Støjbergs parti vil ikke længere sige, hvem de vil samarbejde med efter EU-valget: "Vi må se, hvordan grupperne ser ud"

Kristoffer Storm vil nu se, hvordan brikkerne falder på plads på den europæiske højrefløj, før han vil melde ud, hvor Danmarksdemokraterne ønsker at lægge deres mandater i Europa-Parlamentet.

Danmarksdemokraternes EU-spids, Kristoffer Storm, har tidligere kaldt det en "no-brainer", at partiet skulle placere sig i EU-Parlamentets højrenationale ECR-gruppe.
Danmarksdemokraternes EU-spids, Kristoffer Storm, har tidligere kaldt det en "no-brainer", at partiet skulle placere sig i EU-Parlamentets højrenationale ECR-gruppe.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Danmarksdemokraterne sætter ambitionen om at bejle til et hjem på den EU-kritiske højrefløj i Europa-Parlamentet på pause til efter valget 9. juni.

Det bekræfter partiets EU-spidskandidat, Kristoffer Storm, efter hans partiformand, Inger Støjberg, fra folketingssalen i sidste uge såede tvivl om, hvor Danmarksdemokraternes hjerte ligger på EU-plan.

Storm havde ellers i et interview med DR i april erklæret, at det var en "no-brainer", at partiet ville melde sig ind hos den nationalkonservative ECR-gruppe, der blandt andre tæller det italienske regeringsparti, Fratelli d’Italia, spanske Vox og Sverigedemokraterna.

Men Støjberg lod i sidste uge forstå, at Danmarksdemokraterne også har et godt øje til Parlamentets traditionelle centrumhøjre-gruppe, EPP, hvor danske Konservative i dag sidder.

Kristoffer Storm peger på grøde i vandene på Parlamentets yderste højrefløj som grunden til, at partiet lige nu ikke kan komme nærmere ind på, hvor de kunne tænke sig at placere sig, hvis de blev valgt ind.

”Vi må se, hvordan grupperne ser ud efter valget. Det kan være, at der er helt nye grupper på højrefløjen, som vil gøre, at det kan være ligegyldigt, hvilken gruppe vi peger på i øjeblikket, fordi de vil være noget helt andet til den tid,” siger Kristoffer Storm, da Altinget fanger ham til europæisk folkemøde i Mariager i weekenden.

Læs også

Grøde på fløjen

At den store konservative og kristendemokratiske EPP-gruppe nu er tilbage i billedet skyldes den seneste tids potentielt banebrydende udviklinger i de to grupper yderst til højre i spektret blandt Parlamentets politiske grupperinger. Ud over ECR, som Danmarksdemokraterne egentlig havde udset sig, gælder det også Identitet og Demokrati-gruppen (ID), som er Dansk Folkepartis hjemsted.

Vi ønsker ikke at sidde sammen med nogen, der støtter Putin.

Kristoffer Storm
EU-spidskandidat, Danmarksdemokraterne

I løbet af de seneste uger er det tyske parti Alternative für Deutschland blevet smidt ud af ID-gruppen efter en række skandaler om blandt andet russisk påvirkning og uheldige nazi-referencer.

Samtidig har én af ID-gruppens stærkeste kræfter, franske Marine Le Pens Rassemblement National, gjort tilnærmelser til den italienske premierminister Georgia Meloni, der er en dominerende kraft bag Støjbergs potentielle nye europæiske gruppefæller i ECR. Det har fået gang i spekulationerne om en højrenational supergruppe i Parlamentet.

Dertil har lederen af en anden vægtig stemme i ECR, det tidligere polske regeringsparti PiS, gjort klart, at de godt kunne byde ungarske Viktor Orbáns Fidesz-parti ind i varmen. Under Orbán er Fidesz blevet en stadig mere kontroversiel størrelse, ikke mindst på grund af Orbáns manglende opbakning til Ukraines frihedskamp mod Rusland. Partiet er lige nu gruppeløst i Parlamentet.

Læs også

Hverken Putin eller nynazister

Fra Folketingets talerstol sagde partiformand Inger Støjberg i sidste uge, at Danmarksdemokraterne "ikke kommer til at sidde i gruppe med folk, der ikke kan finde ud af at tage afstand til Putin".

"Vi kommer heller ikke til at sidde i gruppe med folk, der ikke kan finde ud af at tage afstand til nynazister," sagde hun.

På spørgsmålet om, hvorvidt det betyder en mere klar afvisning af, at Danmarksdemokraterne kan sidde sammen med Viktor Orbán, end partiet hidtil har haft, svarer Kristoffer Storm:

”Vi ønsker ikke at sidde sammen med nogen, der støtter Putin.”

Men det gør Viktor Orbán, må man jo sige?

”Han har spændt ben for nogle beslutninger, der har gjort dem besværlige. Og det er problematisk for os.”

Vil det sige, at I ikke er landet på et gruppevalg endnu?

”Det vil sige, at vi må se, hvordan grupperne ser ud efter valget den niende”

Skal vælgerne ikke kunne vide, når de nu skal stemme på dig, hvor du så gerne vil ende?

”Det har vi også sagt. Det har vi ikke lagt skjul på på noget tidspunkt. Så det gør de også.”

Men det gør de jo ikke, hvis Inger Støjberg siger, at EPP også er en mulighed?

”Vi har sagt hele tiden, at hvis grupperne så ud efter valget, som de gjorde i marts, så ville vi pege den vej (mod ECR, red.). Hvis ikke de gør, så er vi i en anden situation,” siger Kristoffer Storm.

Så da du sagde, det var en no-brainer, at det var i ECR, I skulle sidde, så gælder det ikke alligevel?

”Hvis du kigger på Prag-deklarationen (ECR’s principprogram, red.) og kigger på vores politik, så er det jo meget én til én. Det kan man ikke komme udenom. Problemet er, hvis man vælger fra ECR’s side at sige, at vi også tager partier ind, som ikke passer ind i det, der i bund og grund er partiets grundlov, så har vi en anden udfordring. For så afviger gruppen jo fra det, som egentlig var dens fundament,” siger Kristoffer Storm.

Kan I se jer selv i en europæisk supergruppe til højre, som nogle drømmer om, og som man hører Le Pen snakke om, at hun gerne vil have sammen med Georgia Meloni?

”Det ved jeg ikke. Der må jeg jo se på, hvem der er i sådan en gruppe, inden vi tager stilling til det. For da jeg for to måneder siden sagde, at det er den her vej, pilen peger, så var det med udgangspunkt i de partier. Hvis der kommer en ny gruppe, så er jeg nødt til at vide, hvad det er for partier. Så det kan jeg ikke sige.”

Hvem er det, I ikke vil lege med?

”Der er nogle partier, som vi ikke ønsker, og der er også nogle enkelte personer, som har sagt og gjort nogle ting,” siger Kristoffer Storm uden at ville komme det nærmere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristoffer Hjort Storm

Kommende MEP (DD), afgående rådmand (DD), Aalborg Kommune (31/10-24), regionsrådsmedlem (DD), Region Nordjylland
Gymnasial

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024