USA's udenrigsminister: Danmarks samarbejde om Arktis er prisværdigt

BESØG: USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har besøgt Danmark for at møde statsministeren og udenrigsministeren. Missionen i Arktis er "endnu mere presserende," sagde han.

Danmark og USA har "genbekræftet" deres fælles fodslag i Arktis. Det fastslog udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, onsdag på et pressemøde.

"Danmarks demokratiske samarbejde om arktiske spørgsmål er prisværdigt," sagde Mike Pompeo.

USA's udenrigsminister besøgte Danmark, hvor han mødte statsminister Mette Frederiksen (S) på Marienborg og Jeppe Kofod i Eigtveds Pakhus, hvor de drøftede Kina, Hong Kong, Danmarks og USA's militære samarbejde, klimaforandringer og Arktis.

De to ministre gentog, at Danmarks og USA's nære samarbejde trækker tråde langt tilbage i tiden, og at deres fælles interesser er talrige. Landenes tætte samarbejde i Arktis er derfor ikke tilfældigt, fortalte Jeppe Kofod.

"Som to ud af kun fem arktiske kyststater har det danske kongerige og USA Arktis som en hovedinteresse. I dag har vi genbekræftet vores forpligtigelse til at samarbejde tæt i Arktis i fuld respekt for den unikke konstitutionelle konstruktion af kongeriget," sagde Jeppe Kofod.

USA's mission er endnu mere presserende
Mike Pompeo fastslog på pressemødet, at USA arbejder for at sikre "fælles værdier som frihed, gennemsigtighed, suverænitet og bæredygtighed i Arktis".

"Missionen er endnu mere presserende, da vi står over for ny konkurrence i regionen fra lande, der ikke altid spiller efter reglerne – hvis overhovedet. Nu ved vi det: Intetsteds har vi en nation, der vil hjælpe os, som Danmark," sagde han.

Mike Pompeo roste det "store arbejde," som landene havde haft omkring Grønland, og sagde, at genåbningen af det amerikanske konsulat i Nuuk i juni forstærker den amerikanske tilstedeværelse, som "alt for længe" havde været i dvale.

"Det er en ny dag for USA i Grønland," sagde han.

Også Jeppe Kofod udtrykte glæde over genåbningen af det amerikanske konsulat.

"Jeg er glad for at se, at USA forpligter sig til at styrke sit økonomiske engagement med genåbningen af det amerikanske konsulat i Nuuk," sagde han.

Ministrene diskuterede ikke køb af Grønland
Jeppe Kofod fortalte, at de to udenrigsministre ikke drøftede USA's ønske om at købe Grønland. USA's præsident, Donald Trump, meddelte i august sidste år, at han ville købe Grønland.

Statsminister Mette Frederiksen reagerede ved at kalde forslaget for en "absurd diskussion," som fik Donald Trump til at beskrive statsministerens kommentarer som "upassende". Donald Trump valgte efterfølgende at aflyse et officielt besøg i Danmark, som skulle finde sted i september sidste år.

"Den diskussion blev håndteret sidste år. Det var ikke på bordet," sagde Jeppe Kofod om købet af Grønland.

Ud over Grønland nævnte Mike Pompeo Færøerne, som USA nu har indgået et formelt samarbejde med om fiskeri og handel.

"Jeg er glad for at kunne meddele i dag, at USA og Færøerne er blevet enige om at indlede en formel dialog for at tale om centrale spørgsmål," sagde han.

Før Mike Pompeos besøg var det seneste besøg i København af en amerikansk udenrigsminister i 2016. Det seneste officielle besøg af en dansk udenrigsminister i Washington var i 2019, hvor Jeppe Kofod mødtes med Mike Pompeo.

,

Forrige artikel Dagens overblik: Supermagtens udenrigsminister besøger Danmark Dagens overblik: Supermagtens udenrigsminister besøger Danmark Næste artikel Overblik: Disse byrødder har forladt Alternativet Overblik: Disse byrødder har forladt Alternativet