partier på den grønne dagsorden.

Socialdemokratiet og Venstre svarer således ens eller næsten ens på samtlige af de 13 klimaudfordringer, som de er blevet præsenteret for, mens Socialdemokratiet kun svarer det samme som Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet på seks områder.

Socialdemokratiet er blandt andet imod afgifter på flybilletter og røde bøffer, hvilket de øvrige røde partier alle er for.

Altinget: energi og klima kunne også i sidste uge fortælle, at regeringen og Socialdemokratiets konkrete klimaforslag giver den samme CO2-reduktion. Læs den historie her. 

Det sker i dag:

  • Klokken 17.30: Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Magisterforening inviterer til klimavalgmøde på Islands Brygge i København. Debatpanelet består af Pelle Dragsted (EL), Carl Valentin (SF), Mette Reismann (S), Nikolaj Bøgh (K) og Paw Karlslund (DF).
  • Klokken 17.45: Den Grønne Studenterbevægelse og Cyklistforbundet arrangerer valgdebat om grøn transport på Dansk Arkitektur Center i København, og i debatpanelet er kandidaterne: Pernille Rosenkrantz-Theil (S), Peter Skaarup (DF), Kasper Nordborg Kiær (SF), Jan E. Jørgensen (V), Anders Johansson (K), Mette Anneli Rasmussen (R) og Rune Lund (EL).
  • Klokken 18.00: Vartov i København slår dørene op for valgkampsdebat med Martin Henriksen (DF), Ida Auken (R), Martin Geertsen (V), Kashfir Ahmad (Å), Martin Ancher (LA), Simon Simonsen (S), Helle Rosenving (NB), Marie Høgh (K) og Isabella Arendt (KD).
  • Klokken 19.23: Christiansborg slår dørene op til borgerdialog-møde forud for europaparlamentsvalget. Der afsluttes med paneldebat med spidskandidaterne, som bliver sendt på Folketingets TV og TV 2.

Det sker hos Altinget i morgen:

  • Klokken 8.30-9.30: Morgendebat: Hvilket EU vil vi have?
  • Klokken 9.00-10.30: Sundhedspolitisk valgdebat

Få flere informationer om Altingets arrangementer her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00