Stort flertal af danskerne vil hæve cigaretpris til 60 kroner

MÅLING: Prisen på en pakke cigaretter skal sættes op med 50 procent, så den koster 60 kroner. Det mener et markant flertal af danskerne ifølge ny måling. Statsministeren forventer at diskutere cigaretpriser i valgkampen.

Prisen på cigaretter skal i vejret, hvis vi skal forebygge rygning hos unge, mener eksperter. Danskerne er positive, men politikerne tøver.
Prisen på cigaretter skal i vejret, hvis vi skal forebygge rygning hos unge, mener eksperter. Danskerne er positive, men politikerne tøver. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Et klart flertal af danskerne går ind for at hæve prisen på en pakke cigaretter til 60 kroner fra de nuværende cirka 40 kroner. Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten. 

Samtidig lægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et interview med Altinget op til, at cigaretpriserne kan blive et tema i den forestående valgkamp.

"Jeg vil tro, at vi kommer til at tale om det senere, både i valgkampen og efter næste valg," siger Løkke i et podcastinterview om regeringens sundhedspolitik. 

Han understreger dog, at en forhøjelse af prisen ikke er en del af regeringens politik:

"I den her regering, i den sammensætning, den har nu, er der nogle ideologiske barrierer," siger han.

Læs også

Venstre har ikke lagt sig fast på en konkret pris, siger sundhedsordfører Jane Heitmann (V) i en kommentar.

LA: Skatter og afgifter skal ned
Forebyggelseseksperter er enige om, at prisen er det mest effektive instrument til at stoppe tilvæksten af især unge rygere. Stadig flere af Folketingets partier har derfor erklæret sig parate til at hæve afgifterne på cigaretter markant. Blandt andet har De Konservative meldt ud, at de ønsker et prishop. 

Regeringspartneren Liberal Alliance er imidlertid imod:

"Vi mener ikke, man skal bruge afgifter og skatter til at bestemme, hvordan folk skal leve deres liv, så længe det, de foretager sig, kun påvirker deres egen krop," siger sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA). 

Er I den ideologiske barriere i regeringen?

"Ja, det er vi vel."

Socialdemokratiet har i lighed med Venstre ikke gjort sin stilling op:

"Vi har ikke haft en fornyet drøftelse i partiet af, hvad prisen skal være," siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Klassisk lurepasning
Når Venstre og Socialdemokratiet ikke vil komme med et konkret bud på, hvad en pakke cigaretter skal koste, handler det om den tilstundende valgkamp, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

"Det er klassisk lurepasning før valget. For selvom der er bred opbakning til at hæve prisen, risikerer man selvfølgelig, at inkarnerede rygere reagerer negativt," siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed. Her kan du blandt andet læse flere kommentarer fra sundhedsordførerne fra Venstre, DF og Socialdemokratiet og se et diagram over vælgernes holdning til cigaretpriserne fordelt på politisk tilhørsforhold. 

Dokumentation

Sådan har vi spurgt

Det er blevet foreslået at sætte prisen på en pakke cigaretter op til 60 kr. Er du tilhænger eller modstander af det forslag?

  • Tilhænger
  • Modstander

Se figur over svarene i Norstat-målingen på Altinget: sundhed


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

May-Britt Kattrup

Fhv. MF (LA), direktør i N.K. Investering
civiløkonom, HD (A) (CBS)