Dan Jørgensen forventer gaslækage i Østersøen varer mindst en uge

Det er svært at stoppe lækagen fra Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersøen, fortæller klimaminister Dan Jørgensen. Umiddelbart er lækagen langt værre for klima end miljø og havdyr.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Morten ØyenHjalte T. H. Kragesteen

Det er svært at gøre noget ved det boblende hav af gas i Østersøen.

Det fortalte klimaminister Dan Jørgensen (S) på et pressemøde tirsdag aften, hvor han sammen med statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Morten Bødskov orienterede om situationen ved gasledningerne i Østersøen.

"Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvor længe lækagerne vil stå på, men at der er tale om mindst en uge,” sagde Dan Jørgensen og tilføjede:

”Myndighederne ser på om de kan inddæmme lækagerne, men det er meget, meget svært. Vi er ikke optimistiske.”

På pressemødet fortalte regeringens ministre, at lækagen skyldes eksplosioner, der er sket ved ”bevidste handlinger” og ikke ved uheld.

Rigtig meget gas på vej ud

Den særlige situation har fået myndighederne til kræve kritiske forsynings- og energiselskaber går i såkaldte ”orange beredskab”, som er det næsthøjeste sikkerhedsniveau.

Ifølge Energistyrelsen har både Nord Stream 1 og Nord Stream 2 været gasfyldte, selvom de ikke var i brug, da eksplosionerne skete. Men da gassen løber helt fra Rusland til Tyskland, er der rigtig meget gas, der nu er på vej ud.

Tirsdag offentliggjorte Forsvaret billeder og en video af gassen, der når op til havoverfladen og bobler. Da der er tale om metangas, der slipper ud i atmosfæren, har det en klimabelastende effekt.

Kraftig drivhusgas

Metangas er en meget kraftigere drivhusgas for atmosfæren end CO2. Energistyrelsen er i gang med at vurdere klimaeffekten fra lækagen, lyder det fra styrelsen.

Læs også

Energistyrelsen skriver også i en skriftlig kommentar, at den umiddelbare vurdering er, at lækagen blot vil påvirke miljøet lokalt, hvilket betyder, at det alene er området, hvor gasfanen i vandsøjlen befinder sig, som vil blive påvirket.

Hans Sanderson, der er seniorforsker ved Aarhus Universitet, har været med til at udarbejde miljøvurderingerne bag de to gasrør i Østersøen. Han fortæller til Altinget, at han ikke for nuværende er bekymret for havmiljøet.

”Jeg vil ikke ligge søvnløs over det her,” siger han.

Ingen store konsekvenser for miljø og dyr

Samme melding kommer fra Stiig Markager, der er professor ved Aarhus Universitet.

”Min vurdering er, at det ikke vil have nogen konsekvenser. Metan er et naturligt stof, der hele tiden frigøres i mindre mængder fra havbunden. Det er således ikke fremmed for det marine miljø,” siger han.

Heller ikke havpattedyrene – såsom marsvin og gråsæl – står til at lide overlast, lyder det fra Signe Sveegaard, der er seniorrådgiver ved Aarhus Universitet.

”Der er en forbudszone på fem sømil lige nu, så det er ret lokalt. Og man ved fra tidligere undersøgelser, at havpattedyr er ret gode til at flytte sig, hvis der er lokale midlertidige forstyrrelser,” siger hun.

Heller ikke de fisk, der fanges i Østersøen, skal man umiddelbart frygte for at spise i den kommende tid. DTU Fødevareinstituttet har nemlig lavet allerede en foreløbig vurdering til Fødevarestyrelsen om situationen, fortæller direktør, Christine Nellemann.

”DTU Fødevareinstituttet forventer ikke, at det vil påvirke fødevaresikkerheden. Vi mener ikke, at det er skadeligt at spise fisk fra det her område,” siger hun og fortsætter:

”Men det er en meget hurtig vurdering, hvilket vi naturligvis tager forbehold for.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00