Dagens valgoverblik: Topchefer dybt bekymrede over valgkampen

OVERBLIK: Danske erhvervsledere savner, at politikerne taler mere om, hvordan de vil tjene penge til landet, fremfor hvordan de vil bruge dem. Røde partier vil stoppe hjemsendelser til Syrien, og DF vender rød blok ryggen. Få hele overblikket her.

Godmorgen og velkommen til onsdagens valgoverblik.

Vi lægger ud med historien om, at flere af landets største virksomheder nu melder sig på banen i valgkampen for at advare om en politisk debat på afveje.

Ifølge Berlingske mener flere af lederne i de store koncerner, at partierne i valgkampen, anført af Socialdemokratiet og Venstre, i alt for høj grad diskuterer, hvordan de vil bruge pengene fra det økonomiske råderum, fremfor hvordan de vil tjene penge ind til råderummet.

”Jeg har i valgkampen hørt på kommende ledere af dette land, som har haft masser af taletid. Der er ikke meget, der bare minder om en seriøs debat på dette område. Det er stærkt bekymrende,” siger koncerndirektør i TDC Jens Aaløse til avisen.

Flere af erhvervslederne kritiserer desuden politikernes perspektiver i debatten om forskning, uddannelse og klima. Den øverste chef i Grundfos, Mads Nipper, kalder blandt andet valgkampens klimadebat for ”tandløs”.

Røde partier vil stoppe hjemsendelse af syrere
Der venter formentlig Socialdemokratiet endnu en kamp om udlændingepolitikken efter valgkampen. Radikale, Alternativet og Enhedslisten vil sætte en stopper for muligheden for at tvangshjemsende syriske flygtninge.

Det skriver Altinget.

På trods af advarsler fra blandt andre Dansk Flygtningehjælp og FN’s Flygtningehøjkommissariat var Radikale ellers i 2015 med til at stemme for den lov, der gav mulighed for hjemsendelser.

Men den lov bakker partiet ikke op om længere.

”Vi har aldrig været tilhængere af den lovgivning. Den er resultatet af et kompromis, og det har aldrig været vores politik,” siger Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg, til Altinget. 

Enhedslisten stemte imod loven fra 2015. Det samme gjorde SF, som i et skriftligt svar til Altinget åbner for, at der bør laves mere specifikke retningslinjer, når det handler om at vurdere, hvorvidt et hjemland er stabilt nok til at sende flygtninge tilbage.

Læs hele historien her:

 

Fagforbund opfordrer S til at lempe udlændingepolitikken
Både FOA og Dansk Socialrådgiverforening mener, at det er forkert, Socialdemokratiet har låst sig så fast på den aktuelt førte udlændingepolitik.

Det skriver Politiken her til morgen.

Forbundene frygter blandt andet, at Mette Frederiksens afvisning af lempelser kan risikere at låse positionerne i rød blok og dermed gøre en regeringsdannelse umulig.

FOA’s formand, Mona Striib, fortæller desuden til avisen, at hun er dybt uforstående over for Socialdemokratiets linje i udlændingedebatten.

”Når man går ind for paradigmeskiftet, har man ikke øje for for eksempel FOA’s medlemmer, hvor vi har over 10.000 med anden etnisk herkomst. 6.000 af dem arbejder på social- og sundhedsområdet,” siger Mona Striib.

Thulesen Dahl vender ryggen til Mette Frederiksen
Hvis Mette Frederiksen skal erhverve sig pladsen som statsminister, kan det kun være med DF ombord, hvis der er tale om en SV-regering.

Det fortæller DF-formand Kristian Thulesen Dahl til Børsen, som dermed trækker en streg i sandet efter mange års tilnærmelse mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

”Det står mere og mere klart, at den tanke, som nogle måske har haft, om at Dansk Folkeparti måske ville kunne komme ind og ligesom fjerne nogle af de mange faste ting, hendes støttepartier ville komme og kræve – den styrke ser vi ikke ud til at få i valget," siger Kristian Thulesen Dahl til avisen.

Han afviser altså at bakke op om Socialdemokratiets hidtidige strategi om efter et valg at kunne føre økonomisk politik med rød blok og stram udlændingepolitik med blå blok.

Pape afviser Venstres velfærdsløfte
Står det til Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, kommer Venstres løfte om 69 milliarder kroner til velfærd ikke til at blive gennemført.

Det fortalte K-formanden tirsdag til et vælgerarrangement hos Altinget.

”Det kommer ikke til at stå i noget regeringsgrundlag, vi er med i. Det er Venstres løfte, ikke vores. Jeg har givet et skatteløfte i stedet for. Danskerne skal have lov til at beholde nogle flere af deres egne penge selv,” siger Søren Pape Poulsen.

Han påpeger, at hele diskussionen om velfærd, i hans optik, er kørt helt af sporet og understreger, at alle borgere i landet burde være taknemmelige for at leve i et land som Danmark.

Han afviser også definitivt, at Konservative vil pege på en SV-regering og gør det klart, at der snarere er brug for et ”troværdigt borgerligt projekt”.

Inger Støjberg kritiseres for at sikre landbrug billig arbejdskraft
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) møder hård kritik fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF.

Det skyldes, at hun via en bekendtgørelse uden om et flertal i Folketinget har udvidet dansk landbrugs muligheder for at bruge billig udenlandsk arbejdskraft.

Det skriver Avisen Danmark ifølge Ritzau.

Socialdemokraternes ordfører for social dumping og udlændinge, Mattias Tesfaye, kalder Inger Støjbergs ageren for ”løndumping” og er stærkt utilfreds med, at ministeren er gået imod ”et åbenlyst flertal” i Folketinget.

Det sker i dag:

  • Klokken 8.30: Morgendebat i Altingets gård, hvor kandidater til Europa-Parlamentet diskuterer klimapolitik og det digitale område.
  • Klokken 14.00: Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen tørner sammen i direkte duel i Aabenraa. Debatten vil blive modereret af Avisen Danmarks politiske redaktør Thomas Funding.
  • Klokken 18.30: Mød partierne: Kristendemokraterne. Kom til vælgermøde i Altingets gård, hvor du blandt andet kan møde Stig Grenov.

Forrige artikel Snit af meningsmålinger: DF står til dårligste valgresultat siden 1998 Snit af meningsmålinger: DF står til dårligste valgresultat siden 1998 Næste artikel Hvad vil Kristendemokraterne? Mød partiet i Altingets gård i aften Hvad vil Kristendemokraterne? Mød partiet i Altingets gård i aften
Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

INTERVIEW: Nye tal viser, at danske skolebørn fortsat er europamestre i druk. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ønsker et opgør med en usund alkoholkultur. Højere afgifter og aldersgrænser virker, men det er op til politikerne, hvilke værktøjer der skal i brug, siger han.