En helt ny slags skat? Klimapenge til ulande skal findes på "innovative" måder, siger Dan Jørgensen

Vi skal finde penge via "innovative kilder" for at skaffe flere penge til at håndtere klimaforandringerne i udviklingslandene, sagde udviklingsministeren på Verdensmålsugen. Det kan for eksempel være internationale skatter på skibsfart.

Christina Houlind

Ulandsbistanden er ikke det eneste sted, hvor der kan og skal hentes klimapenge til udviklingslandene.  

Sådan lød det fra Dan Jørgensen (S), minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, da han tirsdag var med til at åbne Verdensmålsugen i Fællessalen på Christiansborg. 

"Der er masser af indsatser, vi vil lave, og mange af dem vil knytte sig til at tilvejebringe klimafinansiering af forskellige innovative kilder, som ikke kommer fra udviklingsmidlerne," sagde han.  

Vi skal selvfølgelig også kigge efter innovativ finansiering gennem skatter og afgifter. Det bliver en hoveddagsorden frem mod COP28

Her nævnte ministeren blandt andet internationale skatter på skibsfart, som en mulig kilde til at betale for den fond, verdens lande er blevet enige om at lave for at sikre økonomisk støtte til de lande, som bliver ramt af tab og skader som følge af klimaforandringerne.  

“Vi har i den danske regering ikke fastlagt, hvad vi vil støtte endnu, men vi har sagt, vi gerne vil være med til at afsøge innovative midler. Det kunne være internationale skatter på for eksempel skibsfart eller andet, der har været diskuteret," sagde han.

I sin tid som klimaminister ønskede Dan Jørgensen sig også globale afgifter på skibsfart. Dengang var der tale om en CO2-afgift på shippingbranchens udledninger. Han mente dog ikke, at det var realistisk, at FN’s søfartsorganisation, IMO, kunne nå at indføre det i tide. Derfor endte det i stedet med en CO2-afgift i EU-regi gennem kvotesystemet.