Danmark har flere børn i fattigdom i dag, end da vi vedtog verdensmålene

Da Danmark vedtog Verdensmålene i 2015, satte vi som mål at halvere fattigdom i 2030. Men der er flere fattige børn i Danmark i dag, end da vi satte målet, viser rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Tallet er dog faldende. 

Mai Villadsen (EL) frygter, at Danmark ikke kan nå sine forpligtelser og sikre, at ingen børn vokser op i fattigdom.
Mai Villadsen (EL) frygter, at Danmark ikke kan nå sine forpligtelser og sikre, at ingen børn vokser op i fattigdom.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Line Høvik Søby

I dag er der markant flere børn i Danmark, som lever i fattigdom, end i 2015. 

Det var ellers året, hvor daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen på Danmarks vegne underskrev FN’s verdensmål og dermed forpligtede os til at arbejde for at halvere fattigdom i 2030. 

De nyeste tal for børnefattigdom fremgår af en rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd udgivet i februar. Ifølge rapporten lever 53.500 børn i fattigdom i Danmark, hvis man måler efter Danmarks Statistiks fattigdomsgrænse. Det er over 10.000 flere børn end i 2015. 

{{toplink}}

Børnefattigdommen steg kraftigt indtil 2017. Siden da er tallet faldet år for år, men vi ligger stadig over niveauet fra 2015. 

Det bekymrer Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen.

Hun mener, at den nye regering ikke prioriterer børnefattigdom, og det kan gøre det svært at nå verdensmålet om at halvere fattigdom: 

“Den nye regering har ikke lige så stort fokus på ulighed og børnefattigdom, så jeg er rigtig bange for, at vi ikke kan nå vores forpligtelser og sikre, at ingen børn vokser op i fattigdom,” siger hun. 

Den nuværende status gør det svært at nå FN’s verdensmål om at halvere fattigdommen i 2030, vurderer forskeren Iben Nørup, som er lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet. 

Jeg er rigtig bange for, at vi ikke kan nå vores forpligtelser og sikre, at ingen børn vokser op i fattigdom.

Mai Villadsen
Politisk ordfører, Enhedslisten

Iben Nørup vurderer endda, at tallene for næste år vil vise endnu flere fattige børn, for rapportens seneste tal er fra 2021 – altså før krigen i Ukraine og det seneste års voldsomme stigning i leveomkostninger. 

0:000:00