Danmark giver rekordbeløb til syriske flygtninge

INTERVIEW: Under en stor FN-donorkonference vil udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) komme med ekstra 200 mio. kr. til nødhjælp i og omkring Syrien. Ved at gå forrest håber ministeren, at andre lande også hiver den store tegnebog frem.
Vi har en altødelæggende katastrofe, lyder det fra udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) om den humanitære situation i Syrien.
Vi har en altødelæggende katastrofe, lyder det fra udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) om den humanitære situation i Syrien.
Kasper Frandsen

Kuwait City, Kuwait: Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) deltager onsdag den 15. januar i en stor, international FN-donorkonference i Kuwait.

Her ankommer han med en stor pengepose med i alt 200 mio. kr. til de millioner af fordrevne syrere. Det er ifølge Rasmus Helveg Petersen et rekordstort bidrag fra dansk side.

"Situationen for de stakkels syriske flygtninge er modbydelig, og her kan pengene være med til at hjælpe med nødvendig medicin og mad samt skole til børnene," lyder det fra ministeren til Altinget.dk.

Flygtningene er strømmet ind i nabolandene Libanon, Jordan og Irak, siden borgerkrigen startede for snart tre år siden. Foreløbig er over ni millioner på flugt, hvoraf over to mio. af dem bor i flygtningelejre i landene omkring Syrien.

Fakta

Et land på flugt 

Flere end 2,2 millioner syrere er ifølge en FN-opgørelse flygtet til andre lande i regionen.

Libanon: 833.685 flygtninge.

Jordan: 560. 059 flygtninge.

Tyrkiet: 527.307 flygtninge.

Irak: 208.054 flygtninge.

Egypten: 128.054 flygtninge.

Øvrige Nordafrika: 17.139 flygtninge.

Dertil kommer omking 6,5 millioner internt fordrevne syrere. Det betyder, at knap halvdelen af Syriens befolkning på 22 millioner mennesker nu er på flugt.


Kilde: EU

"Vi har en enorm flygtningekatastrofe på tærsklen til Europa, som kan destabilisere nabolandene. Derfor risikerer konflikten at brede sig, og det vil vi selvfølgelig gerne undgå ved at indkapsle konflikten gennem gode forhold i nabolandene. Det er i Danmarks interesse," siger Rasmus Helveg Petersen.

Sidste år afholdte FN også en donorkonference for de syriske flygtninge. Her gav Danmark 50 mio. kr. FN havde i år ifølge ministeren "opfordret" Danmark til at fordoble det beløb.

Vi bliver nødt til at se ud over det taktiske i, hvad der er i kassen fremadrettet.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Udviklingsminister

Håber at trække flere med
Men i stedet kommer Danmark altså med 200 mio. kr. Og det er der en god grund til, lyder det fra Rasmus Helveg Petersen.

"Vi forsøger at gå forrest at sikre et godt resultat på konferencen, fordi vi også håber, at Danmarks eksempel kan være med til at trykke de øvrige donorer. Det er ikke nok, at vi går forrest selv. Vi skal forsøge at trække flere med - især de rige oliestater," siger ministeren og fortsætter:

"Pengene kunne jo sagtens være en investeringskapital i meget større beløb. Det er en stor del af vores succeskriterie for konferencen."

Sidste år blev Danmarks såkaldte kasse til akutte nødhjælpskatastrofer tømt allerede inden sommerferien. Der er i alt 260 mio. kr. i den kasse, men oftest er der andre reserver, som ministeriet kan trække på.

Putter ikke med pengene
Og også 2014 ser ud til at byde på et stort behov for nødhjælp på grund af situationen i Syrien, Den Centralafrikanske Republik og på Filippinerne. Derudover kan situationen i Sydsudan skalere yderligere.

Har I med det nye bidrag til Syrien også mulighed for at yde akutte bidrag senere på året?

"Vi bliver nødt til at se ud over det taktiske i, hvad der er i kassen fremadrettet. Vi har en altødelæggende katastrofe. Det er rigtigt at give FN-organisationer midler fra starten af året, som de selv kan disponere over," siger Rasmus Helveg Petersen og fortsætter:

"Det står langt over, at man kan sidde og fedte lidt med en pulje. Vi ved, at det er det rigtige sted at bruge pengene."

FN har appelleret til verdenssamfundet om godt 35 mia. kr. for at kunne imødekomme behovet for nødhjælp til de syriske flygtninge i 2014.

Problem langt større end sidste år
Hvor langt tror du, man kan komme i forhold til appellen fra FN på konferencen i Kuwait?

"Alt det ligger og summer, mens vi taler. Og vi har ikke overblikket endnu. Men jeg har meldt ind til FN-systemet, og det kan forhåbentlig være en murbrækker over for andre," siger ministeren.

"Men jeg tror, at vi når en bedre målopfyldelse end sidste år. Men problemet er til gengæld vokset. Jeg tror, vi når meget langt, og jeg tror ikke, der har været en konference i verdenshistorien, der vil have samlet et større beløb end denne," lyder den optimistiske melding.

Under donorkonferencen vil hvert enkelt land melde ind, hvor meget det har tænkt sig at give til nødhjælp til syriske flygtninge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef, Vattenfall Danmark, fhv. MF (R), klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00