Danmark en del af Macrons nye forsvarssamarbejde

MODSVAR: Danmark og ni andre europæiske lande, der ønsker at tage aktivt ansvar for Europas sikkerhed, etablerer i dag et nyt forsvarssamarbejde. Det er sat i søen af Frankrigs præsident Macron som reaktion på USA's vaklende støtte til Nato.

Foto: AP Photo/Francois Mori
Andreas Krog

I dag mødes EU-landenes forsvars- og udenrigsministre i Luxembourg til et af deres faste rådsmøder. Når mødet er færdig i eftermiddag, vil Danmarks forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) sammen med sine kolleger fra ni andre EU-lande trække ind i et tilstødende lokale for at underskrive en hensigtserklæring om at etablere et nyt bilateralt forsvarssamarbejde kaldet European Intervention Initiative (E2I). Det oplyser Forsvarsministeriet til Altinget: forsvar.

Det er Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, der har taget initiativ til at etablere samarbejdet. Og deltagerlandene er da også nøje udvalgt af Macron og den franske regering, ud fra hvorvidt Frankrig vurderer, at landene har evnen og viljen til at tage aktivt ansvar for Europas sikkerhed.

Foruden Danmark er Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien, Portugal, Belgien, Holland og Estland blevet vejet og fundet egnede til at komme med i European Intervention Initiative.

Tage vare på sig selv
Emmanuel Macron lancerede idéen om E2I tilbage i december 2017. Han lagde dengang ikke skjul på, at initiativet var en reaktion på den usikkerhed omkring USA's opbakning til Nato, som USA's præsident Donald Trump skabte ved Nato-topmødet samme år og sidenhen har gentaget ved flere lejligheder. Med E2I vil Macron vise, at Europa godt kan tage vare på sig selv.

Landene kommer ikke til at udsende tropper sammen i E2I-regi, sådan som det er tilfældet i det britisk ledede Joint Expeditionary Force-initiativ, som Danmark også deltager i. Det erklæres operativt ved en anden underskriftsceremoni på torsdag i London. Her er tale om en udrykningsstyrke, som med kort varsel kan sendes til brændpunkter over hele verden.

European Intervention Initiative skal snarere understøtte og styrke det såkaldte mellemstatslige operative samarbejde ved at gøre det smidigere at udveksle informationer og analyser mellem landene. Initiativet skal ikke duplikere det, der foregår i Nato-regi. Men den ønskede smidighed skal gerne komme ved kun at have 10 lande rundt om bordet i stedet for 28 – som det er tilfældet i Nato-regi.

Den danske deltagelse forventes ikke at karambolere med det danske forsvarsforbehold, da der ikke er tale om et EU-initiativ, men om et mellemstatsligt samarbejde mellem flere lande. Landene bestemmer selv omfanget af deres deltagelse i initiativet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)









0:000:00